Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) реши да не сезира Конституционния съд във връзка с жалбата на Десислава Иванчева срещу избора на двама евродепутати от ДПС.

От ВАС съобщиха, че пленумът се е събрал днес и решението е било взето с гласовете на 53-ма върховни съдии от общо 71 присъствали.

На първите две места в листата на ДПС бяха лидерът на партията Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски, но след изборите те се отказаха от постовете на евродепутати, а местата им заеха Атидже Алиева и Искра Михайлова.

Според Иванчева зачетените от Централната избирателна комисия (ЦИК) заявления на Карадайъ и Пеевски да оттеглят съгласието си за участие в изборите след провеждането им, представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната, посочват от ВАС.

Отстранената и подсъдима за подкуп кметица на „Младост“ беше написала още в мотивите си в жалбата до съда, че решението на ЦИК нарушава Конституцията, според която не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

Пленумът на Върховния касационен съд също реши да не сезира Конституционния съд, като решението е взето с 59 гласа „против“ и 12 „за“.

След като беше осъдена на първа инстанция на 20 години затвор, Иванчева беше задържана отново и след това пусната под домашен арест. Тогава тя реши да се включи в изборите за Европейски парламент и получи неочакваните 30 310 гласа (1,55%), което е повече от подкрепата за участващите в управлението Валери Симеонов и „Атака“ на Волен Сидеров.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Безотговорно
Безотговорно
13 юни 2019 10:20
Гост

Много интересно… А какви са мотивите на гласувалите да отхвърлят жалбата? Защо са сигурни, че не е нарушение на пасивното избирателно право? Защото трябва да са сигурни, ако има място за съмнение, то е редно да сезират КС, за да даде тълкуване!

Анонимен
Анонимен
12 юни 2019 18:13
Гост

Как не спряха да развяват Иванчева като прани гащи. Все едно е най-големият престъпник. Това е отклоняване на вниманието на хората.

Да изчистим боклука
Да изчистим боклука
12 юни 2019 18:15
Гост

От престъпните ни политици най- вече. Вижте мамин Делянчо. Окупирал медиите си развява байряка и пълни гуша на наш гръб. Подигравка с честния данъкоплатец.

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
13 юни 2019 9:13
Гост

Хем отклоняване на вниманието, хем отстраняване на неудобните.

Кики
Кики
12 юни 2019 18:08
Гост

Очевидно е, че някой умишлено саботира Иванчева. Дори за пидкупа й скроиха шапка.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2019 18:11
Гост

Цялата показност при ареста й, психическия тормоз в ареста са резултат от протекцията на мафията, която има интерес от застрояването в “ Младост“.

Мазен Младост
Мазен Младост
12 юни 2019 17:43
Гост

От тези избори си взема тя петте пари и слава. Айде сега да почва кампанията за местните, че на втора инстанция делото няма да се бави твърде.

Зелен Младост
Зелен Младост
12 юни 2019 17:51
Гост

Ти що реши, че ще я осъдят и на втора инстанция. Не забравяй, че е оправдана за вземане на подкуп