Европейската комисия (ЕК) предлага занапред спирането на европейските фондове за държава от Европейския съюз, в която върховенството на закона е под заплаха, да бъде предприемано не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство.

Това съобщи днес еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер на пресконференция, предаде БТА. Съветът на ЕС и Европейският парламент разглеждат сега този въпрос. За мен той това остава много важен и ще продължа да се боря, добави еврокомисарят. Йотингер отбеляза, че ако това предложение се приеме, „малцинства няма да могат да блокират“ намерение за спиране на средствата от ЕС за дадена страна от Общността.

Еврокомисарят уточни, че има „широко мнозинство“ за въвеждането на решения в тази област без единодушие. По общностните правила „квалифицирано мнозинство“ за приемането на решение в Съвета на ЕС се постига с гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от населението.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Шулц
Шулц
12 октомври 2018 19:51
Гост

Спирането на пари е единственият сигурен метод правителствата да се размърдат или да се поправят. Като ги удариш в джоба, бързо се поправят.

Колега
Колега
12 октомври 2018 19:53
Гост

Така е, защото като няма еврофондове, няма от къде да се краде. Но това важи и за тия с върховенство на закона.

Анчо
Анчо
12 октомври 2018 19:27
Гост

Дано на нас не ни спрат кранчето.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2018 19:25
Гост

Абсолютно подкрепям предложението. Въобще не е нужно всички да са единодушни относно спирането на европейските фондове.