Не мислех да бягам. Просто като тръгнах към портала и изведнъж ми домъчня за децата ми“. Така затворникът Борис Иванов се опита да оправдае пред съда бягството си от работен обект в Ловеч през лятото на миналата година.

През юни 2018 г. Иванов, който е осъден на общо 13 години затвор за грабежи и изнасилване, изчезнал от обекта, на който работил. Започнало издирване и два дни по-късно бил получен сигнал, че е в Летница, където e взел възрастна жена за заложник. Полицията го обградила, стреляла във въздуха и Иванов се опитал да избяга. Бил заловен в близка нива.

Той се изправи пред окръжния съд в Ловеч с обвинение за бягство и отвличане в условията на опасен рецидив. На разпоредителното заседание на 8 юли той отказа съкратено съдебно следствие, защото не беше съгласен с версията на жертвата на отвличане – Петкана Грозданова.

А днес обясни своята версия за отвличането. По думите му такова нямало, напротив, той бил много внимателен и мил с възрастната жена, съобщи „24 часа“.

Влязъл в дома ѝ като първоначално дори не знаел, че там има човек. Но докато се оглеждал из стаята, изведнъж видял Петкана Грозданова на леглото. Уплашил се. Жената, по думите му, също се изплашила. Той обаче не ѝ бил оказал никаква принуда. Напротив, учтиво я помолил за храна, а тя му предложила питка и тиквички. Иванов се почерпил, но обясни, че оставил половината хляб за нея, освен това се погрижил Петкана Грозданова да изпие лекарствата си. После пък я помолил учтиво да го придружи навън, за да не се обърка. Даже ѝ напомнил да си вземе връхна дреха, за да не настине.

Според данните по делото вече навън възрастната жена успяла да предупреди районния инспектор на Летница, който пък, разбирайки, че Грозданова е в опасност, подал сигнал до жандармерията. Полицията пристигнала, стреляла във въздуха, Борис Иванов оставил жената и хукнал да бяга, но бил заловен в близка нива.

На днешното заседание съдът е разпитал и шестима свидетели. Следващото заседание е на 24 септември, за когато са призовани още двама.

Това не е първото бягство на Борис Иванов.

На 13 май 2010 г. той бяга от затворническото общежитие във варненското село Разделна. Там изтърпявал 8-годишна присъда за изнасилване и блудство в условията на опасен рецидив. Присъдата му влязла в сила в края на 2005 г. и при бягството си Иванов тъкмо бил излежал малко повече от половината.

След като избягал, той обикалял на автостоп из различни варненски села и дори ходил на сватба. На 16 май 2010 г. се озовал в село Щипско, община Вълчи дол. Там нахлул в дома на 89-годишна жена, за да търси пари и храна. Когато го заварила в къщата, той я нападнал, завързал ръцете и краката ѝ, запушил устата ѝ и я изнасилил. След това взел 62 лева и си тръгнал.

Заловен е седмица по-късно, като е осъден на 12 години затвор за изнасилването и бягството. Присъдите му са групирани и му е наложено едно общо наказание от 13 години затвор.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Екзистенциални противоречия
Екзистенциални противоречия
04 септември 2019 15:44
Гост

Когато биографията ти влиза в конфликт с версията ти за нещата.

hrupam morkovi
hrupam morkovi
04 септември 2019 13:27
Гост

Смъртно наказание за тоя!

Асоциации
Асоциации
03 септември 2019 15:23
Гост

Сигурно на всеки затворник му става мъчно за някого или нещо при тази гледка.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 14:20
Гост

Блудства, изнасилвания, пък много чувствителен! Този си е за по-тежък режим.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 14:21
Гост

Бягството му не е за първи път. И очевидно е опасен за хората, когато е на свобода. Защо не помисли за децата си, когато вършеше престъпления.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2019 14:17
Гост

Е на това му се казва „непредумишлено бягство“.