200 000 лева обезщетение за прочитане на писмата му е поискал осъденият на 29 години затвор за грабежи и опит за убийство Светломир Нешков от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и от началници на различни затвори, показа справка на „Лекс“.

Нешков, известен с прякора Куцара, е депозирал исковата си молба в Административен съд София-град (АССГ). В нея той твърди, че откакто е зад решетките от 2 февруари 1999 г. до момента „ръководствата на всички пенециарни заведения, в които е бил настанен, незаконосъобразно са чели цялата му кореспонденция с различните държавни органи и институции, правили са копие на тази кореспонденция и са я прилагали към затворническото му досие“.

Наред с това твърди, че служителите са бездействали като не са изпълнявали задължението си на всеки шест месеца да преглеждат досието му и да заличават и унищожават наложените му дисциплинарни наказания.

Нешков изтъква, че така са му нарушени правата, гарантирани му от Конституцията (чл. 34, ал. 1), от Европейската конвенция за защита правата на човека (чл. 8), както и от законите в страната.

Затова той иска 200 000 лева обезщетение както от ГДИН, така и от ръководствата на всички затвори, в които е лежал.

На този етап обаче АССГ е оставил исковата молба без разглеждане, защото не отговаря на изискванията на ГПК.

Съдът е дал срок на Нешков, в който той трябва да посочи надлежен ответник/ответници по делото; да уточни дали предявява един, или два отделни иска за обезщетение за вредите, причинени му от незаконосъобразни действия – свързани с четенето на кореспонденцията му с държавни органи и бездействия – неизпълнение на задължението за премахване на заповедите за налагане на дисциплинарни наказания от досието му. В случай, че предявява два отделни иска да уточни размера на всеки от тях, вредите и да плати държавна такса от 10 лева за всеки от исковете. Нешков трябва да уточни и какви вреди е претърпял от твърдените в исковата молба незаконосъобразни действия и бездействия – имуществени, неимуществени и в какво се изразяват.

Междувременно днес пък Софийският градски съд трябваше да разгледа за втори път искане на Светломир Нешков за условно предсрочно освобождаване от затвора. През декември миналата година той поиска да излезе на свобода предсрочно, за да стане баща. Но СГС отказа да го пусне.

Днешното заседание бе отложено, защото Нешков не е получил в срок призовката, което му попречило да си организира защитата. „Иска да събере доказателства в своя полза, а това не може да му бъде отказано. Това беше единствената причина, за да се отложи делото. Друг е въпросът, че по същество, за нас все още не е придобита възможността за условно предсрочно освобождаване, защото той трябва да е излежал две трети от наложеното му наказание. Към настоящия момент това все още не е факт„, обясни прокурор Елка Ваклинова от Софийска градска прокуратура,

Нешков бе един от 15-те затворници с тежки присъди, които обжалваха заповед на бившия шеф на ГДИН Свилен Цветанов, според която интимните свиждания се провеждат в присъствието на надзиратели и се следят с камери.

Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта, но въпреки това, камерите и надзирателите останаха, защото докато съдът разглеждаше делото, беше променен Правилникът за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ППЗИНЗС), като в него вече е залегнало изискването помещенията за интимни свиждания да бъдат оборудвани с видеонаблюдение и срещите да стават в присъствието на надзиратели.

Независимо от това обаче, решението на ВАС би следвало да доведе до преосмисляне на тази практика, защото в него съдът казва, че не може да има видеонаблюдение по принцип, а трябва да се преценява всеки отделен случай.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Размисли
Размисли
03 септември 2019 13:22
Гост

Абстрахирайки се от личността на конкретния жалбоподател, има някакви правила, които служителите на ГДИН трябва да приемат не като излишна бумащина, а като отговорно служебно задължение. Не защото точно тоя убиец го заслужава, а защото цивилизованите държави се крепят на стриктното и отговорно спазване на правилата, даже от самите тези, които са натоварени да ги защитават – полиция, прокуратура, ГДИН…

Joe
Joe
28 август 2019 18:41
Гост

Според мен трябва да се направят няколко неща по „затворническите дела“. Първо , да се водят с конферентна връзка и стига с тия разходки до съда . Второ , който прекалява с броя на делата да му се отрежат всички екстри като добра стая , разходки , пратки и пр. / а предсрочното освобождаване – само на снимка да го гледат/ . Не може държавата да сваля гащите пред убийци и изнасилвачи и наказани да са съдиите и съдебните служители , а не тези индивиди …

Криса
Криса
29 август 2019 8:56
Гост

Не се знае дали инти няма да попаднеш там, никой не е застрахован 😉Внимавай какво си пожелаваш!

Joe
Joe
29 август 2019 18:38
Гост

Вземи прочети кой е Куцара и кои са останалите „герои“ по съдебните зали . Най-лошо е народ , който няма памет и ориентация , кое е добро и кое зло .

Анонимен
Анонимен
28 август 2019 13:22
Гост

С тази шестцифрена сума ще му се напукат петите. Много е нагъл.

Анонимен
Анонимен
28 август 2019 12:41
Гост

Светломир Нешков може да стане баща и без да излиза от затвора. Да му имам доводите.

Анонимен
Анонимен
28 август 2019 12:43
Гост

Затворник с присъда за тежко престъпление с претенции. Пълен парадокс!

Анонимен
Анонимен
28 август 2019 12:37
Гост

Ей, този е много наясно с правата си. Сигурно е изчел Конституцията от А до Я няколко пъти.

Георги Йорданов Радев
Георги Йорданов Радев
01 септември 2019 15:01
Гост

Само Супер Страхливи и хора без“ Достойнство “ са Анонимни и се Крият