Над 20 жалби срещу приключилия наскоро конкурс за нотариуси спират встъпването на новите попълнения в гилдията. Оспорени са почти всички етапи от него – от обявяването му, през резултатите от писмения изпит, до крайното класиране. Това показва справка на Министерството на правосъдието.

Отделно неуспели кандидати и действащи нотариуси са атакували в съда и заповедите за конкретни назначения в седем града – София, Бургас, Чирпан, Нова Загора, Карнобат, Бяла и  Тополовград.

В Административният съд София-област (АССО) са подадени жалби срещу заповедите за вписване на всичките петима юристи, спечелили място за нотариус в столицата – Мария Лазарова-Евтимова, Соня Николова, Садифе Мехмедова, Виолета Ангелова и Николина Янчева.

Оспорени са и заповедите за назначаване на Гергана Чинева в Бургас, на Радостина Цанева в Тополовград и на Стела Янкова-Йорданова в Бяла.

Най-много жалби обаче има за три от градовете, в които заради равен бал на кандидатите се наложи министърът на правосъдието Цецка Цачева да разкрие допълнително място за нотариус, за да бъдат назначени двама, а не един.

Рекордьор по жалби – 5, е Нова Загора, като пред съда са атакувани заповедите за вписване и на двамата класирани Георги Георгиев и Галина Златева. Има три жалби и срещу назначаването на Мария Джатова и Иванка Георгиева за нотариуси в Чирпан. В съда има и две оспорвания за новите нотариуси в Карнобат – Димана Митева и Сталиан Дичев.

Освен в тези три града, Цачева разкри по едно допълнително място и в Асеновград, и в Панагюрище. Засега обаче срещу заповеди за вписване на новите нотариуси там няма жалби.

Има обаче няколко такива срещу самата заповед за откриване на петте допълнителни места.

Вписването на новите нотариуси става с решение на Съвета на камарата, но за целта заповедта на министъра на правосъдието за всеки от тях трябва да е влязла в сила. Делата се гледат на две инстанции – АССО и Върховния административен съд. Ако съдът отхвърли жалбите срещу заповедите за обявяване на конкурса и за класирането и резултатите, тогава всички без 14-имата класирани, чието назначение е оспорено, ще могат да встъпят.

След конкурса места за нотариуси си спечелиха общо 74 души. Заради слаби резултати няма да има нови нотариуси във Велики Преслав, Котел, Крумовград, Омуртаг и Харманли, а в Ивайловград беше запълнено само едно от двете вакантни места.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 февруари 2019 12:35
Гост

Разкриването на допълнителни места, поради равния бал беше съвсем ненужно. Можеше да теглят жребий в присъствието на нотариус.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2019 12:37
Гост

Това са просто пет излишни места.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2019 12:30
Гост

Голяма битка за тези места. Всъщност нищо чудно, защото работата е доста примамлива.

sps
sps
11 февруари 2019 12:29
Гост

Истината е, че се прави всичко възможно, за да се осуети встъпването на новите нотариуси. Действащите нотариуси нямат правен интерес да оспорват тези заповеди и в тази насока е постоянната практика на ВАС, т.е. те си го знаят, но въпреки това го правят, за да може да забавят колкото може повече идването на новите… Евтини номера

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2019 12:31
Гост

поне този път не се допусна предварително изпълнение на заповедите, а се изчаква произнасянето на съда, защото иначе става мазало. няма защо да се бърза…