Всички трябва да работим така, че бързо и оперативно да имаме действащо и редовно правителство с необходимата подкрепа в Народното събрание. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление. Нямам такива правомощия по Конституцията и не искам да забърквам президентската институция в този процес. Отговорността за правителство е изцяло на Народното събрание и парламентарно представителите партии. Да има кооперативност и диалог и президентската институция осъществява тази роля така, че заедно да търсим най-доброто и устойчиво развитие за България“.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС, с който днес започнаха консултациите за връчване на мандат за съставяне на правителство.

Малко преди 9 часа в сградата на президентството на „Дондуков“ 2 влязоха вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, шефката на парламентарната група Десислава Атанасова и Даниел Митов, който преди дни бе посочен от Бойко Борисов за човека, който ще бъде излъчен за премиер.

Консултациите започнаха точно в 9 ч. като президентът очерта и приоритетите, които стоят пред бъдещите управляващи – усложнена среда за сигурност, пандемията, икономическа и социална криза, както и внасяне на ефективен план за възстановяване. Всичко това, по думите на Радев, изискват ясна отговорност и оперативно управление. „Правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но отговорността тегне върху това правителство докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващо правителство“, каза държавният глава.

От името на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че са готови със състав на кабинет. Но са готови и да бъдат опозиция и да участват в предсрочни избори, ако се стигне дотам.

Явяваме се с ясната отговорност, че пред държавата стоят редица предизвикателства. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и социални предизвикателства и осъзнаваме отговорността, която носим и непросредствено след изборите уведомихме, че сме готови да излъчим състав на Министерския съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност със справяне с пандемичната обставока и всички други предизвикателства“, каза още Атанасова.

Партията очаква в 45-ото Народно събрание да има не само демонтрация на сила, „защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че е най-голямата парламентарна група“ и очаквали президентът да ги поздрави за победата.

При все това партията била готова да бъде и в опозиция, като не я е страх от това, нито от предсрочни избори, защото и преди това е била в подобна ситуация.

Очаквам патоса, който владее НС в първите дни да спре и всички да бъдем по-прагматични и да взимаме решения с мисъл за държавата“, каза Десислава Атанасова.

„Не изключваме вариант да върнем мандата“, каза Томислав Дончев пред журналисти след срещата с президента и посочи, че най-важно е да има правителство. По думите му, следващата седмица ще стане ясен и състава кабинета, който ГЕРБ ще предложат, но в хода на разговорите дотогава щели да решат как да действат с мандата.

„Ако на Слави Трифонов не му стигат двама или трима народни представители, в състояние сме да го подкрепим, за да има стабилно правителство“, каза Дончев и добави, че това би било „знакова подкрепа“. Наскоро и премиерът в оставка Бойко Борисов каза, че е готова да даде на Трифонов до 10-20 дежурни депутати, които да осигуряват мнозинство.

Радев към „Има такъв народ“: Към вас са отправени очакванията на българите

Консултациите на президента продължиха с представителите на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН). Сред тях бяха Тошко Йорданов, Филип Станев и Виктория Василева.

„Българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия в целия политически ред на страната. Предизвикателствата са огромни и това налага оперативно, отговорно правителство с устойчива парламентарна подкрепа. Към вас са отправени очакванията на българските граждани“, обърна се Радев към представителите на ИТН.

Той подчерта, че те ще кажат „какво ще се случи“, ако предложението за правителство на ГЕРБ не бъде прието или изобщо не бъде внесено.

„Отговорността е при вас. Надявам се да чуя вашите намерения, готовност и при какви условия бихте съставили правителство – каква е вашата ценностна рамка и вашите граници на компромиси. Очакванията към вас ще растат“, допълни държавният глава и подчерта, че внесените вече законопроекти в парламента са важни, но приоритет трябва да е съставянето на правителство.

Тошко Йорданов от ИТН коментира задоволството си, че президентът спазва Конституцията с консултациите и каза, че и тяхната партия ще прави това.

„Ние коалиция с партиите от статуквото няма да внесем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протестите. Така, че каквото сме казали, това ще направим“, каза Йорданов след консултациите.

БСП има 4 условия за подкрепа на „Има такъв народ“

Представителите на БСП начело с лидера на партията Корнелия Нинова казаха на президента, че при никакви условия няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и имат 4 условия, за да подкрепят кабинет на „Има такъв народ“, ако ги потърсят.

Корнелия Нинова каза, че това са приоритетите на БСП, свързани с преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза; задълбочена ревизия на управлението на Бойко Борисов; бързи и конкретни стъпки по Плана за възстановяване и устойчивост и нови изборни правила.

„Хилядите български граждани, които ви подкрепиха и на тези избори свързват с вас надеждата си за по-социална, солидарна и справедлива България. И не по-малко по важност, вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма в момента са изключително важни за намиране на баланс между изключително амбициозния законодателен дневен ред на 45-то Народно събрание и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа“, каза Радев и добави, че новото правителство не може да е резултат от безпринципни коалиции. Президентът каза още, че не изключва хипотезата за връчване на трети мандат, при която той може да отиде и в БСП.

ДПС може да подкрепи само новите партии

И в разговора с ДПС президентът подчерта, че може да се стигне до връчване на трети мандат.

„В никакъв случай не искам да създавам някакво убеждение, че като президент тикам този процес в някаква определена посока, но съм длъжен да не пренебрегвам нито една опция, която ми вменява Конституцията. Затова пред вас също при определена хипотеза стои въпроса за трети мандат“, каза Радев и добави, че очаква от движението да чуе какви са приоритетите им. Държавният глава изрично подчерта важността на следващите 4 години за цялото десетилетие, предвид финансовата подкрепа на ЕС.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък отговори, че партията няма да подкрепи нито една от партиите, загубили последните избори. От думите му стана ясно, че има предвид ГЕРБ и БСП.

„Изразихме готовност за евентуална подкрепа за правителство, предложено от трите нови партии в Народното събрание“, каза Карадайъ.

ДБ не иска третия мандат

Съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов заяви категорично пред президента, че не желаят да получават евентуалния трети мандат за съставяне на правителство. Иванов каза, че коалицията има амбициозна програма за излизане от трите кризи – здравна, икономическа и държавническа, но избирателите са решили да предоставят отговорността за кабинет на промяната на „Има такъв народ“.

„Тези, които искаха промяна, в своето мнозинство избраха да възложат надеждата си за реализиране на ново управление на „Има такъв народ“ и ако бъде потърсена от тях нашата подкрепа, ние ще бъдем готови да влезем в изключително отговорни и конструктивни разговори. Не смятаме, че с 27 депутати можем да заявим такава претенция“, каза Иванов.

По думите му обаче, подкрепата не е само за гласовете, които са необходими за гласуване на правителство, а за стабилна подкрепа в парламента за реализиране на определени политики.

„А това често пъти са различни неща. И нови избори могат да се окажат и естествен ход на демократичното съживяване на българската република“, добави Иванов, като каза, че при такъв вариант са нужни бързи промени в Изборния кодекс.

Според него трябва не просто да се приключи с 10-годишното управление на Бойко Борисов и „да си отдъхнем от това“, но и да се видят в дълбочина предпоставките, които са направили възможна тази проблематика.

„На „Демократична България“ избирателите отредиха пето място в парламента, силно подобрено, но не считаме, че това място ни отрежда сред онези субекти, които биха могли да имат първостепенна роля в претендирането за мандат, който вие да му връчите. На този етап здравата основа, над която трябва да се разсъждава е мандата на втората политическа формация. Ако „Има такъв народ“ не успее да създаде управление на промяната, много е трудно да си представим как ние, бидейки петата, бихме могли да направим това“, заключи Иванов.

Мая Манолова: Бихме подкрепили кабинет на промяната

От „Изправи се! Мутри вън!“ заявиха пред президента, че ще подкрепят само правителство с участието на партиите на протеста.

„Бихме подкрепили кабинет на промяната, каквото е и очакването на българския народ“, каза Мая Манолова. Тя изрично посочи, че групата им няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, като изтъкна, че основните приоритети на новото правителство трябва да са умело управление на здравната криза, незабавна икономическа подкрепа за бизнеса и домакинствата, съдебна реформа и промяна в изборните правила, ревизия на досегашното управление, защита на обикновените граждани и връщане на доверието в институциите.

„Евентуалното връчване на трети мандат е слабо вероятно да бъде за нашата група, предвид факта, че разполагаме с 14 депутати, но също би бил възможност за осигуряване на взаимодействие на партиите на промяната за реализиране на принципа: Съединението прави силата“, добави Манолова.

Президентът пък отново изтъкна нуждата от баланс между нужните законодателни промени и съставянето на ефективен и отговорен кабинет.

„Искам да подчертая, че вашето присъствие е изключително важно, защото във ваше лице, една голяма част от българите на протеста, търсещи по-силна социална защита и справедливост, намериха своето представителство. Вляхте нова енергия, това се вижда от всички, бих казал дори страст, и това е добре, защото дебатът трябва да е там, където му е мястото – в българския парламент“, каза Румен Радев.

След края на консултациите президентът обяви, че утре ще връчи мандата на ГЕРБ.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Истината
Истината
19 април 2021 12:24
Гост

Докато ГЕРБ веднъж завинаги не излезе от държавната софра – нищо няма да се получи! Това е истината.

Към Дуловската принцеса по право
Към Дуловската принцеса по право
19 април 2021 12:09
Гост

Не така ентусиазирано към патоса! Не така! Чакат ви кръв и сълзи. И не само.

Мишо
Мишо
19 април 2021 10:49
Гост

Е, как ще отмине пандемията? Бойко нали разхлаби мерките за да се хареса на избирателите.

dido
dido
19 април 2021 10:50
Гост

Така е. Обаче и много хора не пазят както себе си, така и околните.

Димчо
Димчо
19 април 2021 10:37
Гост

Явно на Радев днес ще му е натоварен ден.

Haralampi
Haralampi
19 април 2021 9:54
Гост

През цялото време в парламента се хапат, като кучета, за да си правят кампанията за новите избори предсрочни през юли

Цеци
Цеци
19 април 2021 10:39
Гост

Те кога ли са работили в екип. Само им гледаме цирковете когато се карат.

Каменов
Каменов
19 април 2021 9:53
Гост

Ще бъде интересно. Явно през юли пак на избори.

Димчо
Димчо
19 април 2021 10:41
Гост

А дано тогава ГЕРБ да не успеят да си купят толкова гласове.

Димка
Димка
19 април 2021 12:13
Гост

Тя цялата администрация и всичко накачулено на хранилка е зад тях! Това им е „електората“. Друг нямат. Така че, най-важното е да им бутнат конструкцията и затова е толкова важен един кабинет с кратък хоризонт и с точни и конкретни задачки – всичкото тулуп – вън от държавните и общинските хранилки! ГЕРБ така са разделили и противопоставили обществото, че за малко ни се размина гражданската война. Обаче тези не са алтернатива, не искат да пипат съда и съдиите! Там е проблема, всичкото е за смяна, а това може да се случи само с нова К.

Manoleva
Manoleva
19 април 2021 9:53
Гост

Радев да си гледа работата. Той е разединител на нацията!

Филип
Филип
19 април 2021 10:43
Гост

Защото не е привърженик на ГЕРБ ли?

Павлов
Павлов
19 април 2021 9:52
Гост

ИТН ако предложат кабинет, то не пречи при гласуването БСП и ДПС да го подкрпят. И какво става? Че и ГЕРБ може да го подкрепи за да не изпадне в дупка страната. И така на Слави ще му направят номер да има правителство с ПЪЛНО мнозинство в парламента.

Иванов
Иванов
19 април 2021 9:52
Гост

Подкрепям Радев, мразя ГЕРБ!

Иванов
Иванов
19 април 2021 9:51
Гост

Аз мисля, че ГЕРБ бяха до тук.

Димитров
Димитров
19 април 2021 10:45
Гост

A, дано. Съсипаха държавата тези. Оядоха се на наш гръб.

Ivanov
Ivanov
19 април 2021 9:51
Гост

Според мен и ИТН няма да направи правителство.

Димитриева
Димитриева
19 април 2021 9:49
Гост

Определено не виждам как ще се състави правителство в сегашните условия.

Анонимен
Анонимен
19 април 2021 9:48
Гост

ГЕРБ късно реши да се реформира.

Анонимен
Анонимен
19 април 2021 9:46
Гост

Има си хас ГЕРБ да не са готови