Избягалият от България Вили Георгиев, който има влязла в сила присъда от 18 години затвор за убийството на студента Стоян Балтов, е заловен днес в ЮАР.

От прокуратурата съобщиха, че Георгиев е задържан там след отправено искане за екстрадиция от главния прокурор Сотир Цацаров. Делото за екстрадирането му е насрочено за 20 август в съда в Порт Елизабет, след което министърът на правосъдието на ЮАР трябва да издаде заповед за връщането на Георгиев в България.

Той беше обявен за издирване в края на 2014 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го осъди на 18 години затвор за убийството на Балтов. Същите наказания получиха и другите двама подсъдими – Светлозар Стоилов и Александър Данаилов. В затвора тогава обаче влезе само Данаилов, тъй като Георгиев и Стоилов се укриха. В хода на издирването е било установено, че Вили Георгиев е в ЮАР и още миналата година главният прокурор е изпратил молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на ЮАР.

На 5 декември 2008 г. студентът Стоян Балтов беше пребит до смърт. Той и негови приятели излизали от новооткритата тогава дискотека „Амнезия“, но на метри от заведението били застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започнал бой, в който на Стоян Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата и шията, както и удари с тъпи и твърди предмети. Част от фаталните удари с ритници са нанесени в главата, след като младежът вече е бил в безсъзнание, а по-късно починал.

На първа инстанция съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС) осъди Данаилов и Стоилов на 18 години затвор, а Вили Георгиев беше оправдан. Крънчева прие, че Георгиев е ударил само веднъж Балтов в рамото и затова го оправда. Той беше на свобода срещу „подписка“ и заради оправдателната присъда на първа инстанция нямаше и забрана за напускане на страната. Стоилов, който и до днес не е открит, успя да избяга, въпреки забраната за напускане на страната.

Още преди края на делото близките на Балтов изразиха опасения, че подсъдимите може да се укрият, както и стана. Миналата година родителите на Стоян Балтов осъдиха прокуратурата и СГС да им платят обезщетения от по 10 000 лева за проточилото се 6 години дело.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
17 август 2018 20:18
Гост

Делото се проточва, убийците не си излежават присъдите. Мислех, че живеем в правова държава.

Исус
Исус
17 август 2018 17:24
Гост

Има справедливост, но тя е свише, а не от нашето правосъдие.

Пълен цирк
Пълен цирк
17 август 2018 17:22
Гост

А Стоилов къде ли се разхожда с качулка? Сигурно, не е в ЮАР, че там ще му е топло от дегизировката.

Минувач
Минувач
17 август 2018 17:21
Гост

А какво прави скъпата ни Веска Меджидиева? Интересно дали още е в ЮАР.

Никаквица
Никаквица
17 август 2018 21:47
Гост

Живей си живота и даже не се крие! И аз първо за нея се сетих – не знаех, че вече е възможна екстрадация.

Фен
Фен
17 август 2018 17:19
Гост

Нашите действат със скоростта на светлината. Хванаха го само след 4 години 🙂