Любомир Димитров-Гребеца, който изтърпява 10-годишна присъда за участието си в групата за отвличания „Наглите“, днес беше осъден на доживотен затвор за две убийства.

Състав на Софийския градски съд с председател Николай Николов призна Димитров за виновен, че е разстрелял Юлиан Лефтеров и Иван Пайнавелов. Телата на двамата бяха открити и изровени с багери през 2010 г. край Бистрица. Оттогава е и популярната реплика на премиера Бойко Борисов за тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, че „с багер ходи и копае трупове“.

Лефтеров и Пайнавелов също бяха свързвани с групата за отвличания „Наглите“, но скандали с останалите от бандата довели до убийствата им. Лефтеров е бил застрелян, след като сам предложил на бандата да инсценират отвличането му, защото имал вуйчо в чужбина, който ще плати сериозен откуп. В групата за инсценировка бил и Гребеца, който се разгневил, че пред дома на Лефтеров имало камери. След успешното отвличане двамата се скарали, Гребеца ударил няколко пъти Лефтеров, завързал го, а след това бил застрелян и заровен на черен път край Бистрица. Иван Пайнавелов дори беше сочен за един от лидерите на групата, но се скарал с Гребеца за лизинг на автомобил, за който Димитров спрял да плаща, а Пайнавелов му бил гарант. Според обвинението Гребеца застрелял Пайнавелов и след това с друг от осъдените от бандата – Даниел Димитров, заровили тялото в същата местност.

Според обвинението пряк свидетел на разстрелите е бил именно Даниел Димитров, който е посочил пред разследващите и местата, където са заровени телата. И при двете убийства обаче се споменава мъж с маска, който остава неназован. Първоначално обвинен за двете убийства беше Валентин Янев-Бореца, който беше сочен за тартор на групата, но накрая не беше включен сред обвинените и подсъдими от „Наглите“.

Адвокат Илиян Василев, който защитава Гребеца, каза пред съда, че целта на делото била да остане скрит човекът с маската, за да не се разбере и кои са шефовете на „Наглите.“

„Не съм убил никого, бях много близък и с двамата. С Иван Пайнавелов никога не сме се карали“, каза в последната си дума Гребеца. Съдът обаче го осъди на 18 г. затвор за първото убийство и на доживотен затвор за второто. Той трябва да плати 300 000 лева обезщетения на родителите на Лефтеров, както и 20 000 лева разноски по делото.

Димитров има да изтърпява само няколко месеца от присъдата си за участието в групата за отвличания и няколко пъти съдът му отказа предсрочно освобождаване. По тази причина още днес съдът нареди задържането му под стража веднага, след като изтърпи старото си наказание.

Доживотната присъда на Димитров не е окончателна и той може да я обжалва пред Софийския апелативен съд.

Коментирайте

avatar