Зам.-председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова е номинирана за конституционен съдия. Нейната кандидатура е втората издигната – след тази на колегата ѝ от Наказателната колегия Николай Дърмонски, за която „Лекс“ вече съобщи.

Панова е съдия от 24 години, като е минала през всички нива на системата. За върховен съдия е назначена през 2007 г. Тя беше и конкурент на настоящия шеф на ВКС Лозан Панов за председателския пост.

Панова е доктор по право, от 2007 г. е и магистър по право на Европейския съюз и член-национален представител на България в Евроджъст. Автор е на множество статии, съавтор е в сборници и монографии. От 2009 г. тя е съдия ad hoc в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Номинирана е за конституционен съдия от колегата си Галина Захарова.

Срокът върховните съдии да издигат кандидатури за членове на Конституционния съд изтича утре в 17 ч. Тази година Върховният касационен съд и Върховният административен съд избират двама конституционни съдии. Според негласна уговорка, действала досега, единият ще е от ВКС, а другият от ВАС.

Общото събрание, на което върховните съдии ще направят избора си, е насрочено за петък.

Междувременно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет освободи Красимир Влахов като съдия във Върховния касационен съд. Мотивът – Народното събрание го избра за конституционен съдия. Решението на колегията е от датата на встъпването му като член на КС.

Дискусия нямаше, а само възражение по отношение на правното основание за освобождаването му. Комисията по атестирането и конкурсите предложи това да стане на основание чл. 165, ал. 1, т. 7 от Закона за съдебната власт, според който магистрат се освобождава от длъжност при несъвместимост с длъжности и дейности по чл. 195, ал. 1 от съдебния закон.

Атанаска Дишева обаче заяви, че Влахов трябва да бъде освободен поради подаване на оставка, каквато е била процедурата при освобождаването на съдия Таня Райковска след избора ѝ в КС.

Цветинка Пашкунова внесе следното разяснение – ако в диспозитива на решението бъде посочено, че Влахов се освобождава от ВКС от датата на встъпването му в длъжност като съдия в КС, то тогава коректното основание е чл. 165, ал. 1, т. 7 във вр. с т. 2 от съдебния закон.

С 11 на 3 гласа бе подкрепено предложението на КАК.

Същевременно днес Съдийската колегия пенсионира Жанин Силдарева от Гражданската колегия на ВКС и я отличи с „личен почетен знак първа степен – златен“ и служебна благодарност.

През лятото тя беше избрана за член на Комисията по атестирането и конкурсите. Но преди да бъде конституирана комисията, съдия Силдарева навърши 65 години. А според правилата на колегията в КАК не могат да участват магистрати на пенсионна възраст.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любопитен
Любопитен
23 октомври 2018 13:37
Гост

Интересно е кого ли ще предложи Президентът.

Пейо
Пейо
23 октомври 2018 13:15
Гост

Тези пък не могат ли да си оправят правилата за освобождаване на магистрат при постъпването му в КС, а всеки път циклят излишно.

Анчо
Анчо
23 октомври 2018 13:13
Гост

Стискам палци за съдия Панова. Невероятен колега и професионалист.

Нищо лично
Нищо лично
23 октомври 2018 13:14
Гост

Така ми се искаше да е на мястото на Панов. Тя има по-голям потенциал като ръководител.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2018 13:01
Гост

Голям наплив от страна на ВКС този път. Или пък от ВАС още не са издигнали кандидатури.