Жители на Чепеларе възнамеряват да обжалват пред Върховния административен съд решението на Висшия съдебен съвет да закрие 11 районни прокуратури, а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Това съобщи пред БНР адвокат Тонка Динчева, която е от инициативния комитет за защита правата на гражданите на Чепеларе, който днес организира втори протест срещу решението на кадровия орган.

На 24 август жители на Чепеларе и Мадан, където също се закрива районната прокуратура, блокираха главния път Смолян-Пловдив. Недоволните граждани носеха тениски с лика на капитан Петко Войвода – освободителя на Чепеларе, и българското знаме. Те излязоха с обръщение към Висшия съдебен съвет за запазване на прокуратурата и питаха какво ще се случи след закриването ѝ, което според тях ще „затрие“ курортната община.

Днес чепеларци за втори път затвориха пътя Смолян-Пловдив. На протеста присъства и кметът на града Славка Чакърова. Според нея не е редно да се закрива прокуратурата, защото става дума за курортен град. Тя попита и как точно ще функционира териториалното отделение, в което ще се превърне РП-Чепеларе.

Адвокат Тонка Динчева на свой ред каза, че от инициативния комитет смятат да подадат жалба и до Европейската комисия за това, че се нарушават правата на жителите на Чепеларе като граждани на Европейския съюз.

И още: „Касае се за едно решение, което е взето незаконосъобразно, срещу което възнамеряваме да предприемем действия за отмяна, т.е. ще подадем жалба за отмяна на това решение пред Върховния административен съд, както и, ако жалбата ни не бъде уважена, съответно жалба до Европейския съд по правата на човека“.

А, по думите ѝ, решението е незаконосъобразно, защото ВСС не е спазил дадено преди години обещание. „Реално ВСС не се позова на нормативна уредба, която да гарантира, че правата на гражданите няма да бъдат засегнати. Няма как да се доверим на тези голословни обещания, имайки предвид, че до момента вече веднъж ВСС не спази поето обещание именно към гражданите на община Чепеларе. Припомням отново нашите възражения във връзка с предложение за закриване на Районен съд-Чепеларе преди няколко години. ВСС обеща, че бъдещи реформи ще се извършват само след съгласуване със заинтересованите страни, каквито сме и ние – гражданите на общината. ВСС не спази това обещание, така че ние нямаме никакви гаранции, че този орган, който веднъж не спази поети ангажименти към нас, тепърва ще започне да изпълнява обещанията си“, заяви още Динчева.

Секретарят на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Костадин Пепеланов очаква закриването на районната прокуратура да доведе до увеличаване на криминогенната обстановка в Чепеларе. Той изрази и опасенията си, че след прокуратурата ще закрият и съда, и местното полицейско управление.

Пепеланов сподели още, че в града се чуват призиви за бунт и за отделяне на Чепеларе от Смолянска област.

Жителите на града готвят и трети протест, който обаче ще се състои пред сградата на ВСС в столицата.

През лятото, след като се появиха информации за готвените протестни действия на хора от Чепеларе, Рудозем и Мадан, от прокуратурата за пореден път увериха, че закриването на районните прокуратури в Чепеларе и в още 10 населени места от 1 януари 2019 г. по никакъв начин няма да засегне правата на хората. За Чепеларе от държавното обвинение уточниха, че двамата прокурори ще продължат да работят в града и ще изпълняват в пълен обем законовите си задължения, ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани. „По никакъв начин правоприлагането в съответните населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата е гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите“, казаха тогава от държавното обвинение.

От там се опитаха с данни да убедят жителите на града защо се налага закриването на местната прокуратура.

Един акт на РП-Чепеларе излиза на държавата два пъти по-скъпо от средното за страната –  294.69 лева при средна за районните прокуратури от 152.69 лева.

Освен това статистическите данни показват траен спад на натовареността на РП-Чепеларе. През 2015 г. тя е била 1.28 на човек при средна за районните прокурори от 2.81 дела. През 2016 г. натовареността в Чепеларе пада на 1.22 (при средна 3.07), а миналата година съотношението е 1.30 към 2.98.

Според решението на ВСС от 1 януари 2019 г. се закриват районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. На тяхно място се откриват териториални отделения. Тези в Дряново и Трявна да бъдат към РП-Габрово, ТО в Тервел ще е към РП-Добрич, това в Ардино – към РП-Кърджали, Брезник и Трън минават към РП-Перник, Мадан и Чепеларе към РП-Смолян, а Тополовград към РП-Ямбол.

Проверка, извършена от „Лекс“ през август, показа, че в преобладаващата част от останалите населени места няма напрежение вследствие на решението на ВСС.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
01 октомври 2018 11:35
Регистриран

Ама че смешка-соца ни накара да мислим, че ако няма насилие, то няма …нищо, което да ни „стопли“Душата.Бога ми, тази адвокатка, пък и кметицата, живеят в едно отдавна минало време.Ами като няма КОЙ да им каже, че превенцията на криминалната дейност е далече по-ефективна от насилието чрез неполезни дейности на прокуратурата и дори съда, така ще е. Пък и ВСС си го бива-ами изпратете емисари сред Юристите там,Разяснете им принципите, целите на ЕС и им обяснете, че медиацията заема своето РЕШИТЕЛНО МАСТО в правораздаването.И че правата на Човека са си права неотменяаеми., но не чрез желание ТЕ да бъдат все… Покажи целия коментар »

Лечителя
Лечителя
30 септември 2018 14:01
Гост

Закривайте държавата направо!

Калин
Калин
28 септември 2018 21:29
Гост

Не виждам защо трябва да се гледа на прокуратурата като курортен символ.

Запознат
Запознат
28 септември 2018 21:26
Гост

Започва прекрояването на съдебната карта и никакви протести няма да я спрат.

Алена
Алена
28 септември 2018 18:27
Гост

Интересно ми е как ще постъпи Цацаров като му протестират. Дано не като Б.Б.

Местен
Местен
28 септември 2018 18:28
Гост

Все пак Цацаров е от нашия край, дано нещо му трепне.

Георги
Георги
28 септември 2018 21:25
Гост

Не се съмнявам, че както винаги ще постъпи професионално и няма да се поддаде на емоции.

ха ха
ха ха
28 септември 2018 18:05
Гост

смешен плач. за какво ви е прокуратура, бре

Анонимен
Анонимен
28 септември 2018 18:07
Гост

Ей така. На инат! А ВАС като го отмени това решение…