Правителството отложи с една година влизането в сила на новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“. Така нормативният акт, който предвижда отпадане на задочната форма на обучение, въвеждане на допълнителни хорариуми за определени дисциплини и откриване на специализирани магистърски програми, ще влезе в сила от учебната 2019/2020 г.

Официално мотивите са отлагането гласят: „Протичащият в момента процес на преструктуриране на учебния процес във всички юридически факултети е причина за приетото решение от Министерския съвет. Новият срок ще даде достатъчно време висшите училища да се подготвят и при необходимост да променят учебните си програми, за да са в съответствие с новите изисквания“.

От правителството уточняват, че отлагането на влизането в сила на новата наредба с една година ще даде възможност и на Националната агенция за оценяване и акредитация да актуализира критериите за оценяване и акредитация на специалността „Право“. Ще се създадат и необходимите условия за оценка и акредитация на специализирани магистърски програми в рамките на професионалното направление.

Специално се изтъква, че удължаването на срока ще позволи и на Министерството на правосъдието да сформира работна група, която да прегледа нормативната уредба за обучението по „Право“. Така всъщност дали задочното обучение по „Право“ ще бъде отменено и през академичната 2019/2020 г. вече ще се учи само редовно, както засега предвижда наредбата, ще стане ясно едва след като приключи работата на експертите.

Искането за отлагане на влизането в сила на новата наредба беше именно на правосъдния министър Цецка Цачева. Тя настоя за повече време, за да бъдат изчистени „спорните моменти“ в наредбата след обстоен анализ на експерти от министерствата на правосъдието и на образованието, както и от Национална агенция за оценяване и акредитация.

Искането на Цачева беше направено седмица преди Комисията за защита от дискриминация да излезе със задължително предписание за връщане на задочното обучение по „Право“. В края на март комисията прие, че новата наредба, която регламентира, че юристите следват само редовно, въвежда непряка дискриминация по признаци „лично положение”, „имуществено състояние“, „възраст“ и „увреждане“.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат софия
адвокат софия
09 май 2018 16:48
Гост

Учиш се, като започнеш да работиш, това е истината! До тогава идея си нямаш какво е, само гола теория. Като адвокат, мога да кажа, че в нашата професия има колкото право, толкова и психология, и умения да поддържаш добри взаимоотношения, да разбираш нуждите на клиента.

Анонимен
Анонимен
09 май 2018 16:33
Гост

правото на труд е основно право. не може да те карат да избираш дали да има с какво да живееш или да учиш. разбирам, че това е напън за повишаване на качеството, но си има други начини. по-строги изпити. по-сериозно преподаване. увеличаване на хорариума по важни и тежки дисциплини.

Anonimen
Anonimen
09 май 2018 13:44
Гост

И защо да го отменят? Това наистина е дискриминация.

Пешо
Пешо
09 май 2018 13:46
Гост

Точно така. Повечето студенти работят, за да се издържат.

Студент
Студент
09 май 2018 13:38
Гост

Ура! Да не забравяме, че и университетите имат интерес от задочно обучение, заради липсата на кандидат-студенти. Малцина имат възможност само да учат и затова избират задочното.

4avdar
4avdar
09 май 2018 13:37
Гост

Задочното обучение за прависти е пълен парадокс.

5-ко
5-ко
09 май 2018 13:43
Гост

Глупости. Какво значение има. Материалът е един и същ.