Започва изграждането на нова съдебна палата в Сливница и първата копка е днес. Прогнозната стойност на сградата е 3 055 000 лева и се очаква да бъде построена за две години, съобщиха от Висшия съдебен съвет.

Съдебната палата ще има четири нива – три етажа, сутерен и трискатен покрив, с обща застроената площ – 461 кв. м в парцел с площ 1350 кв. метра.

Предвидено е изграждане на 10 паркоместа, едно от които за хора с намалена подвижност. В сградата ще се влиза чрез стъпала, като ще бъде осигурена и повдигаща платформа за инвалиди.

На първия етаж ще се намира служба „Деловодство“ за текущи и свършени дела, място за проучване на делата от страните, бюро „Съдимост“, деловодството на Службата по вписванията, съдебно-изпълнителното деловодство, държавният съдебен изпълнител, санитарни възли, които ще бъдат достъпни и за хора с намалена подвижност, кабинет и две съдебни зали със съвещателни стаи към тях. В Съдебната палата ще има два асансьора, единият от които за посетители и адаптиран за хора с двигателни затруднения.

На втория етаж ще бъде разположена голяма съдебна зала със съвещателна стая към нея, две помещения за пробация, деловодство, счетоводство, стая за призовкари, помещение за веществени доказателства, офис на районния прокурор, заседателна зала към него, кабинети за прокурорите и съдебните служители, както и помещения за нуждите на обвинителите.

Третият етаж е предназначен изцяло за нуждите на районния съд. На това ниво ще има регистратура за класифицирана информация, кабинети за съдиите и съдебните служители, помещение за веществени доказателства, кабинет на председателя на съда със заседателна зала към него.

По фасадите е предвидена минерална мазилка, цокъл от мозаечна мазилка, видима тухлена зидария и архитектурни керамични акценти.

В момента съдът се помещава в част от обществена сграда с площ 632 кв. м, като правораздаването е изключително затруднено поради липса на достатъчно помещения, посочват от ВСС. И добавят, че с изграждането на нова, отговаряща на всички специфични изисквания на съдебната власт и на съвременните норми, модерна сграда ще бъдат решени изцяло проблемите на районния съд и районната прокуратура в Сливница.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
31 октомври 2018 12:33
Гост

Сливница ме изненадва с икономическата и юридическата активност и мисля, че не е само заради близостта до София.

Minuva4
Minuva4
31 октомври 2018 13:53
Гост

Въпрос на организация и средства естествено. Колегите във Варна също успяха да се преборят за друга сграда.

Минувач
Минувач
31 октомври 2018 11:12
Гост

Даже ще я построят сравнително бързо като гледам какви са им плановете за сградата.

Минувач
Минувач
31 октомври 2018 10:57
Гост

Добре е, че са предвидили условия за хората с намалена подвижност.

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2018 10:55
Гост

Доживяхме. Условията за работа тук са меко казани непоносими.