Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) избра чрез жребий 18-те магистрати, които ще изготвят анализа на специализираните съдилища.

Миналата седмица колегията реши в комисията да участват по един магистрат от шестте апелативни съдилища, без АСНС, както и 12 съдии от Върховния касационен съд (ВКС).

В работната група влизат Светла Цолова (АС-Бургас), Росица Тончева (АС-Варна), Петя Стоянова-Николова (АС-Велико Търново), шефката на апелативния съд в Пловдив Магдалина Иванова, бившият член на ВСС, а сега съдия в САС Камен Иванов, както и зам.-председателят на Военно-апелативния съд полк. Генко Драгиев.

От ВКС бяха избрани Красимира Медарова, Христина Михова, Ружена Керанова, Петя Шишкова, Жанина Начева, Антоанета Данова, Лада Паунова, Даниела Атанасова, Невена Грозева, Блага Иванова, Татяна Кънчева и Надежда Трифонова.

Всеки от тях има срок до 17 часа утре, за да каже дали има основания за отвод.

Тегленето на жребия стана по специална процедура. Администрацията на ВСС беше подготвила шест бели плика, колкото са и апелативните съдилища. Във всеки от тях на листчета бяха изписани имената на наказателните магистрати от съответния АС. Листчетата бяха сложени в прозрачна урна и преди тегленето се разбъркваха.

По същия начин бяха избрани и 12-те съдии от Върховния касационен съд.

Миналата седмица колегията прие критерии и структура на анализа, който трябва да се извърши на специализираните съдилища. Срокът за проверката е тримесечен.

След жребия СК на ВСС препоръча на председателите на съдилища да предприемат всички необходими мерки за освобождаването на магистратите, ангажирани с анализа, от преките им съдийски задължения за срока на изготвянето му, като до вторник трябва да уведомят кадровия орган за тяхното решение. За шефката на АС-Пловдив решение ще вземе Лозан Панов.

Мерките обаче трябва да бъдат съобразени с изискването за неизменност на съдебния състав по наказателните дела.

Освен това Съдийската колегия има намерението да осигури допълнително възнаграждение за членовете на комисията. Но неговият размер ще зависи от това дали докато извършват анализа ще бъдат с по-слаба натовареност, или ще продължат да изпълняват съдийските си задължения в пълен обем.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Темелко
Темелко
25 май 2021 18:08
Гост

Нищо няма да се закрива, Бойкикев,компания и грантаджиите от СГС ще пореват още малко и всичко ще приключи

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 16:16
Гост

До отдолу и Меченце:Ма вии сириозну ли или така безплатно?

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 15:34
Гост

Много усилия се полагат да се закрие това специализирано правосъдие, откъдето съдя, че много интереси е нагазило и много пара изграе срещу него. Не съм убеден, че закриването ще се хареса на европейците.

Много женуря и лелки бре
Много женуря и лелки бре
25 май 2021 14:36
Гост

То пълно с женутя в тези съдилища бря егати дискриминацията ?! Явно за това има толкова скандали , интриги о работа не се върши и толкова комспмплско плам о дръзновение в актовете им ……..

Меченце
Меченце
25 май 2021 12:49
Гост

Политическата поръчка е да се направи такъв анализ, че да обоснове закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Това е много важно, за да се „оправят“ делата на едни хора с много пари, придобити по не много честен начин. Обективността и честността, обаче, изискват анализът да даде и това заключение: когато, и ако, бъдат закрити специализираните съдилища и прокуратури, делата им ще получат ли адекватно на закона и обществения интерес решение. Това е разковничето, защото закриването се предлага като лекарство за недъзите на специализираните структури – бухалки били, поръчкови били и пр. А общите какви са – обективни, безпристрастни и добре… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 13:07
Гост

Точно спецсъдилищата изпълняват политически поръчки. За толкова години влязла в сила осъдителна присъда на спецсъдилищата по някое дело от обществен интерес не съм видял. Но е ежедневие задържането под стража (което не се контролира от ВКС) за няколко месеца или години дори на противници на властта. От което става пределно ясно, че тези съдилища са нищо повече от бухалка на доскорошната власт и един от любимите й методи за облечена в законна форма репресия и разправа с неудобните.

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 14:44
Гост

Общите са като специализираните. Биквално, преносно, корумпирано…

Абагард
Абагард
25 май 2021 11:45
Гост

Ако си направят отвод ще си кажат ли доводите?

Серафим
Серафим
25 май 2021 11:45
Гост

Сега да видим ще си направят ли отвод.

Lalov
Lalov
25 май 2021 11:45
Гост

Категорично смятам, че трябва да се направи обстоен анализ.

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 11:44
Гост

Ами принципно в страните в Западна Европа има такива съдилища. Просто има казуси, които трябва да се разглеждат от такива съдии.

nnn
nnn
25 май 2021 13:55
Гост

към анонимен: В кои страни от Западна Европа има такива съдилища?

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 15:31
Гост

Във всички страни от западна европа има специализирани съдилища.В Белгия има четири вида специализирани съда по наказателни дела. Най близко по вид на нашия са Испания,Италия и Словения.

Пътешественик
Пътешественик
26 май 2021 12:22
Гост

Единственият най-близък до нашия СНС има в Словакия, а не в Словения. Създаден е през 2003г. и поради липсата на ефективност, в момента въпросите за съществуването му са сходни. В Испания, Белгия и Италия няма такива съдилища, дори в последната мегаделото срещу членове на Ндрангета, в момента се води от съдия от общия съд Tribunale di Vibo Valentia. В Ирландия има СНС за дела срещу ИРА и организирана престъпност, но членовете му са 3-ма съдии, избрани от общите съдилища. Явно не сте си информирал достатъчно, въпреки данните на e-justice.europa.eu за всяка правосъдна система или сте решил, че съдилищата за криминални… Покажи целия коментар »

Харизанов
Харизанов
25 май 2021 11:44
Гост

Добре е да се направи проверка на спец съда.

Симеон
Симеон
25 май 2021 11:44
Гост

Тези буквално изтеглиха късата клечка.

Gerova
Gerova
25 май 2021 11:44
Гост

Успех им желая

Филип
Филип
25 май 2021 11:43
Гост

Ма защо се заядоха така с тия спецсъдилища не разбирам само.

Flarken
Flarken
25 май 2021 11:42
Гост

Все пак ми мирише на политическа чистка. Уви.

Анонимен
Анонимен
25 май 2021 11:42
Гост

Страшна проверка ще е няма що

Заки
Заки
25 май 2021 11:41
Гост

Е, успех в бъдещето им начинание.

Лазар
Лазар
25 май 2021 11:38
Гост

Да видим дали някой ще си направи отвод.

Stoil
Stoil
25 май 2021 11:40
Гост

За тази цел трябва да имат основателна причина. Иначе работата никак не е приятна и със сигурност на никой не му се занимава.

Spiridon
Spiridon
25 май 2021 11:35
Гост

Мисля, че изборът наистина е бил случаен и безпристрастен

ТОВА ВИ ЧАКА
Анонимен
Анонимен
25 май 2021 11:53
Гост

Само като видя, че е статия от лайнометните „медии“ на Пеевски и ми е достатъчно, за да не отварям линка. Явно троловете на Шиши неуморно се трудят на всички фронтове и със зъби нокти се борят против закриването на Специализирания задкулисен съд на хунтата.