Европейската комисия (ЕК) ще заведе иск срещу България в Съда на Европейския съюз (СЕС), защото още не е свързала Търговския регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS).

Това съобщиха днес от комисията, като напомниха, че решението идва след две предупреждения в последната една година.

Липсата на свързаност на българския Търговски регистър с BRIS е в нарушение на Директива (ЕС 2017/1132) за дружественото право. България трябваше да се свърже с BRIS до 8 юни 2017 г.

„Повече от 4 години след изтичането на този срок и въпреки многократните призиви от страна на Комисията България все още не е свързана със системата. В резултат на това нито една от функциите на BRIS не е налична по отношение на българските дружества. По-конкретно, несвързването на България с BRIS затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС. Освен това без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат при презгранични сливания, в които участват български дружества, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества. Ето защо Комисията реши да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз“, заявиха днес от ЕК

От комисията обясниха, че свързаността с BRIS е важна за предприятията, които все по-често извършват трансгранична дейност и имат нужда от лесен достъп до информация за фирмите в различните държави членки. Общата система улеснява и достъпа на гражданите до информация за фирмите в ЕС и гарантира, че всички търговски регистри в съюза могат да обменят информация помежду си безопасно по електронен път.

Преди година ЕК изпрати официално уведомително писмо до България за това, че Търговският регистър още не е свързан със системата, а в началото на тази година комисията издаде и мотивирано становище срещу страната ни. В него се казваше, че невъзможността на България да се свърже с BRIS затруднява получаването на информация. Тогава комисията предупреди, че ако България не предприеме действия до два месеца, ЕК може да реши да отнесе случая пред Съда на ЕС, както се и случи.

От Министерството на правосъдието (МП) съобщиха днес, че работят по проблема от встъпването на служебното правителство и се надяват в началото на следващата година той да е решен и да бъде прекратена процедурата пред СЕС.

През юни служебният правосъден министър Янаки Стоилов е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за конкретните действия, които България е предприела за преодоляване на натрупаното закъснение. От министерството посочиха, че вече е изготвена техническа спецификация и се изпълнява договор за „Осигуряване на оперативна съвместимост за обмен на данни между информационната система на търговския регистър и Европейската централна платформа и предоставяне на информация за действителни собственици“.

„Новото ръководство на Агенция по вписвания изготви детайлен график за изпълнение на дейностите по изработване на софтуера, като същият ще бъде готов до края на тази година. На тази основа от януари 2022 г. ще бъдат проведени задължителните интеграционни тестове за свързване на българския регистър с европейските регистри. При успешно завършване на тези дейности, това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата“, обявиха от министерството.

ЕК предупреждава България и за правата на децата при задържане

Комисията съобщи днес, че е изпратила и допълнително мотивирано становище на България заради това, че не защитава достатъчно правата на децата при полицейско задържане. Според европейското законодателство за достъп до адвокат, при полицейско задържане децата не трябва да бъдат лишавани от свобода, без да бъде уведомен „подходящ възрастен“. Пропуските на България са именно в случаите, когато известяването на родителя на детето би нарушило неговия интерес и трябва да бъде уведомен друг възрастен.

От ЕК напомниха, че още през януари 2017 г. са открили процедура срещу България и Словакия, защото не са съобщили как прилагат въпросното европейско законодателство. Година по-късно комисията изпрати мотивирано становище на България, тъй като страната не беше уведомила за никакви мерки. Това се случи впоследствие, но мерките не бяха достатъчни и затова ЕК изпрати днес допълнителното становище на България. Комисията отново дава два месеца на страната, след което казусът може също да стигне до Съда на ЕС.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 1:46
Гост

Регистърът е улеснение, аз съм за запазването му – преди беше доста сложно, но не знам какво точно трябва да се направи – в крайна сметка се въвеждат едни данни, оповестяват се управители, адреси, какъв е проблема точно – не ми става ясно, преводите на чужд език ли.

Че ние работим интензивно с легализации на примерно – чужди фирми – като трябва актуално състояние и – не срещаме проблеми.

Б.Б.
Б.Б.
15 юли 2021 16:23
Гост

Тези от ЕС са мръсни комунисти! Толкова магистрали построихме за 12 г., БЕ, толкова магистрали! А те тука за някакво регистърче пушилка вдигат, класическа комунистическа провокация! Който не е с ГЕРБ е комунист!

Anonimen
Anonimen
15 юли 2021 15:44
Гост

Ужас! Пак я втасахме. Отново глоби за наша сметка.

Anonimen
Anonimen
15 юли 2021 15:43
Гост

Така ще е. Като се мотаем както обикновено.

овчарова
овчарова
15 юли 2021 15:12
Гост

Козарева, Козарева, какви ги надрОби! Пак пълна излагация. Уж интелигентно момиче, ама хич не се показа в добра светлина, явно важни са господарите, на които служиш

Anonimen
Anonimen
15 юли 2021 15:45
Гост

Тоест, целият й потенциал отива на кино заради наколенките й.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2021 15:00
Гост

А Янаки Стоилов нали се беше фиксирал в регистъра, не видя ли това, че поне да го изговори.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2021 15:04
Гост

Не е вярно това. Напротив. В няколко свои изказвания Стоилов акцентира върху този проблем, припомни, че от години процесът се бави и че това ще бъде задвижено сега. Така че не си прав.

Anonimen
Anonimen
15 юли 2021 15:47
Гост

Много се забавиха. Сега ще отнесем яка санкция.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2021 15:00
Гост

Янаки Стоилов говори за този проблем откакто е министър. Не знам дали нещо се прави по въпроса в министерството, но това е камък в градината на Барни и Ахладова.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2021 15:01
Гост

Кирилов освен да се дърля с Лозан Панов,някои във ВСС и да обслужва Гешев и Цацаров, друго не направи в това министерство

Чичо Сам
Чичо Сам
15 юли 2021 15:04
Гост

Алооо, той писа Конституция! Не можеше да се занимава и с някакъв регистър паралелно, това е отговорна работа.

Anonimen
Anonimen
15 юли 2021 15:48
Гост

Е, добре я написа. Като кучето на нивата.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2021 15:05
Гост

Ееее, Барни Ръбъл е велик. Само той от висотата на височината си може да се държи така 🙂

7676
7676
15 юли 2021 15:11
Гост

Aбе май и той като поцинкованата кофа изпадна от борда.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2021 15:13
Гост

Ше ви залипсва сега като дойде пълният отличник на Слави, който се хвали с чалга награди

тъй тъй
тъй тъй
15 юли 2021 15:13
Гост

И няма и да го върнат. Бита карта е

Anonimen
Anonimen
15 юли 2021 15:49
Гост

И по- добре.

Барни
Барни
15 юли 2021 15:48
Гост

Голяма издънка.

123
123
15 юли 2021 14:55
Гост

Хм, а може би България не иска да има такъв лесен достъп до информация за фирмите.

Anonimen
Anonimen
15 юли 2021 15:50
Гост

Нямаме право на избор.

Мата
Мата
16 юли 2021 2:58
Гост

И слава Богу. Ако можехме да избираме, достъпът до регистъра щеше да си остане платен!