Членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) масово си направиха отвод по въпроса за изразяване на становище по делото пред Конституционния съд (КС) за кариерните бонуси на кадровиците. Така кворумът на заседанието на Пленума падна и ВСС, като колективен орган, не успя да приеме позиция по конституционното дело.

През май т.г. Пленумът на Върховния касационен съд атакува в КС кариерните бонуси на членовете на ВСС. Върховните съдии настояват да бъде обявен за противоконституционен чл. 28 от Закона за съдебната власт, според който след изтичане на мандата им кадровиците може да бъдат възстановени на „с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт“.

Преди тези изменения в ЗСВ правилото беше, че, след края на дейността им във ВСС, членовете му се връщат на работа или на същата длъжност, която са заемали преди да влязат в кадровия орган, или на равна по степен в органите на съдебната власт. От февруари 2020 г. обаче им беше дадена и възможност да се „качат“ с една степен нагоре в кариерата. А според ВКС това противоречи на няколко разпоредби на основния закон (повече виж тук).

Конституционният съд образува дело и покани за изразяване на становища различни институции, сред които и ВСС.

В състава на съвета обаче има 10 членове, които биха се облагодетелствали от тази разпоредба в закона. Това са Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Стефан Грозев, Боряна Димитрова, Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Гергана Мутафова, Пламен Найденов, Йордан Стоев и Калина Чапкънова.

След като председателят на правната комисия Цветинка Пашкунова докладва точката от дневния ред, последва лавина от самоотводи.

Първи оттеглянето си от дискусията обяви Огнян Дамянов, който заяви, че конституционното дело касае кариерното развитие на част от членовете на ВСС, след като престанат да бъдат такива, а това го засяга пряко и поставя под съмнение неговата безпристрастност.

След Дамянов отвод си направиха Боряна Димитрова, Пламен Найденов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Стефан Грозев, Гергана Мутафова, Даниела Марчева, а Драгомир Кояджиков, който днес отсъства, беше изпратил писмено заявление, че също си прави отвод. Георги Кузманов също не присъства на заседанието, като от него не беше докладвано писмо.

Така кворумът на заседанието „падна“. За да има такъв, трябва да присъстват поне 13 членове на ВСС, а останаха десет души.

Атанаска Дишева заяви, че действията на колегите ѝ са „умел начин да се лиши ВСС от кворум за решаване на този въпрос“. Тя предложи всеки член на съвета, който не е засегнат от конституционното дело, да изрази становище, което да бъде публикувано на сайта на съвета, каквато практика има ВСС.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обаче заяви, че няма как да се вземе решение, защото няма кворум. Ако някой иска да каже мнението си, тогава може да изпрати такова от собствено име в Конституционния съд, каза още Чолаков.

Що се отнася до мотивите за отвод на част от кадровиците шефът на ВАС заяви, че това е личен акт и той не подлежи на коментар.

Олга Керелска и шефът на ВКС Лозан Панов напомниха, че Драгомир Кояджиков е изразил позиция в подкрепа на кариерните бонуси на заседанието на правната комисия в парламента, когато се обсъждаше промяната в ЗСВ.

На това заседание стана ясно, че 12 членове на ВСС, повечето от които биха могли да се възползват от тази привилегия, са изпратили писмена позиция в парламента в подкрепа на законодателното предложение. В писмото се казваше, че „въпpocът зa ĸapиepнaтa ĸoмпeнcaция cлeдвa дa ce paзглeждa в ĸoнтeĸcтa нa cъдeбнaтa peфopмa, ĸoятo BCC e длъжeн дa ocъщecтвявa“. Според тези кадровици „нacтoящaтa зaĸoнoвa paмĸa нa ĸapиepнoтo paзвитиe нa мaгиcтpaтитe, oт eднa cтpaнa, и зaдължeниeтo нa члeнoвeтe нa cъдeбния cъвeт дa извъpшвaт peфopми, oт дpyгa cтpaнa, ca взaимнoизĸлючвaщи ce фaĸтopи, ĸoитo в ĸpaйнa cмeтĸa вoдят дo oпacнocт oт пълeн ĸoнфopмизъм и липca нa пpoaĸтивнocт зa ocъщecтвявaнe нa вaжнитe зaдaчи пpeд нaй-виcшия aдминиcтpaтивeн opгaн в cъдeбнaтa влacт“. Заради това те подкрепиха приемането на текста за кариерните бонуси, което и се случи.

Докато Керелска и Панов коментираха, онлайн излъчването на заседанието беше прекратено, а след подновяването му кадровиците вече обсъждаха друг въпрос от дневния си ред.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Богомил Райнов
Богомил Райнов
10 юли 2020 10:57
Гост

Много ме кефи тая Дишева. Най-малкото по три причини:
1. Несъмнено тя е вдъхновила Волтер (1694-1778) да изрече знаменитата фраза: „Човек трябва да е много невеж, за да е компетентен по всеки въпрос“.
2. Ако я разменим с някой индиански шаман, например от племето ирокези, и тя си мълчи, никой няма да разбере „измамата“.
3. С тембъра на гласа си може да държи поне на един км. разстояние цяла глутница освирепели от глад вълци.
И пр., и пр. Има качества жената, не е като другите.

анонимен
анонимен
09 юли 2020 14:41
Гост

ВСС, срам ни е от вас /без главна буква/!

анонимен
анонимен
09 юли 2020 14:35
Гост

Между другото всичките изброени 10 юнака са част от сарайско-герберастките капии. След срамния им мандат, по-нормално е да ги свалят с една инстанция надолу.

без страх
без страх
09 юли 2020 12:14
Гост

Това ми прилича на сговор за предварително „бламиране“ чрез явна демонстрация от заинтересованите кадровици да провалят сесията на колективния орган ВСС.

Омерзително e!

Ваня
Ваня
09 юли 2020 13:53
Гост

Сговорът, Дишева, е само в главата ти. А, междувпрочем, ти с конкурс ли стана съдия във ВАС, защото моите спомени са, че беше назначена в нашия съд по предложение на Венета Маркоска. Та като говорим за демонстрация, дали няма да проявиш поне малко чувство за мярка и да не лаеш злобно срещу колегите си. Позицията ти би била принципна ако не си върховен съдия, но ти си известна с това, че сменяш принципите си като фишута за различните костюмчета, които носиш.

без страх
без страх
09 юли 2020 19:33
Гост

Хахахааааа ха, която и да си, В ДЪЛБОКО ЗАБЛУЖДЕНИЕ СИ относно моята персона!!!

Ще си върнеш ли думите назад ако ти пошушна на уше, че може да съм част от онези от ОЩЕ ПО-ГОРНОТО стъпало – сещай се какво имам предвид.

Гледам ви отвисоко и изобщо не обръщам внимание на реакциите ви. Поставяйте колкото си искате отрицателни оценки на мненията ми – просто си свиркам и ви подминавам като пътни знаци.

Времето на съмишлениците ви ИЗТИЧА!

Константин
Константин
09 юли 2020 21:27
Гост

Пълно ку-ку…

без страх
без страх
11 юли 2020 0:35
Гост

„Понякога седя и си мисля, понякога само си седя“ – казал Мечо Пух

Лили
Лили
09 юли 2020 12:10
Гост

Е, може ли да си член на ВСС и да нямаш позиция по такъв важен казус?

Тишо
Тишо
09 юли 2020 12:11
Гост

Сефте, Минке!

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 12:08
Гост

И защо ни резнаха видеото докато Керелска и Панов коментираха.

Коко
Коко
09 юли 2020 12:09
Гост

Защото не си си платил за цирк. Голям смях щеше да падне.

Bobi M
Bobi M
09 юли 2020 12:07
Гост

Надежди за разбирателство при тия няма как да има. Явно делят голямо парче баница. Голямо

Калина
Калина
09 юли 2020 12:06
Гост

Супер решения. Евала

Людмил
Людмил
09 юли 2020 12:06
Гост

Искам да съм кадровик и да кадрувам. Къде да се запиша ?

Кърджалийска П.
Кърджалийска П.
10 юли 2020 6:51
Гост

при гн. Пеевски има опашка ….там се чака ред ако те удобрят …може

Живко
Живко
09 юли 2020 12:05
Гост

Абе базисно трябва да получиш бонуси, когато си ги заслужил и да бъдеш повишен след добре свършена работа. Не може тия неща да се приемат и да се слагат всички под общ знаменател

Гъливер
Гъливер
09 юли 2020 12:05
Гост

Искам като тях. Не ме кефи нещо и айде отвод и да се спасяват.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 12:07
Гост

Отново се изложиха като кифладжии.

Memo
Memo
09 юли 2020 12:05
Гост

Чиста работа. Като няма какво да кажеш или не знаеш как да гласуваш си направи отвод или не си пускай камерата и zooma

Обретенов
Обретенов
09 юли 2020 12:04
Гост

Е добре те срамуват ли се сега, че са си направили отводи ?

F. W
F. W
09 юли 2020 12:04
Гост

То така могат да си правят отводи редовно и да няма кворум

Qenefeski
Qenefeski
09 юли 2020 12:03
Гост

МА какво пречи да заемат висок пост след връщането им не разбирам, щом като са имали развитие през това време. Разбирам да са седяли у дома само или в градината

RisteV
RisteV
09 юли 2020 12:02
Гост

Защо да не се качат с една степен на горе. Те са си заслужили през това време работили на друго място