„Синдикат на служителите в затворите в България ще проведе протест пред Министерството на правосъдието. Призоваваме Ви на дебат, на професионален разговор с протестиращите на тема сигурност и законност. Ще имате възможност подобно на всички Ваши изказвания да обясните как всичко в сектора е цветя и рози“.

Това се казва в отворено писмо (виж тук) на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) до зам.-правосъдния министър Мария Павлова, в което от организацията обявяват, че ще протестират на 25 октомври пред министерството.

„Ще останем достатъчно дълго за да обясните на нас, простолюдието, от висотата на Вашата експертиза и министерски пост за хармонизирането на системата с европейските норми и стандарти“, се казва в писмото им. То е подписано от председателя на ССЗБ Ясен Тодоров, а повод за него, както и за решението за протест, е обсъждането в местата за лишаване от свобода да се премине от 24-часов към 12-часов график на работа.

Въпросът е отдавна коментиран, но от синдиката твърдят, че с предишното ръководство са постигнали съгласие решението да бъде отложено, докато промяната бъде обсъдена с всички засегнати. Пред БНР вчера обаче зам.-министър Павлова показа, че е категорично против продължаването на 24-часовия режим.

„24-часовите смени, за които те претендират да продължат да работят, са изключение от правилото. Има изрични препоръки от международни организации режимът на работа да бъде структуриран в 8 и 12-часови смени. 24-часовият режим пречи на доброто функциониране на системата. В Европа сме единствената държава, която го поддържа,“, каза Павлова. Тя обоснова позицията си и с данните, че в последните 5 години рязко е спаднал броят на хората в затворите и арестите. По думите ѝ към 2017 г. те са били около 12 000 души, а сега са малко над 6400, а надзорно-охранителният състав се увеличава заради непрекъснато провежданите конкурси.

„Към настоящия момент надзорно-охранителният състав в местата за лишаване от свобода е 3137 човека, което прави съотношение 2,3 лишени от свобода на един охранител, по което сме на едно от водещите места в Европа“, добави Павлова и обясни, че това се дължи на повечето условни присъди и наложени пробации.

Според зам.-министъра надзирателите от ССЗБ нямат конкретни искания, а само „пускат писма“ и създават излишно напрежение в сектора.

„Внушенията Ви, че нямаме ясни искания, не предлагаме нищо, и че процентът на недоволните от провежданата политика и имитациите на социален диалог е нисък, са несъстоятелни. Няма да позволим темата с работния график да бъде използвана за отвличане на общественото внимание от важните за нас и обществото въпроси“, заявяват в поредното си писмо от синдиката. В него те питат с кого са обсъждани, предложени или вече и разпоредени промени в режима на работа и посочват, че в определени затвори и арести промените са в процес на реализация. Надзирателите настояват за отговор и дали са предвидени обезщетения и компенсации на засегнатите от такава промяна, като в същото време посочват, че остават нерешени проблемите с корупцията, кадровата политика, условията на труд, политиката по доходите, подготовката и обучението, техническо обезпечаване и др.

„В продължение на години Министерството на правосъдието допуска агресията срещу нас да ескалира и не предприема никакви мерки. Ние изразяваме, изключителната си загриженост, че актовете на вербална и физическа агресия срещу представители на различни професионални общности по време на изпълнение на служебните им задължения се увеличават, а техните извършители и криминално проявените лица, лишени от свобода и лицата с постановена мярка за задържане, си позволяват безнаказано същото поведение и в условията на изтърпяване на наказания“, заявяват от синдиката и настояват за надеждни мерки за сигурност.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 октомври 2022 12:16
Гост

Връзката при нея не е с герб, другаде я търсете.

Поредната .. нафукана лелка дишала от нищото
Поредната .. нафукана лелка дишала от нищото
13 октомври 2022 19:08
Гост

Грешка Пт автокоректора има предвид- Поредната нафукана лелка и тя като гербееките – юристки , пишман. То и ми истъра е като лелката нищо не е работил и дори не се е докосвал до право , иначе добро мамино послушно момче. Възпитан не обижда , отстъпва място в трямвая …, но за правосъден министър не става и си му личи яко

Предната нафукана лелка дишала от нищото
Предната нафукана лелка дишала от нищото
13 октомври 2022 19:05
Гост

Ми като я гледам и виждам – блестящ юридически ум ? Какво ли е работила тази женица ? И тя като предишните – лелята Цецка, някаква Ахладова, Недждата Йорданова ….. Екатерина Захариева , някаква Зиновиева, Ковачева все юридически умове с бигат опит и стаж . Брех че нафукани лелки ни докараха до тук !

:))
:))
13 октомври 2022 18:37
Гост

Затова и трябва да се отдели правен отрасъл, наречен – „Затворническо право“, който отрасъл да изучава правата на затворниците, видовете затвори, тяхното подобрение, дисциплинирането и поправянето на затворниците, методите и т. н.

Христов
Христов
13 октомври 2022 15:29
Гост

С ораво ще стачкуват. Работят в непоносими условия.

Симо
Симо
13 октомври 2022 15:30
Гост

Нормално е да си търсят правата.

Georgi
Georgi
13 октомври 2022 14:45
Гост

Недоволстват, защото този сменен режим, ще им наруши конституционното право на слагане на гипскартон

Kiril
Kiril
13 октомври 2022 18:40
Гост

Ако заплатитите им бяха добри, едва ли щеше да им се налага, да работят друга работа 😉

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2022 13:06
Гост

Иначе и по брой магистрати сме на първо място в Европа…, а от друга страна с най-калпаво правораздаване и то не заради калпави закони , а заради лошото им прилагане или неприлагане, така че трябва орязване и там!

Бисер
Бисер
13 октомври 2022 15:32
Гост

Много калпави закони имаме благодарение на предишните ни нормотворци.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2022 11:21
Гост

Е? Няма пари ли? Хайде моля ви!

ганю
ганю
13 октомври 2022 15:14
Гост

Още един, който пише без да е чел статията!

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2022 11:21
Гост

Министерство на правосъдието – излагате се жестоко!

Мишев
Мишев
13 октомври 2022 11:20
Гост

Бива ли така да ги разтакават тия хора, бе?

ганю
ганю
13 октомври 2022 15:11
Гост

Иронизирате, надявам се.

Дробчев
Дробчев
13 октомври 2022 11:20
Гост

Определно ми допада какво е казала.

Петров
Петров
13 октомври 2022 15:34
Гост

Абсолютно права е.

Харалампиев
Харалампиев
13 октомври 2022 11:20
Гост

Голяма кашамурщина

Иванов
Иванов
13 октомври 2022 11:19
Гост

Браво за изказването

Любенов
Любенов
13 октомври 2022 11:17
Гост

Депутати и политици ни губят времето. Живота ни минава с едни 5 или 10 години лъже как трябвало да се повишат заплатите, но нямало как да стане. Глупости. И с години се лишаваме от екскурзии, от техника от какво ли още не.

Попов
Попов
13 октомври 2022 11:17
Гост

А не е като да няма пари. И аз се убеждавам, че в България има пари, не сме толкова бедни, колкото ни обясняват от над 20 години с цел да не руптаем срещу лошото качество на ремонти, улици, сгради и какво ли още не. Казва ни се, че сме бедни и нямаме пари и да мируваме. А това дава параван да се краде. Та мисля, че има пари и за затворите и служителите там, но няма кой да разпише, че им вдига заплатите.

ганю
ганю
13 октомври 2022 15:12
Гост

Вие четохте ли статията?!

Елисавета
Елисавета
13 октомври 2022 11:15
Гост

Това само показва как родните политици са свикнали да лъжат хората, за да не излизат те лошите в случая. Казкват, че всичко е наред. А реалността е съвсем друга.

ганю
ганю
13 октомври 2022 15:13
Гост

Вие четохте ли статията?!

Станчо
Станчо
13 октомври 2022 11:15
Гост

Много хубаво им го е казала.

Лазар
Лазар
13 октомври 2022 15:39
Гост

Право в десятката.

El follador
El follador
13 октомври 2022 18:00
Гост

Кое е казала, ти в затвор влизал ли си, виждал ли си условията на труд там?? Или от няма какво да правиш коментираш без да си запознат??? Прос народ лесно се манипулира и управлява!!!