Мерките, които държавите от Европейския съюз приемат срещу разпространението на коронавируса и засягат правата на човека, трябва да са съразмерни и временни. Това обявиха изрично от Европейската комисия (ЕК) на пресконференция.

„Всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията от COVID-19 трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите по отношение на правата на човека, трябва да бъде съразмерна и необходима. Всички извънредни мерки трябва да бъдат временни, в съответствие с кризата“, посочи говорител на ЕК, цитиран от БТА.

По думите му, държавите имат правомощието да предприемат мерките, необходими за опазване на здравето и обществения ред. Той обаче изрично подчерта, че демокрацията не може да работи без честни и независими медии.

„Във време на криза е още по-важно журналистите да могат да вършат спокойно работата си, именно за да се пресича дезинформацията и европейците да имат достъп до съществената информация, добави говорителят“, каза още говорителят и добави, че комисията следи внимателно събитията и подкрепя усилията срещу разпространението на заразата.

Становището на ЕК беше провокирано от въпрос за поведението на Унгария, където правителството на Виктор Орбан поиска извънредното положение в страната да бъде удължено за неопределено време, през което кабинетът да може да управлява с укази. Промените в Унгария предвиждат и до 5 години затвор за хора, които нарушават мерките срещу коронавируса, както и за тези, които разпространяват лъжлива информация.

Сходна промяна беше предвидена и в българския закон за извънредното положение, според който в НК трябваше да бъде записано, че за подаване на невярна информация за разпространение на заразна болест, наказанието ще е до 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева. Президентът Румен Радев обаче наложи вето на този текст и депутатите се отказаха от промяната. Действащата разпоредба предвижда до 2 години затвор за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

За това, че заради мерките срешу коронавируса се ограничават някои права заговори още миналата седмица и правосъдният министър Данаил Кирилов. Тогава той съобщи, че България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното положение. По думите на Кирилов, мерките в България ще засегнат „неосновни права“, като впоследствие от министерството обясниха, че това са правата на придвижване и на сдружаване. Кирилов обясни, че е изпратил писмото си на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, която ще реши окончателно дали България ще поиска временна дерогация на конвенцията, както са направили вече Румъния, Латвия, Армения, Молдова, Франция, Гърция, Грузия, Ирландия, Турция и Великобритания.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Димитър П
Димитър П
23 март 2020 16:02
Гост

Пазете се. Има време за избори. Нека не си правят реклама едни партии, които не са на власт сега.

Монев
Монев
23 март 2020 16:01
Гост

Да се предприеме нужното. Нямаме време за грешки сега. А не знаем и кое е правилно и кое не.

Сервилат
Сервилат
23 март 2020 16:01
Гост

Никой в Европа не желае да е в Извънредно положение. Добре е да се вземат мерки на континентално ниво, защото така и за Хитлер са смятали, че е задраво мислещ човек, но не е бил. Но сега не мисля, че някой ще упражни ситуацията за да си въведе Извънредно положение и после с демагогия да спечели избори и да налага терор на малцинства примерно. Защото една Турция го направи и бе в Извънредно положение две години, докато Еврдоган се убеди, че ще спечели изборите. Но тя не е в ЕС.

Кънчо Р
Кънчо Р
23 март 2020 15:59
Гост

Ако можеше и на политиците да се забрани да се заиграват на политическа тематика би било добре. Защото ставаме свидетели на политически боричкания с мисъл за утрешните избори. Сега това вреди на хората.

Анонимен
Анонимен
23 март 2020 16:05
Гост

А при тях лакомията за власт е изключително заразна.

Лоева
Лоева
23 март 2020 15:58
Гост

Каквото и да се измисли, то ще е едновременно полезно и безполезно. Ситуацията е нова за поколенията сега, затова и всяко решение е едновремено правилно и грешно.

Киров
Киров
23 март 2020 15:58
Гост

категорично трябва да се каже, че има сайтове и хора, които разпространяват лъжливи новини. Това трябва да се спре във времена на криза, защото е излишно да казваме, че това подвежда гражданите

Paraskiv
Paraskiv
23 март 2020 15:57
Гост

Механизмите за определяне на една новина за лъжливи или не куцат. ОТ там и проблема дали дадена новина е лъжлива или не е.

Григор
Григор
23 март 2020 15:56
Гост

Трудно е днес да се добереш честни и независими медии. Е, да останаха шепа такива след офанзивата на Делянчо.

Кирилов
Кирилов
23 март 2020 15:55
Гост

Напълно подкрепям. Мерките не бива да нарушават конституционните ни права. Разбирам, извънредно положение, ама всичко си има граници.

Христов
Христов
23 март 2020 15:55
Гост

Европа е толкова толерантна, че чак рискува собственото си оцеляване. Няма как някой да предприеме извънредни мерки с цел да репресира населението и след приключването на кризата.

Павлова
Павлова
23 март 2020 15:54
Гост

С изключение на Унгария, всички останали страни нямат намерение да удължат извънредното положение до безкрайност. Никой не иска това.

Анонимен
Анонимен
23 март 2020 15:54
Гост

Каква демокрация, какви пет лева? А да видим как ще се борим с циганите. Ама нали трябва да ги интегрираме.

Димитриев
Димитриев
23 март 2020 15:54
Гост

Ами добре е да се ограничи пускането на фейк новини. Обаче проблема с това е, че не се знае как точно ще се определя една новина за фълшива. Защото може някой някъде да е чул нещо и да го превърне в новина, а тя да се окаже менте в последствие.

Роналдо
Роналдо
23 март 2020 16:07
Гост

А, сефте! Нагледали сме се на такива.