Три варианта за правосъден министър са обсъждани в ГЕРБ след оставката на Цецка Цачева. Преди да се стигне до номинацията и избора на Данаил Кирилов, възможните варианти са били постът да заеме сегашен зам.-министър от ведомството или представител от магистратурата. Това обяви пред бТВ новият министър на правосъдието Данаил Кирилов.

„Имаше възможност да се подходи с вътрешно заместване с вътрешния ресурс в министерството, тоест, сегашен заместник-министър да стане министър. Имаше варианти, в които можеше да се избере и представител от магистратурата“, каза Кирилов, без да посочва обсъжданите имена.

Цецка Цачева подаде оставка на 23 март заради аферата „Апартаментгейт“, в който беше замесена и тя със закупеното си жилище от фирма „Артекс“ на ниска цена. До избора на Данаил Кирилов за правосъден министър вчера, министерството беше ръководено от зам.-министър Десислава Ахладова.

Днес новият министър отново подчерта, че основното предизвикателство пред него е отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка с редовните доклади за напредъка на България. Като бивш вече шеф на правната комисия в парламента, Кирилов каза, че не е имало лобистко законодателство и за доказателство посочи, че няма закон, който да е бил атакуван в Конституционния съд и да е бил обявен за противоконституционен.

Относно поправките в антикорупционния закон с изваждането от него на общинските съветници и последвалата заявка за връщането им сред лицата, които ще декларират имущество и ще подлежат на проверки, Кирилов обясни, че решението е било временно за мандата на сегашните общинари, а причината да се стигне до него е била в острата реакция на Националното сдружение на общините в България.

„Не е чадър. Казахме, че ще си довършат мандата, при условията, които са ги заварили. Това не означава, че не следва да спазват стриктно закона, че не могат да бъдат обект на проверки от антикорупционния орган. Единствено по искане на сдружението приехме преходно правило, което получи широка подкрепа, с което този режим по отношение на имущественото деклариране да се приложи от следващите местни избори“, обясни Кирилов.

Ново предложение за промяна в антикорупционния закон засяга пък стажа на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Според внесения текст, той вече няма задължително да е юрист, а може да бъде и човек от върховете на службите за сигурност. В момента шеф на комисията е Пламен Георгиев, но той излезе в отпуск, докато текат проверките по скандала с апартаментите, а премиерът Бойко Борисов призова всички замесени да си подадат оставките. По този повод Кирилов коментира днес, че предложението не свързано с Пламен Георгиев и дошло още миналата седмица, преди да стане ясно, че Георгиев ще излезе в отпуск.

„Тук няма личен подтекст в това предложение, не е свързано с конкретния случай, а е резултат от анализа на едногодишната дейност на КПКОНПИ и това предложение произхожда от самата комисия. Обсъдихме го още миналата седмица. Не сме знаели каква ще е динамиката с Пламен Георгиев“, коментира новият правосъден министър. По отношение на „Апартаментгейт“ той каза, че според него законов проблем няма, а само морален и става дума за скандал, а не за правни факти.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Навеждащо на размисъл
Навеждащо на размисъл
08 април 2019 17:03
Гост

А защо наистина не направиха министър някой от заместниците? За какво са те – просто някакви началници на отделения явно, не реални заместници, които могат да поемат работата на титуляра при нужда.

милиЦаи -от милиционери станахте милионери
милиЦаи -от милиционери станахте милионери
06 април 2019 11:39
Гост

Световен принос в криминологичните финанасии , как от МилЮционер да станеш милионер , а главатарите на Шайката и повече ….

Анонимен
Анонимен
06 април 2019 10:54
Гост

То пък сега КОМПИрът като е юрист…

Пламен
Пламен
06 април 2019 10:55
Гост

Aa, не. Представи си какво ще е, ако не е… Айде да не е и милиционер. Доколкото видях, заместникът му ченге, също простира на широка тераса.

advocat
advocat
07 април 2019 9:46
Гост

Не можем да очакваме човека с балкона, като заместник на човека с терасата, да разследва човека с асансьора.
Българите, чийто писан девиз е „Съединението прави“ силата, а неписания“-Всеки се оправя поединично“, трябва да решат най-после да бъдат или да не бъдат.