Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Решението беше гласувано единодушно и без дебат.

В следващите четири заседания – на 7, 14, 21 и 28 октомври, ще могат да се направят номинации. По закон Пленумът на ВКС, поне трима членове на Съдийската колегия и министърът на правосъдието могат да издигат кандидати за поста. Изборът е насрочен за 14 януари.

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г.

Междувременно той свика за днес Пленума на ВКС, на който се обсъди процедурата за избор на шеф на съда. „Целта е върховните съдии да се запознаят с приетия на 23 септември 2021 г. от Пленума на Висшия съдебен съвет времеви график за провеждане на процедурата, като ще имат възможност да дискутират и да изложат позициите си по повод на изключително важната роля на Пленума на ВКС в процеса на избиране на следващия административен ръководител на съда“, съобщиха от върховния съд.

Миналата седмица министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов заяви, че ако има кандидатури за председател на ВКС, които се ползват с широка професионална и обществена подкрепа, но не са измежду тези, които обсъжда ВСС, той би се ангажирал да ги внесе. Но уточни, че не желае да попадне в капана впоследствие да бъде упрекван, че изпълнителната власт иска да овладее ръководството на ВКС (виж тук).

Също миналата седмица стана ясно, че се готви подписка на съдии, в която те искат оставките на четиримата свои представители в Съдийската колегия – Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова (виж повече тук).

Уважаеми избраници на съдиите във ВСС, тъй като не е предвиден какъвто и да било правен механизъм за търсене на отговорност на колективния орган за администриране на съдебната власт за лошо и дори противоконституционно изпълнение на неговите функции, единственият изход от настоящото нетърпимо за правовата държава положение и единствената гаранция срещу административен произвол на ВСС е индивидуалната човешка съвест на всеки един от Вас.

Част от Вас може би все още се заблуждават, че могат да преустановят провала. Дейността на този персонален състав на ВСС, неговите непрофесионални действия и бездействия категорично опровергават подобни илюзии. Достатъчно е всеки от Вас да си зададе в упор въпроса дали е готов да гарантира с авторитета и името си, че този Висш съдебен съвет ще избере председател на Върховния касационен съд, който няма да бъде подобие на избрания от него главен прокурор“, изтъкват съдиите.

Те обещават да направят оценка на работата на всеки един от четиримата членове на СК на ВСС, за да не допуснат омаловажаване на всяко индивидуално усилие.

С доверие очакваме вашите оставки“, завършва писмото.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Roberts Alger
Roberts Alger
29 октомври 2021 10:33
Гост

Статията предоставя много ценни факти, вие ми дадохте много полезни прозрения и това ме кара да повиша стойността си. Благодаря ви много, моля, продължете да актуализирате следващите статии. Редовно те следя. smash karts

Ad nauseam
Ad nauseam
30 септември 2021 10:28
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Аман от съдници ...безгрешни
Аман от съдници ...безгрешни
30 септември 2021 10:06
Гост

Е, че кои са пък тия съдии, които ще говорят, анализират и да правят изводи от името всички??? Не е ли малко претенциозно това? И те точно дали са гласували за точно тези кандидати тогава или са гласували пък против и те са избрани въпреки това/ тях/ ???? Що за щуротии са това – детинщини и инфантилизъм. Има си процедури за избор, има си мандати. Така е и такъв е закона! Нека го уважаваме! За какво върховенство на правото говорим като постоянно не го спазваме, защото не ни е угодно? Считам, че просто следващия път като гласувам, че си помисля… Покажи целия коментар »

М. Кирилов
М. Кирилов
30 септември 2021 9:59
Гост

Лозан си беше добър шеф на съда. Да видим следващия какъв ще е.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 11:21
Гост

Само той и Янаки Стоилов са опозиция на Доган сарай. Цялата ПК и останалите кукли на конци гласуват каквото им кажат. Дори ако трябва да изберат правна карикатура като Гашев за гл. прокурор.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 9:58
Гост

Ясно, пак ще има отлагане заради пандемията.

Белоу
Белоу
30 септември 2021 9:58
Гост

И как точно в средата на пандемия на 14.01 ще провеждате избори бре.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 9:58
Гост

А Гешев кога ще се маха и ще си подава оставката. Че онзи ден в една телевизия един политик, който е напред с материала от ДПС така каза. Че се чака да си подаде оставката. Защото имало американска делегация на проверка.

Jebelski
Jebelski
30 септември 2021 9:57
Гост

Дано всичко мине по ноти, както се казва.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 11:20
Гост

Дано само композицията да не е писана в Доган сарай.

Пунев
Пунев
30 септември 2021 9:57
Гост

А преди защо не правихте оценка на всеки един от членовете на СК на ВСС?

Мяуш
Мяуш
30 септември 2021 9:56
Гост

Те обещават да направят оценка на работата на всеки един от четиримата членове на СК на ВСС, за да не допуснат омаловажаване на всяко индивидуално усилие.

Браво!

Киценив
Киценив
30 септември 2021 9:55
Гост

Нещо ми се вижда цялата процедура леко опорочена, но ще видим какво ще се случи накрая в крайна сметка.

Суперразбирач
Суперразбирач
30 септември 2021 9:55
Гост

А те тия срокове актуални ли са към датата на показване и спрямо Ковид пандемията и падението на народа ни, който твърдо отказва да се ваксинира, защото пряко чрез него искат да тестват ваксините или защото точно за България са предвидени бъгави ваксини, които да ни ликвидират, защото световния заговор срещу България е неопровержим факт и всеки с основно образование от Джебел, Омуртаг, Кресна и Сепарева Баня го е разбрал това преди много време. Сега само се потвърждават притесненията му.

Десподов
Десподов
30 септември 2021 9:53
Гост

Прав е да не иска да попада в капана, че изпълнителната власт иска да превземе ВКС.