Често задържаните в България не научават правата си по надлежния ред, биват лишавани от защита и подвеждани да дават показания в рамките на „беседи“. Това сочи доклад на Агенцията на ЕС за основните права, цитиран от БТА. За съставянето на документа са били извършени проучвания в нашата страна, Австрия, Дания, Франция, Гърция, Холандия, Полша и Румъния.

В цитираните свидетелства от България неназовани адвокати твърдят, че много често полицията не посочва ясно причината за лишаване от свобода в заповедта за задържане. Преди идването на защитник със задържания се водят „беседи“. Така задържаният нерядко писмено заявява неща, за които дори не е бил питан, в желанието час по-бързо да бъде освободен. Често задържаният не е официално лишен от свобода и с това обяснение му се отказва достъп до адвокат.

Случва се водилите „беседите“ по-късно да се явяват като свидетели по делото. В 99 от 100 случая на задържане гражданинът не получава информация за правата си – да повика адвокат и да мълчи, твърдят още защитниците. Едва когато се състави протокол след „беседа“, това се превръща в свидетелски показания от полицейски разпит. Често оправданието е, че „беседата“ е водена, преди да бъде назначен водещ случая следовател, който може да уреди достъпа до адвокат. Задържаните се страхуват от цената на адвокатската закрила, заявяват защитниците.

Според свидетелства на организация за наблюдение на основните права, документите за задържане се попълват набързо, като в тях се посочват членове и алинеи от закони, без лишеният от свобода да може да провери тяхното съдържание. Цитирани са твърдения на попадали в арестите, според които при задържането им не са били изяснени причините да бъдат лишени от свобода.

В доклада е залегнало твърдението на полицай, според когото задържаните „нямат нужда“ от адвокат при 24-часово задържане (по закона за МВР). Защита е необходима, едва когато се решава дали да бъде повдигнато обвинение, твърди полицаят, чието мнение е в пълно противоречие с правилата в ЕС. Посочено е и уточнението на български съдии, които отбелязват, че разпити, водени в отсъствието на адвокат, нямат правна стойност и не са годно доказателство.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Не се учудвам
Не се учудвам
01 октомври 2019 9:45
Гост

Да не дава господ да си на неправилното място в неправилния момент. Полицията върви в някаква паралелна вселена у нас, в която превишава правомощия, върти на шиш невинни хора, за да попълва статистика, пази истинските престъпници по високите етажи…

Честитка
Честитка
01 октомври 2019 9:43
Гост

Добрутро! А ВМРО чувам искат да закриват БХК. Единствената организация, която на място следи за спазване на правата на хората у нас! И в същото време народа така го манипулират, че реве срещу БХК, без да осъзнава, че това е една от малкото останали пречки пред тоталитарната държава, към която сме тръгнали главоломно…

Милиционер
Милиционер
30 септември 2019 19:38
Гост

До всички, адвокати, революционери, Дарини и т.н. С голяма радост ще очакваме и идваме на вашите повиквания когато бивани бити, ограбени, еба.и или са ви разбили жилището. Ще ви съчувстваме и плачем с вас и когато ни посочите извършителя или пък го заснемете…не забравяйте той има права…а вашите просто са погазени…но тогава не забравяйте те имат права. Ще ми ревете и друга песен ще ми пеете…ама ще е късно либе за китка. За това като ви еб.т на криво пак се позововайте на конституцията и че имате права. Ама да ви кажа бой и еб.не не се връщат. За това… Покажи целия коментар »

Стойчо
Стойчо
01 октомври 2019 8:47
Гост

Коментар типично по милиционерски, показващ най-важното – манталитета ви. Ако имаме нужда от полиция ще дойдете, ще си свършите работата, ще заловите извършителят (ако можете), защото това ви е работата … и най-важното – няма да хленчите, че трябва да си вършите работата. Вие не сте Кауфланд, ако не ме устройва да ходя в друг магазин и да се правите на сърдити – вие сте полицията и ще си вършите работата без да търсите благодарности и уважение, независимо дали ви се иска да го получите или не. Като сте озлобени и се заканвате на хората, помнете, че монетата винаги има… Покажи целия коментар »

Пенсионер
Пенсионер
28 декември 2019 6:27
Гост

Мърльо, на държавна хранилка със съмнителна квалификация и никакъв респект към гражданското общество… А за общата култура – да не коментирам… И, не знам, помни ли си клетвата, ако въобще се е клел…

адвокат
адвокат
30 септември 2019 10:38
Гост

Всичко е въпрос на интелигентност и елементарна правна култура! Задържаният просто трябва да мълчи и да не подписва нищо, докато не упълномощи адвокат или докато такъв не му бъде назначен. Дори да го бият, което макар и рядко, но се случва.

Стойчо
Стойчо
30 септември 2019 10:03
Гост

Полицаите са масово юридически неграмотни, не могат да оправят свидетелите по чл.43 ЗАНН при съставяне на акт, какво оставя за задържането.
А тези „беседи“ са им панацея за всичко, карат мързеливо и хашлашки от край време.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2019 22:58
Гост

За съжаление предполагам, че почти всички коментари са от потребители, които са загрижени повече от правата на престъпниците отколкото на жертвите..

Пенсионер
Пенсионер
28 декември 2019 6:36
Гост

А такааа… Това мнение – не към потребителите, а към законодателя. А неспазването на правата е закононарушение и се санкционира…

въпрос
въпрос
28 септември 2019 10:38
Гост

Осъществен ли е състава на престъплението „противозаконно лишаване от свобода“-чл. 142 НК ако полицейското задържане за 24 часа бъде обявено за незаконно от съда?

за улеснение ето текста
за улеснение ето текста
28 септември 2019 10:39
Гост

Чл. 142а. (Предишен чл. 142 – ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който противозаконно лиши някого от свобода, се наказва с лишаване от свобода до шест години. (2) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако деянието е извършено от длъжностно лице или от представител на обществеността в нарушение на службата или функцията му, или от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, наказанието е лишаване от свобода от две до… Покажи целия коментар »

DDD
DDD
28 септември 2019 15:46
Гост

Веднъж да се приложи, завинаги ще забравим за проблема.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2019 7:51
Гост

Трудно ще се приложи. Хората ги е страх да подават жалби срещу милицията. Вклч и ако незаконно са били нарушени правата им-вклч и е отнета свободата им незаконно, макар и за 24 часа. Освен това прокуратурата, като верен филриал на милицията ще бъде на страната на милицията, и като нищо вместо дело по 142а да врътне делце за налбедяване срещу дадения гражданин. Незаконен арест за 24 часа си е точно противозаконно лишаване от свобода. какво друго да е? Докато в НК не бъде записано,че при обявяване на арестът за 24 аса незаконен от адм.съд не се прилага чл 142а от… Покажи целия коментар »

Дарина
Дарина
28 септември 2019 10:31
Гост

разпоредбите на Конституцията, свързани с основните права, трябва да бъде съобразено с нормите на Конвенцията за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ)“ (Решение № 3/04.05.2011 г. по к. д. № 19/2010 г.). Приложението на ЕКПЧ в практиката на Съда по правата на човека дефинира забраната за ограничаване на повече права, отколкото е необходимо за осъществяване на правосъдието, като задължение да се избягва злоупотреба с власт и като изискване за съответствие с принципа за върховенство на правото (Доклад на ЕСПЧ по делото Saddi v. UK ЕСНR и Решение по делото James, Wells and Lee v. UK), 2012). 3. Преценката дали… Покажи целия коментар »

Kirilov
Kirilov
28 септември 2019 10:19
Гост

Научаването на правилата става по скъпия начин. Съгласно чл.72, ал.4 ЗМВР, лицето има право незабавно да бъде изправено пред съд, а съдът незабавно трябва да реши дали задържането е законно. Ако за законността на задържането съдът не се е произнесъл преди да изтече този срок от 24 часа, се дължи обезщетение от страна на държавата на самостоятелно основание.

Дарина
Дарина
28 септември 2019 10:28
Гост

това ми хареса . Но реално обезщетение няма , въпреки че според Конституционния съд и ЕКПЧ -задържането е крайна мярка , а не наказание. Факт е, че след това съдът е на страната на полицията

съдебно беззаконие
съдебно беззаконие
29 септември 2019 7:55
Гост

Пише го и в Конституцията за незабавното произнасяне. Не се прилага този текст. Чл. 30 ал. 3 . От този текст иззлиза,че съдът трябва да се произнесе по законността на полицейско задържане и служебно-без нарочна жалба от гражданина-във всеки случаи на полицейско задържане. Пример за суспендиран текст на Конституцията.

Адвокат
Адвокат
28 септември 2019 9:46
Гост

Вечната тема, за съжаление и прокуратурата я поддържа, че няма как да е незаконно задържане, което е продължило само 24 часа

Анонимен
Анонимен
28 септември 2019 9:31
Гост

Това е практика от десетилетия и няма сила, която да възпре МВР да върши описаните безобразия. За съжаление, последствията изобщо не ги интересуват.