25-годишен мъж се е предал в полицията и е признал, че е хвърлил бомбата, която рани двама полицаи на Националния стадион „Васил Левски“ по време на мача между ЦСКА-София и „Левски“ в сряда.

Инцидентът стана в началото на второто полувреме от мача, като бомбата е хвърлена от сектор „Б“, където са привърженици на „Левски“ към сектор „А“ и падна върху стъклопакета на един от входовете на стадиона, където са били полицаите. Тежко пострада 24-годишната служителка на жандармерията Гергана Зашаева, която по спешност беше откарана в болница с опасност да загуби окото си, но след първата операция лекарите казаха, че зрението ѝ ще бъде спасено. С по-леки наранявания се размина колегата ѝ Петър Иванов.

Веднага след мача бяха задържани 40 фенове на „Левски“, а общо 64 футболни привърженици са били отведени в СДВР, където са разпитани, а полицията получила много сигнали. Първоначалните подозрения на полицаите били за друг извършител, но в крайна сметка установили 25-годишния мъж, който им бил познат само като фен на „Левски“. Шефът на столичната полиция Ивайло Иванов каза, че задържаният не е осъждан, не е имал никакви противообществени прояви до момента, посещавал често мачове на любимия си отбор и бил близък до твърдото ядро на агитката.

„Още в петък след обяд бяхме установили неговата самоличност. Лицето беше предприело действия по своето укриване. Не беше намерено на адресите, които обитава. Установихме контакт с него, той имаше желание в рамките на другата седмица да се предаде, но вчера се яви в СДВР с адвокат. Направи пълни самопризнания. Първите му думи към нас бяха, че съжалява за стореното“, разказа днес Иванов.

От МВР и прокуратурата отказаха подробности за самоличността на обвиняемия, който е задържан за 72 часа, а от утре прокуратурата ще иска от Софийския градски съд постоянен арест. Разследващите не казаха и как се е стигнало до установяване на самоличността му преди да се предаде и дали е бил посочен от други фенове, тъй като стана ясно, че камерите на националния стадион не вършат работа.

„Разпитани са около 64 свидетели, които са футболни запалянковци, разпитани са близки и роднини на извършителя, пред които той признал за извършеното, иззети са записи от камери, назначени са експертизи. Иззети са дрехи, с които е бил облечен на мача, установени са свидетели, които дават показания за поведението му след хвърлянето на бомбата“, каза градският прокурор на София Емилия Русинова и добави, че на младия мъж е повдигнато обвинение за причинена тежка телесна повреда на двама служители на МВР, за което може да получи присъда от 5 до 15 г. затвор.

Според обясненията на обвиняемия, дрехите, с които е бил, маската на лицето и бомбата, му били дадени от непознат. Мъжът обаче направил опит да се покрие и решил да се предаде, след като разбрал, че полицията го е разкрила като извършител.

„За лицето вече не беше тайна, че сме стигнали до неговата самоличност и така беше установен контакт с него. Той си беше изключил телефона, казал, че ще се покрие за известно време. На един казал, че ще отиде на почивка, а на друг, че е направил беля и трябва да се покрие“, обясни още Ивайло Иванов. По думите му, извършителят нямал обяснение защо е хвърлил бомбата. Казал само, че я хвърлил по пистата, но тя е пред сектор „Б“, а бомбата падна в „А“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 април 2018 16:20
Гост

Хората на снимката не са с пиратски превръзки. Да разбирам ли, че не са съпричастни към полицайката.

Анонимен
Анонимен
22 април 2018 13:33
Гост

Само да не се отрече от самопризнанията…

Анонимен
Анонимен
22 април 2018 13:29
Гост

Всички лумпени трябва да се приберат и по стадионите да стане за хора

левскар
левскар
22 април 2018 13:27
Гост

На стадионан трябва да има камери, които да обхващат и двете агитки от до. Мачовете се превърнаха в не просто грозни, но и опасни събития и не може повече така. От една година не сън ходил на стадиона зарди такива лумпени

Ощ един
Ощ един
22 април 2018 14:39
Гост

Само с камери не става, те ходят с качулки и маски гамените. Нужна е ефективна проверка на входивете, нулев достъп до трибуните преди мачовете. Истината обаче е, че точно най-големите боклуци са използвани за други цели, далеч от футболни мачове и безнаказаността им е подарък за другите услуги, които правят.