Един от основните акценти в работата на Върховния административен съд за 2019 г. ще бъде уеднаквяване на практиката по онези производства, които след измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), ще се гледат само на една инстанция. Това заяви председателят на ВАС Георги Чолаков в предаването „Годината“ на „Дарик“.

Идеята ни е по всички тези едноинстанционни производства да направим тълкувателни решения и така да решим всички проблеми, които възникват по тези дела. Когато направим тези тълкувателни решения, тогава производствата ще бъдат решавани по определен начин, което означава предвидимост на правораздаването. И когато знаеш, че един въпрос е решен с тълкувателно дело, тогава е безсмислено страната да жали, защото тълкувателното решение е ясно и подлежи на изпълнение“, заяви Чолаков.

Той напомни, че от Нова година във ВАС започва да работи аналитично звено, чиято цел ще бъде да събира решения по тези едноинстанционни производства. Ако има 15 спорни въпроса, ние ще ги решаваме и това ще доведе до еднаква практика и до еднозначност на съдебните производства, каза още председателят на ВАС.

В отговор на въпрос Георги Чолаков обясни, че през 2018 г. е успял да промени много неща във визията и работата на съда. Наред с по-голямата публичност и откритост, той добави, че голяма промяна е настъпила и в административното правораздаване именно с приетите изменения в АПК. По думите му с тях се е променила философията на кодекса.

Промените в АПК

И даде няколко примера. Като една от най-важните промени той посочи това, че от 1 януари 2019 г. водещо за подсъдността на административните дела вече няма да е седалището на административния орган, а постояният адрес на гражданина и седалището на организацията.

По въпроса, който предизвика най-гомного коментари – увеличаването на таксите в касационното производство, Георги Чолаков цитира становището на Пленума на ВАС, което е, че в момента таксите безспорно са ниски, но разрешаването на този въпрос е от правомощията на законодателя.

Все пак той даде и няколко примера за ниски такси – за едно данъчни производства за милиони таксата е 25 лева, за дело за незаконен строеж или за разрешение на строеж на хотел е съответно 5 и 25 лева.

Има аргументи и в двете посоки. Но да не забравяме, че увеличението на таксите не касае първоинстанционните производства, т.е. при завеждане на дело таксата за физическо лице е 10 лева, а за юридическо – 50 лева, там не се пипа нищо. Ако решиш да обжалваш пред касационната инстанция, таксата е 70 лева за физическо лице и 370 лева за юридическо. Въведоха се и пропорционални такси, когато има материален интерес. Но законодателят предвиди и хипотези за изцяло освобождаване от такси на определени групи хора“, заяви Чолаков.

Той припомни и измененията в ДОПК, с които вече не пет, а всичките 28 административни съдилища разглеждат данъчни дела. Чолаков определи тази промяна като много съществена и желана от хората и от бизнеса, защото така гражданин на Видин няма да пътува до Велико Търново, за да се яви по данъчно дело, а то ще се гледа във Видин.

Председателят на ВАС обясни, че с тази промяна ще се постигне по-равномерна натовареност на съдиите. С АПК е даден 6-месечен срок, за да се види къде евентуално ще има по-голяма натовареност, за да реагира Висшият съдебен съвет с отпускането на нови щатове за съдии.

По отношение на някои съмнения за качеството на правораздаването, Чолаков заяви, че основният аргумент на министерството на финансите и на НАП е бил именно този, че петте съдилища са се специализирали в гледането на данъчни дела, а новите тепърва ще започват да трупат опит.

Това са съдии с 11-годишен специализиран административен опит и стаж. В тези пет административни съдилища миналата година след конкурси влязоха районни съдии, прокурори и следователи, които никога не са гледали административни дела. След като влязоха те започнаха да се обучават. Откакто приеха промените в ДОПК и данъчните дела бяха пръснати в цялата страна, вървят активни семинари и обучения на всички съдии. Колеги от Върховния административен съд вече обикалят по апелативни райони и участват в обученията на съдиите във връзка с данъчните производство. Качеството няма да бъде по-лошо отколкото е в момента, все пак всичко окончателно се решава от ВАС“, каза още Чолаков.

Помолен да каже кои са важните дела във ВАС през 2018 г., той посочи това за отмяна на таксите за топлофикация и за природен парк „Пирин“. В тази връзка шефът на ВАС каза, че при тях има 150 дела на екологична тема. И техният брой нараства, което беше разтълкувано от Чолаков като добра възможност, която България дава на екоорганизациите да защитават правата и интересите на своите членове.

На въпрос не се ли злоупотребява с тези права, Георги Чолаков заяви: „Ако ви кажа, че няма такова нещо, ще ви излъжа. Много пъти сме свидетели на производства, които се образуват пред нас, започват и в средата на производството жалбата се оттегля. Когато това стане, за нас остава съмнението, че страните са се споразумели“.

Работата на ВСС и избор на нов главен прокурор

Председателят на ВАС коментира и дейността на Висшия съдебен съвет, чиито член е по право. И заяви, че се работи по реформа на съдебната карта. Напомни, че Прокурорската колегия вече предприе стъпки в тази насока със закриването на 11 районни прокуратури от 1 януари 2019 г. „Това се обсъжда и в Съдийската колегия – кога да започне и по какви критерии“, уточни Чолаков.

В отговор на въпрос, той коментира и зададените 14 въпроса от 10 членове на СК на ВСС към председателя на ВКС Лозан Панов във връзка с негова реч на съдийски форум. Чолаков, който е един от подписалите се под въпросите, заяви, че с колегите му са искали да разберат кое е мотивирало Панов да каже, че съдебната система не е независима. „Съдийската колегия е мястото да стане този дебат. Ако има такива виждания, да каже къде са проблемите и да започнем да ги отстраняваме“, заяви Чолаков. Самият той обаче не е съгласен с мнението на Лозан Панов. „Не смятам, че може да се сложи етикет, че съдебната система не е независима. Има единични случаи и ние реагираме. Но не може да кажем, че всички съдии не са независими“, посочи председателят на ВАС.

Той беше попитан и как ВСС ще подходи при предстоящия избор на нов главен прокурор. Георги Чолаков напомни какво гласи Законът за съдебната власт – процедурата за избор стартира не по-рано от шест месеца и не по-късно от три месеца преди изтичане на мандата на Сотир Цацаров. Предложения могат да правят трима членове на Прокурорската колегия, както и желаещите да участват в процедурата могат да подадат документи.

Съдиите нямаме активно участие в номинациите, нямаме такова правомощие, както и прокурорите не могат да издигат кандидати за председатели на върховните съдилища“, посочи Чолаков. Той обясни, че след като кандидатите станат ясни и се направи проверка за допустимост, започва да тече срок за обществено обсъждане, след което се пристъпва към изслушване на кандидатите от Пленума на ВСС. Чолаков напомни, че са необходими поне 17 гласа, за да има избор.

На финала на разговора, в отговор на въпрос той заяви: „Лично аз смятам, че Сотир е добър главен прокурор на България“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пипи
Пипи
23 декември 2018 23:22
Гост

Чолаков си знае работата.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2018 9:55
Гост

Чолаков е пример за това, че председателят на един върховен съд трябва да може да води политиката на правораздаването в добрия смисъл на думата, а в случая на Чолаков, разбира се само в административното правораздаване… Без конфронтации, с активност, с правен капацитет…

Анонимен
Анонимен
23 декември 2018 11:22
Гост

Нещо, което напълно липсва у Панов. И излага целия ВКС.

Петя
Петя
23 декември 2018 23:23
Гост

Той вече руши ВКС.