Магазин преди е внасял маски на 2 лв. Сега ги внася на 5 лв. Значи не може да ги продава.

Подобно пълно безумие се получава, защото съгласно приетия премъдър закон, ограничаващ цените, не може да се продават стоки на цени над средните за последните 3 месеца. А всички маски и защитни облекла, както и изходните материали за шиенето им, вече струват значително по-скъпо на международните пазари. Казано с други думи – законодателят, с неговата пословична мъдрост, е решил да ни лиши от защитни материали, когато най-много ни трябват.

Да оставим на страна маските и защитните материали. Почти всички хранителни стоки имат сезонни вариации на цените. Особено пресните плодове и зеленчуци. Да, на някои цените падат, но на други се увеличават. И какво излиза – тези, на които цените се увеличават, няма да може да бъдат продавани. И то точно, когато за всички е важно да се хранят с пресни плодове и зеленчуци. Цените на всички стоки варират през различните периоди на годината и съответно ще има огромен набор стоки, които няма да могат да се продават, защото цените им ще са по-високи от средните за последните 3 месеца.

България е отворена икономика. Цените зависят от международните. А те варират. И ако се увеличат, това означава, че ще се получат дефицити, поради невъзможност да бъдат продавани на вътрешния пазар. Изглежда някои умници са решили да ни върнат в Жанвиденовото време.

Да, възможно е да се ограничат цените – но във време на война, при затваряне на икономиката, при тотален контрол на всяко едно производство. По време на тези войни в България например хората масово са ходели с обувки, направени от тях самите с подръчни средства.

Но ние не сме във война. И международната търговия, макар и със затруднения, върви. Съответно антипазарните мерки, освен да сринат икономиката, няма да постигнат никакъв друг резултат.

Нещо повече – вместо държавата да съсредоточи усилията си и разходите си в помощ на по-тежко болните, тя ще задели ресурс да прави изключително сложните проверки и изчисления какви са цените през последните 3 месеца на какви ли не стоки в какви ли не магазини.

И една дума за законодателната техника. В закона е казано: „всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени“. Така формулирана разпоредбата забранява да се продава на цени, които са по-ниски от средноаритметичните. Естествено, това няма да се спазва, ама не може ли поне разпоредбите да се изпипват за най-елементарните смислови положения.

И още едно нещо, което показва непоследователността на държавата. Преди няма и месец ген. Венцислав Мутафчийски каза, че коронавирусът бил опасен като грип тип Б и паниката била излишна. Така смятали и епидимиолозите. Сега всички те призовават към крути мерки. А трябваше да стане обратното – крутите мерки със социални ограничения трябваше да се вземат още в самото начало, а не сега да се посяга на пазарните принципи на една отворена икономика, каквато е българската. Например: Няма как да се ограничи епидемията при движение на градския транспорт и при работа в промишлените предприятия без защитни предпазни средства.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Последният либерал
Последният либерал
22 март 2020 13:49
Гост

Борбата със „спекулата“ я помня от 1994 г – 1995 г – резултатът е , че вместо хляб и саламурено сирене с регулирани цени почват да се произвеждат кифли и банички с нерегулирани цени . Дори в най-тежките моменти на „прехода“ не е имало регулация на цените на всички продукти . Това е ДИВ КОМУНИЗЪМ в най-чист вид много по-лош от соца . При соца държавата държеше пряко икономиката и можеше да я управлява както реши , а сега предприятията и складовете просто ще затворят официално и ще се пренасочат към улична и друга незаконна търговия . Доказано е ,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 март 2020 23:31
Гост

Все пак Закона е за необосновано високи цени. Никой няма да санкционира, когото и да било ако продава под средните. И естедтвено, че фармацефтите ще искат да продават на по висока цена. Сега за тях е жътва.

Анонимен
Анонимен
21 март 2020 21:29
Гост

Всеки студент по икономика знае, че налагането на пределни ( или на определени, както е модерно сега ) цени на дадена стока, води до възникване на пазар на черно. Ама 240 паразита – няма как да го знаят!

Анонимен
Анонимен
21 март 2020 19:38
Гост

Как да се въздържи човек от квалификации при такъв закон!

Анонимен
Анонимен
21 март 2020 19:33
Гост

БСП рева за този текст, а ГЕРБ клекна. И сега се чудя дали Радев ще наложи вето на разпоредба, измислена от неговите хора.
Дали ще го играе принципно или партийно

Анонимен
Анонимен
21 март 2020 19:32
Гост

Хаха, ама то верно голям ташак – излиза, че и на по-ниски и изгодни за населението цени не може да се продава. Я сега един математик да направи едно изчисление, моделче ако се проточи това извънредно, ще го докараме до на практика непазяно фиксирани цени на всички стоки ли? Докато утрепем вируса? Не знам той дали ще ни убие, ама умниците в НС са на път да ни бастисат

Клим
Клим
21 март 2020 19:26
Гост

Всички взеха да се упражняват по спекула, която между другото още фигурира в НК, текст препраща към отменения закон за спекулата.

поправка
поправка
21 март 2020 19:29
Гост

не препраща, махнаха препратката преди десетина години къде 2002 г. Но колегата по-долу го е обяснил – вкараха безумието определни цени

Павлин
Павлин
21 март 2020 19:25
Гост

Това нечий Фейсбук коментар ли е, какво е? Какви са тези глупости „пълно безумие“, „премъдър закон“ и прочие улични изрази в уж новинарска статия?

Анонимен
Анонимен
21 март 2020 19:33
Гост

това е ирония, ако не си схванал… ама явно сложно ти идва

Upi
Upi
21 март 2020 19:24
Гост

Гответе се законът за извънредното положение да действа цяла година.

1944
1944
21 март 2020 19:23
Гост

Целта е това да осмисли новата разпоредба на 225 НК пък старата де, в която се говори за определени цени, а в България до приемането на тази полюция „определени“ цени нямаше. Така сега тези средноаритметични глупотевини се явяват определени цени и хоп – не само не можеше да продаваш, но и наказателна репресийка. Честит 9-и септември 1944

Анонимен
Анонимен
21 март 2020 19:25
Гост

Настанаха времена да се чудиш 1944 ли е, 1984 ли е, ама със сигурност не е 2020.

главният аритметик
главният аритметик
21 март 2020 19:35
Гост

Да и сега задачата се поема от главния аритметик доктор епидемиолог глав. прок. и става страшно

123
123
21 март 2020 19:23
Гост

Всичката им работа е такава, добре поне, че с болестите се занимават лекари.

Анонимен
Анонимен
21 март 2020 19:35
Гост

И главният епидемиолог Гешев

Хаха
Хаха
21 март 2020 23:25
Гост

Не е виновен Гешев. Всеки може да говори каквото си иска. Виновни са тези, които дават вяра на думите му така сякаш изхождат от „главния епидемиолог“. Принципът на разделението на властите си остана едно добро пожелание, но не Гешев е виновен за това, виновни сме всички ние. Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава

комунисти
комунисти
21 март 2020 19:20
Гост

Безумия и всичко това разбира се по идея на комунистите, а новите комунисти от ГЕРБ решиха да им направят евалла, приемайки точно с тази простотия. В 21 век! В свободна пазарна икономика!