Много е важно висшите съдебни съвети да охраняват и пазят независимостта на съдебната система. Те не могат да представляват инструменти и оръжия, с които да се повлиява върху работата на съдиите“.

Това заяви заместник-председателят на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург Робърт Спано, който участва в конференция на тема „Независимостта на съда – актуални аспекти в практиката на ЕСПЧ“, организирана от Върховния касационен съд. Гост на форума беше и българският съдия в Страсбург Йонко Грозев.

Темата на изказването на Робърт Спано (пълния текст на речта виж тук) беше „Върховенството на закона – подбор, независимост и безпристрастност на съдиите“.

Зам.-председателят на ЕСПЧ заяви, че фундаментален елемент на независимостта на съдиите е разделението на властите и посочи, че не е приемливо да има инфилтриране на политици в процесите, протичащи в съдебната система. „Това е анатема, пълно противоречие на идеала какво представлява едно общество, ориентирано към върховенството на закона“, заяви Робърт Спано.

Позовавайки се на практиката на ЕСПЧ (като цитира делата „Бака срещу Унгария“, „Кински срещу Чехия“, „Рамос Нунес срещу Португалия“, „Волков срещу Украйна“ и др., в които става дума или за освобождаване на магистрати чрез законови или дисциплинарни действия, или за оказване на влияние върху тях от политици), Спано заяви, че всички държави са свободни да избират рамката за назначаване и освобождаване на съдии, но тези правила трябва да са в съответствие с принципа на върховенството на закона.

Обхватът на задължение на държавата да осигури независим и безпристрастен съд не се ограничава само до съдебната система, а обхваща и другите власти така, че да се съблюдават и изпълняват решенията на съда, дори когато не се съгласяват с тях. По този начин държавата демонстрира зачитането на авторитета на съда, а това е неоспорима предпоставка за общо доверие и реализиране на върховенството на закона. Политиците нямат никаква роля и не бива никога да се намесват върху процесите, които текат в съдебната система. Това е елемент на разлагане на демокрацията – когато политиците се опитват да се намесват, да влияят върху решенията на съдиите“, посочи още Робърт Спано.

Опирайки се и на практиката на съда в Люксембург, Спано заяви, че между СЕС и ЕСПЧ има симетрия на ценностите, които са зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитане на човешките права, в това число и на малцинствата. Това са фундаментални ценности, които трябва да се прилагат от съдиите от всичките 47 държави от Съвета на Европа, заяви Спано.

По думите му всеки съдия във всяка държава е съдия в Страсбург, защото първата му задача е да прилага конвенцията.

Съдиите са начело при осигуряване правата и свободите, въведени в ЕКПЧ. Ние сме ваши сътрудници, ние сме върховните пазители на конвенцията за защита правата на човека, за да може тя да бъде приложена по делата, които се водят в залата. Трябва да сме дръзки и смели в лицето на врага“, заключи Спано.

Председателят на ВКС Лозан Панов на свой ред напомни, че напоследък все по-често има случаи на безпринципно критикуване на актовете на съда, което се изразява в лични нападки срещу магистрати. „Опитите да бъдат дискредитирани колеги-безупречни професионалисти, не е индивидуален проблем, защото увреждането на тяхната репутация касае доверието в цялата съдебна система. Наложително е да бъде изграден ефективен механизъм за противодействие на всяка форма на неправомерно въздействие върху съда, без оглед източника и съответно да бъдат предприети адекватни мерки за преодоляване на констатирани слабости при изпълнение на длъжността“, каза още Панов (пълния текст на речта му виж тук).

По думите му правото трябва да регулира реалните обществени отношения, а животът е по-силен от всяка правна конструкция. „Заради критично ниското доверие в правораздаването ни, ние се ползваме с ограничена обществена подкрепа и затова единствено неговото увеличаването е онова, което би опазило системата от разруха. Реалността показва, че пропастта от недоверие, която ни дели от гражданите, изключително умело се използва от цинични политически играчи, за да атакуват още по-настървено съда като целта им е окончателно да изгорят мостовете ни с онези, които сме призвани да опазим от произвол“, посочи шефът на ВКС.

Според него обаче основните заплахи за независимостта на съда идват отвътре и по-специално от прокуратурата и в частност от главния прокурор. „Главният прокурор разполага с мощен набор от инструменти за тормоз на съдиите, към които няма симпатии. Днес съдиите не изпитват толкова страх от политиците, колкото от главния прокурор. Този страх се обуславя от обоснованите съмнения относно справедливостта на процеса, ако на даден съдия му бъде повдигнато обвинение или пък негови близки бъдат подложени на институционално преследване“, заяви Панов. И още: „Атрактивните обвиняеми у нас са падналите от власт, но въпреки това при всеки опит за реформа на прокуратурата се чуват яростни гласове, че се посяга на нейната независимост. В редица напреднали държави прокуратурата е част от изпълнителната власт, но функционира добре. В други държави прокуратурата е независима институция извън съдебната власт и също функционира добре. У нас прокуратурата е в съдебната власт и е зависима само от главния прокурор. А той от своя страна, не зависи от никого“, каза още Панов. И заяви, че с течение на времето държавното обвинение неформално се е сдобило и със законодателна инициатива, като по този начин се е „инфилтрирало“ във всички власти.

Шефът на ВКС каза още, че Съдийската колегия, която трябва да отстоява независимостта на съдиите, често абдикира от това свое задължение, а причината за това е в голямото политическо влияние и в начина, по който е структурирана, което я поставя в зависимост още на законодателно ниво.

Панов призова съдиите да бъдат по-активни в процесите, които засягат правораздаването, защото „ако неглижират опасностите, има риск системата да рухне, а с нея и държавността“.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Оставка
Оставка
12 декември 2019 10:28
Гост

Данаил Кирилов вместо министър на правосъдието е една устата пионка, която подрива систематчно авторитета на съдиите у нас. Да си ходи!

Георги Марков
Георги Марков
12 декември 2019 10:29
Гост

Кой сте вие, господинчо, да искате такива неща!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 16:44
Гост

Напълно съм съгласен, че основните заплахи за независимостта на съда идват най вече от прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 16:39
Гост

Човекът говори за демокрация. Обаче явно пропуска факта, че става въпрос за Булгаристан.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 16:30
Гост

Колко пъти и колко души трябва да им обясняват за разделението на властите. Ама явно някой нарочно бави топката.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 16:32
Гост

Дани Кирилов също е върл противник на това.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 16:27
Гост

А независимостта на прокуратурата? И незвисимият Гешев, който спечели независимо от „жестоката конкуренция“ ?

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 15:58
Гост

Те наште само от тояга разбират, ама няма такава и затова си правят каквото си искат.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 15:56
Гост

Все едни и същи приказки, едни такива принципни и верни, ама на практика е друго.

анонимен
анонимен
06 декември 2019 15:55
Гост

Все по-малко са съдиите, които са готови открито да се противопоставят на намесата. Поредното доказателство за това е и слабият им интерес към това събитие.

Чичо
Чичо
06 декември 2019 15:55
Гост

Като ми пееш, Пенке ле, кой ли те слуша…

въй
въй
06 декември 2019 14:48
Гост

Цялото събитие идва само два дни, след като Борисов призна за оказано влияние върху ВСС при избора на Панов. Това защо не го коментирахте.

мезозой
мезозой
06 декември 2019 14:47
Гост

Лозан пак е теглил една от неговите „корави“ речи, в които казва доста верни неща, но така ги казва и толкова на всички е писнал, че вече на всички им е все тая какво говори. Той е в основата на противопоставянето съдии – прокурори. Не че го нямаше при Григоров и Филчев, ама беше спряло с Груев и Велчев и сега се върнахме пак в мезозойската кредитна ера

анонимен
анонимен
06 декември 2019 15:57
Гост

До голяма степен това противопоставяне идва от самата прокуратура – там не се говори, а се действа или по команда, или директно главният прокурор. А точно тези безобразия провокират ответна реакция. Донякъде това е и защитен механизъм, съдиите освен да излязат с някое обръщение или декларация, нищо друго не могат да направят.

анонимен
анонимен
06 декември 2019 14:45
Гост

От известно време ми се върти един въпрос в главата – защо всяко изказване на Панов се квалифицира като политическо, а речите и заучените фрази на Цацаров и Гешев – не. Още повече, че не Лозан отиде в Европарламента, а тия двамата и това си беше чисто политическо събитие.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 14:57
Гост

Защото изказванията му са наистина такива.

анонимен
анонимен
06 декември 2019 14:42
Гост

Много верни неща казва исландецът, но няма кой да го чуе. Толкова е разочароваща ситуацията у нас.

анонимен
анонимен
06 декември 2019 14:43
Гост

А бе то и Лозан Панов казва верни неща, ама репутацията му е срината и никой няма да го приеме на сериозно, а отново ще го хейтят.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 14:59
Гост

Защото се противопоставя на Пеевско-цацаровата мафия. Но няма много поддръжници за съжаление.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 16:23
Гост

Не му е срината репутацията. Човекът си има авторитет. Обаче много хора имат интерес да го препънат.