Поради отвод на двама съдии от състава на Върховния административен съд (ВАС) делото за избора на шеф на апелативната прокуратура във Варна ще започне отначало.

На 6 юни Прокурорската колегия на ВСС избра Владимир Чавдаров за ръководител на АП-Варна. Към онзи момент той оглавяваше окръжната прокуратура в града. Другите двама кандидати – обвинителите от апелативната прокуратура Вилен Мичев и Стефка Якимова, обжалваха избора му пред ВАС. Основният им мотив беше, че решението за избора на Чавдаров не е мотивирано, освен това е в нарушение на чл. 169, ал. 1 от ЗСВ, според който само по изключение може да бъде избран за ръководител магистрат от по-ниско ниво, какъвто е този случай.

От 12 юни са в сила изменения в Закона за съдебната власт, като чл. 187, ал. 1 предвижда: „Всеки заинтересован може да обжалва решението на съответната колегия на Висшия съдебен съвет по чл. 167, ал. 3, чл. 186, ал. 7 и чл. 186а, ал. 6 в 7-дневен срок от обявяването му. Жалбата спира изпълнението на решението, освен ако съдът постанови друго“.

Така на 20 юни Прокурорската колегия уведоми Чавдаров, че въпреки изявеното от негова страна желание да встъпи в длъжност, това няма как да стане на този етап, защото изборът е бил обжалван.

Чавдаров на свой ред депозира искане във ВАС за предварително изпълнение на решението на кадровия орган. Тричленен състав го уважи.

Вилен Мичев и Стефка Якимова обжалваха, но петчленен състав на ВАС остави жалбите им без разглеждане, защото „определението на съда по искане за допускане на предварително изпълнение по чл.187, ал.1 от ЗСВ не подлежи на инстанционен съдебен контрол от петчленен съдебен състав, тъй като искането е акцесорно и пътят на защита следва пътя на защита по основната жалба“.

Така на 15 октомври се проведе заседание на тричленен състав на ВАС с председател и докладчик Румяна Папазова и членове Любомир Гайдов и Десислава Стоева по съществото на делото за избора на Чавдаров на шеф на АП-Варна. И делото беше обявено за решаване.

Но с определение от вчера ВАС е отвел Папазова и Гайдов.

Отводът на Любомир Гайдов е поискан от Вилен Мичев и Стефка Якимова, като посоченото от тях основание е съмнение в неговата безпристрастност. То възниквало, защото Любомир Гайдов беше докладчик по делото, образувано по искане на Владимир Чавдаров срещу решението на Прокурорската колегия, с което бе спряно встъпването му в длъжност като шеф на АП-Варна. Жалбата на Чавдаров беше уважена от тричленен състав.

В състава на петчленния състав пък влезе Румяна Папазова и заради това и тя се отвежда.

„За да се осигури разглеждане на настоящето дело от съдебен състав, който не е вече запознат с факти по спора и не е вземал становища във връзка с процесуални действия на страните в производството по реда на чл. 167 от АПК, от делото следва да бъдат отведени съдията докладчик Румяна Папазова и члена на съдебния състав Любомир Гайдов, за когото е направено изрично искане. Отвеждането е необходимо, за да се елиминира всяко съмнение, което би могло да се породи у двамата жалбоподатели, в непредубедеността и безпристрастността на решаващия съд при постановяване на окончателния съдебен акт“, се казва в определението на ВАС.

Сега делото ще бъде разпределено на друг състав. Изходът му е важен, за да се види каква практика ще наложи съдът по отношение на текста от ЗСВ, който въвежда принципа за изключителност при назначаване на административен ръководител от по-ниско ниво.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 октомври 2018 13:13
Гост

Няма основание да се съмняват в безпристрастността на Любомир Гайдов.

Георги
Георги
30 октомври 2018 12:51
Гост

Тези изменения в ЗСВ доведоха до много неуредици.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2018 12:37
Гост

На този съд май не му върви с ръководството.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2018 13:15
Гост

Обжалването на избора пред ВАС усложни нещата.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2018 16:10
Гост

Четящ:Чети, разказва се за Прокуратура!