Еднократната възможност за ранно пенсиониране, която имаха тази година някои магистрати и трябваше да важи до края на 2020 г., да отпадне още от догодина. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предложени от правителството чрез Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година.

С тях се отменя чл. 69г от КСО, според който „съдиите, прокурорите и следователите, които към 31 декември 2018 г. имат поне 35 години общ юридически стаж, от които поне две трети осигурителен стаж в органите на съдебната власт, могат да подадат заявление за пенсиониране до 31 декември 2020 г. включително, независимо от възрастта им“.

Т.е. разпоредбата засягаше ограничен кръг от магистрати, които към края на 2018 г. имат въпросния стаж. Не е ясно дали някой се е възползвал от тази възможност след въвеждането ѝ от началото на годината, тъй като Националният осигурителен институт не разгласява подобна информация, а ранните пенсионирания на магистрати не минават през Висшия съдебен съвет.

По Конституция съдиите, прокурорите и следователите се освобождават при навършване на 65 години. Тази възраст обаче е само пределна, т.е. няма пречка те да се пенсионират по общите условия и ред, предвидени в КСО – за жените на възраст от 61 години 4 месеца и 35 години и 8 месеца стаж, а за мъжете – от 64 години и два месеца и 38 години и 8 месеца стаж.

Чл. 69г. КСО, чиято отмяна се предлага сега, пък даваше още една възможност за ограничен кръг от тях.

От правителството изтъкват, че тя трябва да отпадне заради ежегодните препоръки на Съвета на Европейския съюз в периода 2011-2014 г. за ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране. „Във връзка с това с пенсионната реформа през 2015 г. в КСО е въведена възраст за пенсиониране за всички лица без изключение.  Предложението за въвеждане на възраст за пенсиониране през 2015 г. е направено и тъй като пенсиите за осигурителен стаж и възраст от държавното обществено осигуряване в България се отпускат при настъпване на осигурителния риск „старост“ (и ако лицето има определения от закона осигурителен стаж). Затова е необходимо по отношение на всички лица да е налице изискване за определена минимална възраст, след навършването на която може да бъде отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст“, пише в мотивите към законопроекта. Като Министерският съвет заключва, че чл. 69г КСО не съответства на възприетите принципи в пенсионното осигуряване и създава предпоставки за неравнопоставеност между отделни групи осигурени лица.

Разпоредбата беше приета от парламента миналата година по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид по време на обсъждането на мащабните изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и беше направена с преходните и заключителните разпоредби на законопроекта. Тогава Хамид изтъкна, че има други професии, които имат право при определен стаж да се пенсионират преди навършването на възрастта по чл.68 от КСО и даде пример с държавните служители по законите за МВР, ДАНС, СРС, за изпълнение на наказанията, за пощенските услуги, за противодействие на корупцията и т.н. (повече можете да си припомните тук).

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Работник
Работник
06 ноември 2019 14:43
Гост

Ами да – всички трябва да работим до гроб. Магистрати или миньори, всички сме в кюпа.

yyy
yyy
05 ноември 2019 14:28
Гост

Колеги, не е вярно че няма пенсионери, в това число и работещи. Има много следователи и прокурори, на които им е признат стаж като на служители на МВР и понастоящем работят и вземат хем пенсия, хем заплата. Има и съдии, навършили общатата възраст за пенсиониране /която мисля, че сега е около 61-62 години/, но ненавършили 65 години, също работещи и вземащи пенсия…

Моралист
Моралист
06 ноември 2019 14:45
Гост

Ами, прощавайте, ама е нормално да търсят няколко източника на доходи. Може да не е морално, обаче от друга страна справедливо е да си се бъхтил цял живот и накрая да нямаш пари за лекарства и хляб? Ако не бяха смешни пенсиите, нямаше да го правят.

анонимен
анонимен
04 ноември 2019 11:56
Гост

Когато променяха КСО чрез ПЗР на АПК къде спаха всички. Сега ли се сетиха, че има неравнопоставеност. Идеята нали е с всяка година да се увеличава възрастта за пенсиониране. Каква беше целта на тази промяна, а?

анонимен
анонимен
04 ноември 2019 12:16
Гост

В мандата на Панов във ВКС са се извървили 10-15 човека, които са вземали и заплата, и пенсия. Тихо мълком като п….и.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 12:30
Гост

След като законодателството им го позволява. Не е луд този, който яде баницата.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 12:15
Гост

Върховните съдии не трябва ли да притежават и върховен морал?

Georgy
Georgy
04 ноември 2019 11:51
Гост

Хубаво е да се прегледат други професии, които позволяват прекалено ранно пенсиониране. Всъщност, тенденцията, ако не я обърнем, е след 20-30 години да няма достатъчно работещи, които да изработват пенсиите на навършилите възраст.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 11:41
Гост

Къде ще ходим да не спазим препоръките на Съвета на Европейския съюз. Няма да ни търпят дълго.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 11:40
Гост

Тази разпоредба бе пълно недоразумение. А може би лобистки прокарвания пак?

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 11:37
Гост

Въобще не им е до ранно пенсиониране. Всички в съдебната система си стоят до последно.

анонимен
анонимен
04 ноември 2019 11:32
Гост

Разпоредбата беше напълно излишна. Все още нямам обяснение защо я вкараха в КСО. Доколкото знам няма магистрат, който да се е възползвал от нея. Тъпотии.

боже, боже
боже, боже
04 ноември 2019 11:28
Гост

Боже каква изгъзица, без извинение. За кого е била цялата работа? Колеги – някой при вас да се е оттеглил по-раничко?

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 11:30
Гост

може да има, но аз поне не знам. а и няма пречка да е останал на работа, пък да получава и пенсия, и заплата

анонимен
анонимен
04 ноември 2019 12:23
Гост

При нас в прокуратурата няма.