Заверките на документи за чужбина с „апостил“ ще могат да се правят в областните администрации в цялата страна, а не само в Министерството на външните работи (МВнР). Промяната в Закона за ратифициране на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове беше одобрена днес от правителството.

Изменението засяга само документите, издавани от общинските администрации, които в момента се заверяват единствено от МВнР. Предложението е занапред оправомощени да правят заверки да са и 28-те областни администрации.

Промяната беше мотивирана с облекчаване на хората, които трябва да пътуват до София или да ползват посредник за услугата, което излишно я оскъпява и изисква допълнително време. Практиката не е нова и се прилага в много европейски страни. Предложението за промяна в закона беше направено миналата година, като в мотивите на законопроекта беше изтъкнато, че заверките за цялата страна се правят от 10 служители в дирекция „Консулски отношения“ в МВнР, които приемат и обработват документите на две гишета. За една година тези служители извършват общо около 360 000 заверки, от които около 20 000 броя са заверки с „апостил” на документи, издавани от общинските администрации.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 април 2018 16:10
Гост

Правителството този път ме изненада приятно

Pozdravlenia
Pozdravlenia
18 април 2018 14:10
Гост

Vednyj i nie da napravim ne6to polojitelno po evropeiski

Анонимен
Анонимен
18 април 2018 14:08
Гост

Чудесно. Така хората се улесняват много

Anonimen
Anonimen
18 април 2018 16:11
Гост

Kraino vreme beshe