Швейцарецът Кевин Бахли, който беше задържан на 11 септември м.г. на граничния пункт „Капитан Андреево“, отива на съд за тероризъм.

От Специализираната прокуратура съобщиха, че обвинителният акт срещу чужденеца е внесен в съда. Той ще отговаря за това, че е влязъл в България, за да участва в престъпление срещу чужда страна. Бахли беше арестуван на път за Сирия, където щял да се сражава за т.нар. „Ислямска държава“ срещу силите на Башар Асад.

При задържането Бахли сам признал, че отива да воюва. У него униформените намерили пистолет „Зиг Зауер“ – 9 мм с два пълнителя (поверен му за лично съхранение от швейцарската армия), ловна пушка „Берета“ – 12-и калибър и ловна карабина „Щаер-Манлихер-М“ с оптика и бойни патрони (законно притежавани и съхранявани в дома на Бахли в град Зур), над 400 други боеприпаса, лък със стрели, 24 ножа, 3 броя мачете, 2 брадви, военна каска, бронежилетка, бинокъл, уред за нощно виждане, противогаз, маскировъчни бои, медикаменти, одеяло, камера и лаптоп.

В хода на делото е установено, че преди да предприеме пътуването, Бахли събирал информация за конфликта в Сирия. Решил да замине, като опитал да пътува с туроператор до Дамаск, но след това тръгнал сам с автомобила си. Целта му била да стигне до град Идлиб, където били съсредоточени последните сили на терористите.

За целта Бахли изтеглил на лаптопа си подробно описан маршрут през Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция, описал времето за преминаване, номерата на шосетата, километрите в различните държави, ограниченията на скоростта, опасните отсечки и т.н.

През нощта на 9 срещу 10 септември напуснал дома си, а на сутринта баща му научил за пътуването от оставеното от сина му прощално писмо. След като установил, че липсват и съхраняваните оръжия, бащата уведомил швейцарската полиция, а Бахли бил обявен за международно издирване.

Тогава вече той бил преминал румънско-българската граница на ГКПП „Видин Дунав мост“. През нощта на 10 срещу 11 септември отседнал в хотел „Хемус“ в София, а привечер на 11 септември вече бил на „Капитан Андреево“. Към този момент сигналът по Шенгенската информационна система на швейцарските власти за издирването му вече е бил въведен в системите са граничен контрол на България и Кевин Бахли е задържан.

При проведения разпит заявил, че носи оръжия и пътува за Идлиб, за да воюва „в полза на невинните цивилни граждани“. В хода на разследването срещу него е била назначена и тройна съдебно-психиатрична експертиза, според която Бахли може да носи наказателна отговорност. Разпоредителното заседание в спецсъда е насрочено за утре.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Теро-реро
Теро-реро
06 юни 2019 14:23
Гост

Ако не се беше замотал в България, сега щеше да е в Сирия. Обаче е плашещо, че е стигнал до външната граница на ЕС с толкова оръжие. И че ако не беше сигналът, щеше и нея да премине без проблем. Но истината е, че това, че е заловен, му е спасило живота, защото през септември м.г. Ислямска държава още държеше територия в Сирия, а 5-6 месеца по-късно вече беше разбита.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 19:40
Гост

Човекът не е за затвора, а за лечениу в специализирано медицинско заведение. Със залавянето на подобни пишман „терористи“ е лесно да се хвалиш…

Човек
Човек
05 юни 2019 11:22
Гост

Пълен дебил, за щастие. Обаче как е минал Дунав мост, без никой да го спре с този арсенал? Ако не беше сигнала от баща му, щеше да пристигне в Сирия по живо, по здраво.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 11:15
Гост

Поне си е признал всичко. Това, разбира се е в негов плюс за хода на делото.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 11:06
Гост

Явно се е отказал да пътува с туроператор заради обемът на багажа. Иначе добре се е оборудвал.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 11:02
Гост

Учудва ме резултатът съдебно-психиатричната експертиза. Този се е държал като невменяем.