Двамата задържани за убийството на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му му Мариана, са направили пълни самопризнания, съобщи „Нова телевизия“.

След като първоначално са си прехвърляли вината за това, кой точно е застрелял възрастната двойка, 39-годишният Пламен Шляпашки е признал, че той е натиснал спусъка. Открито е и оръжието, с което е извършено убийството. Разследващите намерили общо два пистолета в работилница в Техническия университет, където двамата задържани работели като поддръжка.

Атанасов и съпругата му са били застреляни с незаконно оръжие със заглушител на 14 юли в апартамента им на столичния бул. „Витоша“. След това Шляпашки и съучастникът му Георги Нанчев разчленили телата, поставили ги в чували и бидони, след което ги изхвърлили във водоем край софийското село Негован.

Мотивът на извършителите бил да вземат парите на семейството от продажба на апартамент. Шляпашки и Нанчев били и строителни работници, като Атанасов също ги бил наел преди година. Тогава именно той споделил за продажба на апартамент в кв. „Гоце Делчев“, както и, че лихвите в банките са ниски. Така двамата разбрали, че възрастните хора имат много пари и се надявали да ги открият в апартамента, но там впоследствие намерили само семейни ценности, които след това разследващите открили в апартамента на един от задържаните.

От прокуратурата съобщиха днес, че вече са повдигнати обвинения на двамата за предумишлено убийство, за което законът предвижда и доживотен затвор. Ако обаче признаят всички факти и делото протече по съкратена процедура, те също биха получили по-ниско наказание.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев определи случая като изключително сложен, защото не е имало сигнал за извършено престъпление или изчезнали лица и в крайна сметка, разследващите стигнали до извършителите преди да разберат кои са жертвите.

„Аз не помня да съм бил свидетел на толкова жестоко убийство. При тях можем да говорим за сериозни личностни отклонения“, каза Гешев.

„Започнахме от нулата, бих казал, не знаехме кои са жертвите. Интересно е, че първо стигнахме до евентуалните извършители, като информация и по-късно разбрахме кои са жертвите. Всичко това е вследствие на много аналитична работа, събиране на информация на терен, по оперативен път“, коментира вътрешният министър Младен Младенов.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Страх
Страх
03 септември 2019 13:58
Гост

Човек да не може да си наеме майстори спокойно вече. Пускаме в домовете си всякакви хора, които не познаваме изобщо – работници, хора от кабелни оператори, отчитащи водомерите… Всички те влизат и виждат в каква обстановка живееш. На тези с парното например сме длъжни да кажем колко души живеят в апартамента… Да ти настръхне косата от ужас.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 17:47
Гост

Тръпки да го побият човек. Това е като някакъв хорър.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 17:30
Гост

Щом и Гешев не е бил свидетел на такава жестокост. Колко болен мозък трябва да си, за да разчлениш човек.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 17:25
Гост

Изллючително жестоко убийство. Нямам представа тези хора как са спали спокойно след това.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 17:28
Гост

Ето за това трябва да има изключения за съкратените процедури. Тези двамата трябва да останат зад решетките до края на живота си.