На 6 април със заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев забрани влизането на територията на България на граждани на трети страни, също така и на лица, независимо от тяхното гражданство, които пристигат от следните държави членки на ЕС и страни по Шенгенското споразумение с висок риск на разпространение на COVID-19: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн. Не са забранявани полетите до Турция.

Но вече са осъществяват полети до повечето от тези държави. Дестинациите, за които няма забрана за летене от държавните органи, са: Амстердам, Лондон, Париж, Берлин, Франкфурт, Виена, Прага, Цюрих, Мадрид, Барселона, Малага, Палма де Майорка. И съответните авиокомпании естествено рекламират полетите до тези градове.

За да се промени един нормативен или общ административен акт, трябва да има съществена промяна в условията – в случая тези, които са довели да спиране на полетите. Човек ще си помисли, че има коренна промяна в епидемиологичната обстановка в разрешените за полет държави.

Всъщност Великобритания постави рекорд с най-много заразени в Европа, като починалите от коронавируса на 6 май надминаха 30 000 души. На 6 май беше съобщено за нови 6111 потвърдени случая. С това общият брой на заразените с коронавируса във Великобритания достигна 201 101. В Испания заразените вече са над четвърт милион. В Германия на 5 май има 446 разболели се от Covid-19. В Турция новозаразените за 5 май са 1832.

Да, има намаление на отчетения брой на заболелите, но равнищата са далеч от това да има съществена промяна, която да е основание да се допуснат полети. Именно в самолетите заразата се предава най-лесно, хората са близо един до друг (дори при настаняване през седалка) и освен това въздухът вътре се върти. Въобще не е ясно дали филтрите задържат толкова малки частици като вируса, дори ако са закрепени за по-едри (вижте видео как се разпространява коронавирусът в самолет тук).

Липсват изисквания за безопасност към пътуващите – напр. за скорошни PCR тестове на всеки, който се качва на борда. Допусна се недопустимото – от Нидерландия в последните дни на няколко полета да пътуват заразени и видимо болни от коронавирус и да си отиват по родните места из страната. Къде са съответните държавни органи? А колко реално заразени пътуват всъщност не се и знае. Изпраща се самолет до Франция със сезонни работници, където не ги приемат, защото никой не си е направил труда да провери нормативно определените условия за влизане на чужденци във Франция.

Ами естествено, че заболелите от коронавирус в България ще нарастват. В работен ден, следващ предходен работен ден – на 5 май – те са вече 69 души! България продължава да прави недостатъчен брой тестове – досега имаме скромните 7,395 PCR тествани на 1 млн. човека. Гърция, която стриктно поддържа забраната на полети до засегнатите държави, отчита 10 заразени на 5 май, т.е. близо 7 пъти по-малко от България. Би следвало незабавно да се спрат полетите до държави с голям брой заразени на 1 млн. души населени и да се въведе изискване за отрицателен PCR тест, правен до 3 дни преди полета.

Пътническите полети не са жизненоважни за икономиката. Никаква съществена за България работна ръка не идва от чужбина. Отделен въпрос е, че държавата следва да окаже съществена помощ на българските авиопревозвачи.

„Лекс“ още преди време писа, че сезонните работници са особено опасни за разпространението на заразата. Те отиват да работят в държави с висока степен на разпространение на коронавируса и след това се връщат и допринасят за увеличаване на заразата. Заминаването не е проблем, но връщането вече е такъв за живеещите в България. А държавата в крайна сметка основно разчита именно на живеещите в България.

Освен това и не е справедливо хората, които плащат данъци в България, да поемат лечението на работещите в чужбина, които не се осигуряват в у нас. А и много от работещите в чужбина просто не плащат здравни застраховки.

Макар, както и останалите държави, България да се забави да забрани пътническите полети със засегнати държави и да не направи своевременно достатъчен брой тестове в началото на епидемията, своевременно предприе всички останали мерки срещу епидемията. И в началото резултатите бяха впечатляващо добри. А сега се разрешават полети до силно засегнати държави и то без да има необходимите нормативни изисквания към пътуващите за защита срещу разпространяване на заразата. Какво очакваме да се случи при това положение?

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
07 май 2020 9:41
Гост

Илиева, как можеш да твърдиш, че „Пътническите полети не са жизненоважни за икономиката“, след като българските гурбетчии пътуват със самолети и като превеждаха част от спечеленото на своите близки, фактически вкарваха милиарди левове в паричния оборот на страната ?

Ешкеназко
Ешкеназко
07 май 2020 9:37
Гост

Трагедия. Скоро или най-късно есента чакам нов бум и ново замразяване на всичко. Човечеството не може ей така да се справи

Манолева
Манолева
07 май 2020 9:37
Гост

А тук защо ни пуснаха да се разхождаме и няма КПП на градовете? С КПП на градовете надали тия циганки дошли от Холандия щяха така лесно да стигнат и да пръскат заразата

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 9:57
Гост

Такава е повелята на вожда! Ама той нали се вози в кола и всички превенции са му осигурени. Ей сега като започне едно миткане по селата за едни марулки…

адвокат
адвокат
07 май 2020 9:36
Гост

Илиева, как можеш да твърдиш, че „Пътническите полети не са жизненоважни за икономиката“, след като българските гурбетчии пътуват със самолети и като превеждаха част от спечеленото на своите близки, фактически вкарваха милиарди левове в паричния оборот на страната ?

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 9:47
Гост

Пари пращат постоянно работещите в чужбина, а не гурбетчиите. Гурбетчиите работят по 2-3 месеца годишно и едвам себе си издържялат. Не пращат социално, пенсионно, здравно осигуряване и данъци, но живеят в България, където ние им плащаме за инфраструктурата и за спешната помощ.

Василев
Василев
07 май 2020 9:30
Гост

В САЩ се засилиха да отварят всичко. Чакайте нов бум скоро. Те там избраха парите пред човешкия живот. Лош избор, който вярвам ще ги срине скоро! Нищо, че всеки един тъп като галош американец си казва – че те са най-велики на света и най-горди. Реално не знаят дори къде се намира Европа на картата. Кое те прави най-велик? Това, че обработваш пшеница и правиш уиски? Еми и ние обработваме и ние правим розово масло. Едни кухи думи без никакъв смисъл

Стоян
Стоян
07 май 2020 10:07
Гост

А, при нас ще ста не същото.Ама нали видяла жабата, че подковават коня и си вдигнала крака.

Димитрова
Димитрова
07 май 2020 9:28
Гост

Самитя факт, че иам хора, които задават тези върпоси ме радва и мисля, че сме на прав път. Защото сега големите страни, като Китай, Русия, САЩ, Германия, Франция, Италия отнесоха големия негатив от тояи вирус. А ние минаваме леко все още. Дори САЩ вече отвориха всичко и Тръмп каза, че едни 100 000 души ще мрат, но явно за него те не са от значение. Така и така щели да мрат я от катастрофи, я от друго, та поне пари да изкарват!

Пепи
Пепи
07 май 2020 10:10
Гост

Не се знае колко леко минаваме. На колко души направиха тестове. От днес в градския транспорт има много повече хора, а знаеш ли дали са здрави? Една маска не е гаранция, че няма да се заразиш.

Руменов
Руменов
07 май 2020 9:26
Гост

Защо? Да не се е оправило съществено положението и в страната, че ни пуснаха по паркове и градинки и кифлите да почнат да сядат по Витошка? Вчера една такава – личи си от интервюто, че момичето е слабо интелигентно, смуче фас и се хили, че след 2 месеца у дома е редно да седнем малко на кафенце…

Пазя се 3 пъти по-зорко от преди.

Емилиева
Емилиева
07 май 2020 9:27
Гост

Да де, за мен по време на Извънредното положение беше по-спокойно, отколкото сега, когато няма ИП и има заповед. Защото българина решава, че като няма ИП и вече плясваме с ръце и се прегръщаме и победихме вируса.

Горки
Горки
07 май 2020 9:39
Гост

Не бива да се пристрастявате към…..живот в затвор. Парковете и градинките въобще не трябваше да бъдат затваряни , просто не трябваше да се разрешава струпване на хора . Заразяване НА ОТКРИТО на практика не съществува /освен ако не се целувате , разбира се/ – това го призна един от шефовете на РЗИ . Заразяването става в домакинството , в градския транспорт или на работа ПРИ БЛИЗЪК КОНТАКТ . В много страни спряха градския транспорт , големите работодатели и не разрешиха карантина при близките . Това дава резултати. А да спират някой да тича сам в парка или да си разхожда… Покажи целия коментар »

Flarken
Flarken
07 май 2020 9:25
Гост

Ами прави се това, защото както казаха или ще умираме от Корона или от глад. И затова за да бутаме икономиката

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 9:09
Гост

Не можах да видя промяна в заповедта на министъра на здравеопазването за спиране на полетите. В такъв случай ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация” незаконно е разрешила полетите или МЗ не публикувало промените в заповедта си. Анархията става все по-голяма.

Горки
Горки
07 май 2020 9:07
Гост

От два месеца пиша , че цялостната политика на управляващите срещу КОВИД е ТОТАЛНО НЕАДЕКВАТНА И ПРОТИВОРЕЧИВА . Караха ни да ходим с лигавници на устата ,затваряха паркове и планини и пр.глупости /пълна анти-наука и полицейщина /, а не спряха най-сигурния начин за заразяване – ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ ЧУЖБИНА. Да , може би не можем да ги спрем да се връщат , но никой не е казал , че трябва да си ходят вкъщи . Защото как си ходят вкъщи ? Хващат такси или градски транспорт , заразяват и хората в самолета , таксиджията , хора в автобусите …ТОТАЛНА СВИНЩИНА .… Покажи целия коментар »

vive la france
vive la france
07 май 2020 8:59
Гост

Преводачката на френската група твърди, че наскоро франсетата са пуснали друга група сезонни работници, с условието да изкарат 14 дни карантина. Сега вече не ги пускат. Това обаче не са нашите проблеми, нашите ще дойдат, като поискат да се върнат.

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 8:20
Гост

Нови 53 случая днес. Пак двама починали. Ще следим кацанията и ще видите, че всяко прави пик. В Македония ги изолираха по хотелите! А тук ги пускаме да си шарят из България, да се возят по таксита.

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 8:30
Гост

В прав текст днес от брифинга – ръстът се дължи на полетите и на огнищата в старческите домове! Без коментар.

12345
12345
07 май 2020 8:39
Гост

И какво правят? Не стига, че късно затворихме границите, а сега и това. Хубостниците, дето заминаха за Париж да си стоят две седмици в бежанския лагер да им дойде акълът. Но и те не са виновни. Държавата е разрешила полет. Защо? За кого?

обективен
обективен
07 май 2020 9:39
Гост

Държавата е разрешила полет, за да не умрат от глад тук в своята родина. Става въпрос за такива, каквито представител на държавата нарича маргинали.

Пепи
Пепи
07 май 2020 10:49
Гост

Явно при българина не може да се разчита да проявява съвест и самоконтрол. Като отвързани са някои.

кирилова
кирилова
07 май 2020 8:02
Гост

След като Гърците ще искат да докажеш с PCR, че не си болен, за да идеш на море и ние можем да ги връщаме само след такова доказателство.

Стоян
Стоян
07 май 2020 10:50
Гост

А тук нашите даже направиха шезлонгите и чадърите безплатни. Ужас!

адвокат
адвокат
07 май 2020 7:47
Гост

Има по-малко от седмица съдилищата да се подготвят за работа в условията на зараза. Колеги, купиха ли ви шлемове и маски? Сложиха ли паравани в залите? Може да дадем фира всичките.

а градският транспорт?
а градският транспорт?
07 май 2020 7:39
Гост

Напълно съм съгласен със статията, а има и друго – градският транспорт в София остава с разредено разписание, а хората вече пътуват активно. Автобуси, тролеи и трамваи се пълнят, както преди извънредното! В понеделник, дето се предполагаше, че не е много активен, макар и работен, защото населението си е сляло почивните дни, не знаех къде да застана, за да не ми дишат във врата. Реших, че съм много умен и на връщане си поръчах такси. От компания, която ползвам редовно и чиито шофьори бяха с маски, а между тях и клиентите имаше плексигласови прегради. Изненада – таксиджията без маски, прегради… Покажи целия коментар »

мълчаливо съгласие
мълчаливо съгласие
07 май 2020 7:43
Гост

подаде ли сигнал до фирмата? ако не си, не ми пиши по форумите. мълчанието понякога убива, нали знаеш

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 8:55
Гост

Какъв е смисълът в заведенията отстоянията да са 1,5 м като сутрин и вечер в работни дни хората вече са нагъчкани в метрото, в градския транспорт и при повечето полети в самолетите. Никой не осъществява контрол на таксиметровите шофьори да носят маски.

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 7:33
Гост

иронията е, че държави с ужасяващо разпространение на вируса като UK и Франция се страхуват от българските сезонни работници, а ние сме много ербап и полети си кацат и ни носят зараза. после стига една софра с родата, на която гурбетчията да почерпи с парите, дето е изкарал от бране на ягоди и работата е готова.

на свой риск
на свой риск
07 май 2020 7:30
Гост

Щом искат идиотите да пътуват – нека заминават, но държавата да им постави условие – заминаваш на свой риск и няма да бъдеш допуснат обратно тук, ако нямаш два отрицателни писиара и то сам си ги плащаш. А вместо това, сигурно ще плати обратния полет на ония, да не използвам квалификации, дето заминаха за Франция и се изненадаха, че не ги пускат.

сам да си го вкараш
сам да си го вкараш
07 май 2020 7:26
Гост

Проблемът с хората, които от години нямат принос към здравноосигурителната ни система, а се връщат да бъдат лекувани на неин, т.е. наш, гръб е много сериозен. И ако разбирам, че държавата не може да забрани на собствените си граждани да се върнат в родината си, защото те, макар и да не живеят тук, си остават българи, не вдявам защо сами трябва да си пращаме хора за няколко месеца там, за които сме сигурни, че ще си дойдат тук и рискът да донесат отново зараза е МНОГО ГОЛЯМ… Сами си го вкарваме… вируса

Анонимен
Анонимен
07 май 2020 7:22
Гост

Според мен знаят какво правят. Сега Боко иска да има ръст, за да каже – ей, на, аз много исках да разхлабим мерките и го направихме, но виждате как веднага скача броят на болните, затова хайде хоп пак в изходна позиция. Което е лошо, защото не вървим ефективно напред. За къде ги стискат тия тестове?

Кики
Кики
07 май 2020 10:52
Гост

То въобще има ли тестове за всички?

политиката преди медицината
политиката преди медицината
07 май 2020 7:20
Гост

Отговорът е – пълно безхаберие. Политиката вече взе надмощие над медицината.Устата на щаба е затворена. Очаквам днес нов ръст на заболелите. ББ неслучайно предупреди, че ако стигнат 100 на ден и пак ще затяга. А защо трябва да стигат, питам аз?