Не трябва да се паникьосваме, че броят на заболелите от коронавирус се е увеличил. Не призовавам към по-строги мерки, няма да ги затягаме, защото това ще внесе паника, но трите „Д“ трябва да се спазват – дисциплина, дезинфекция и дистанция. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в деня с най-голям брой заразени от коронавирус – 132.

Попитан дали разхлабването на мерките не е било грешка, той заяви: „Рекорден ни е броят на излекуваните. Щяхме да поболеем населението, ако бяхме продължили с тези мерки и виждате, че към момента се справяме. Да сложим КПП на София – ще го понесе ли народът? Към днешна дата самодисциплината е важна“, каза той. Според Борисов това, че след разхлабването на мерките броят на заболелите се е повишил, означава, че строгите мерки в началото са били адекватни.

По думите му вече има 30 лаборатории и „тестове колкото искат – те и затова толкова заболели излизат“.

По негово настояване шефът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов обясни, че COVID-19 вече не е така вирулентен, както преди няколко месеца. „В началото той беше с изключително силна вирулентност – способността му да предизвиква тежко заболяваме беше голяма. В момента вирулентността на вируса намалява, тежестта на заболяванията, които предизвиква, е по-малка. За да оцелее, вирусът трябва да се приспособи към гостоприемниците и да направи така, че да не ни убива, за да може да съществува“, каза медикът.

Попитан дали при този ръст на болните, все пак не трябва да бъде върнато задължението за носене на маски на закрито, Борисов заяви: „Думите „задължавам“, „забранявам“ месеци наред носят други психологически ефекти. Има свободолюбиви хора. Ето шопите – казваш му: „Няма да пипаш шалтера“. И той отива да го пипа. Умоляваме, доказано е, препоръчано е, че когато сме близко един до друг с маската, проблемът до голяма степен е решен. Затова ги препоръчваме“.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви на свой ред, че клъстърите възникват най-вече заради завърнали се от чужбина българи. Последният пример за такъв – в Кюстендил, се дължи именно на прибирането на двама братя, дошли си у нас за лятната отпуска. Само в града за последната седмица има нови 34 случая на заразени с коронавирус, а в областта са 38.

По думите на Ананиев образуването на клъстъри е най-добрият начин за разпространение на болестта, защото по-лесно може да бъде овладяно разпространението.

Здравният министър каза още, че не е важен само броят на новозаразените, а и на клиничните признаци и състоянието на пациентите в болници.

Ако беше дифузно разпространението, тогава може да има по-големи притеснения, но когато е клъстърно, сме предприели всички мерки за ограничаване, може след време обратно да се върнат цифрите в по-ниски равнища“, посочи Ананиев.

Той бе попитан защо са надделели политическите аргументи за отваряването на дискотеките и нощните клубове от 15 юни, а не здравните. Въпросът е заради разминаването между Ананиев и Борисов. Първоначално здравният министър бе разпоредил те да останат затворени до 30 юни, но само ден по-късно премиерът разпореди тези заведения да бъдат отворени, което бе изпълнено.

Ананиев днес каза, че политиката е надделяла „заради много малката разлика във времетраенето, базирано на здравни мотиви и решението политически аргументи“.

Най-доброто е да се намери балансът между двете. Ние трябва да свикнем със съществуването на този вирус, но да сме дисциплинирани и да съхраним хората около нас, да не ги заразим и да ограничим заплахата от него. Винаги се търси компромис между здравното и политическото мнение. Засега няма никакви сигнали за възникване на вирус от нощно заведение или дискотека“, каза Ананиев като обеща регионалните здравни инспекции да наблюдават клубовете и да докладват, ако установят такива случаи.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Марин
Марин
19 юни 2020 23:22
Гост

Изобщо не трябваше да се затваря държавата. Голяма работа дали са 100 на ден или 20. Ясно е, че положителните тестове биха излезли и хиляди ако се тества масово. Но положителен тест не значи болен човек. Болен е този с клинични признаци, а от уж болните май, май признаци имат съвсем малко.

Бончо
Бончо
20 юни 2020 19:03
Гост

Идеята е да се окрадат парите от ЕС за справяне с коронавируса, затова се измислят болни и се съсипват герберастките тролове да пишат по форуми и сайтове. Чак изровиха болни цигани-евангелисти.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2020 8:38
Гост

Ама вие много ги разбирате нещата… папа, форумни герои

Възмутен
Възмутен
19 юни 2020 14:53
Гост

Въобще как може да се говори за компромис между здравното и политическото мнение. Става въпрос за здравето на хората все пак.

Хари
Хари
19 юни 2020 14:21
Гост

Да почнат да проверяват заведенията! Там е развъдник на заразата.

Ники
Ники
19 юни 2020 14:19
Гост

Самият факт, че заразените са все повече е достатъчен за паника.

Мими
Мими
19 юни 2020 14:20
Гост

Боко не мисли така. Ама той и логика…

Симо
Симо
19 юни 2020 14:21
Гост

От друга страна сега се правят повече тестове и за това статистиката е такава.

анонимен
анонимен
19 юни 2020 14:08
Гост

Хората наистина психясаха. Не само защото бяха затворени, а и от насаждането на страх заради пандемията. Така че донякъде подкрепям идеята да не се затягат мерките. Но… с някои изключения. Някои заведения категорично трябва да останат затворени и това за дискотеките и нощните барове, където като се съберат 150 парчета, няма да има въздух. Още повече, че на много места спират климатиците. А там като ги пуснат и ще стане още по-страшно.

анонимен
анонимен
19 юни 2020 14:09
Гост

Пръв психяса, както казваш, доц. Кунчев. Би си камшика в гръцко 🙂 Ама и той човек, има нужда да си почине 🙂

маски
маски
19 юни 2020 14:09
Гост

По принцип съм съгласен, макар да мисля, че маските на закрито трябва да останат.

анонимен
анонимен
19 юни 2020 14:11
Гост

Хем тъй, хем инак. Както не работят климатиците е някакъв ад да се носят маски на закрито. Дори и в градския транспорт е така. Задушливо и гнусно, а ти си захлупен с маска. Ето заради това си купих колело и се придвижвам с него 🙂

курортистът с ватенката
курортистът с ватенката
19 юни 2020 14:11
Гост

хайде всички при доцента, сега момента. на узо и мезета – далеч от бойковите мекерета

аз съм прост и вие сте прости
аз съм прост и вие сте прости
19 юни 2020 14:07
Гост

аз съм прост и вие сте прости. това е горчивата истина. ако населението беше с малко по-високо айкю, никой нямаше да го слуша, а хората щяха да си ходят с маски в магазините и всички закрити места, но народът е прост и затова има този премиер

шалтеро
шалтеро
19 юни 2020 14:09
Гост

Право думаш… Но он шопът си знае, че е по-добре да не рипа сега и да ядосва ората. Иначе ще му дръпнат шалтеро

Хаха
Хаха
19 юни 2020 15:27
Гост

Не съм съгласен. Стига с тия обобщения – народът бил прост. Прост есамо този, който си въобразява, че текстилената маска или шалът вършат работа.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 14:06
Гост

Как искате Боко сега да затяга мерките. Той иска да се прави на хубав на хората, които му видяха пачките в нощното шкафче. Няма да ги ядосва с маски насред лято. Него го бива за пиар и елементарна психология.

оставка
оставка
19 юни 2020 14:04
Гост

Паниката ще дойде, като започнат да мрат хората, а не от маски на закрито. Оставка!

Хриси
Хриси
19 юни 2020 14:18
Гост

Със сигурност ще има втора вълна. Мерките не се спазват стриктно. А и не виждам да има проверяващи за това.

Банкя - мой малък Лондон
Банкя - мой малък Лондон
19 юни 2020 14:03
Гост

Логиката е желязна – малко болни -свирепи мерки, много болни – у бре курорте. Банкя, Банкя, мой малък Лондон