Съдия Галина Захарова беше избрана за заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия. Решението беше взето единодушно от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Тя поема Наказателната колегия след като досегашният ѝ ръководител Павлина Панова беше избрана за конституционен съдия.

Съдия Захарова има над 30 години юридически стаж. Тя започва кариерата си като младши съдия в Софийския градски съд, после става районен съдия, а впоследствие и зам.-председател на Пети районен съд. По-късно е повишена в СГС, където беше и зам.-шеф. Следва ново повишение, този път в Софийския апелативен съд. И там тя беше избрана за зам.-председател, която длъжност заемаше до 2013 г., когато вече беше повишена във ВКС. През последните 12 месеца е председател на Второ наказателно отделение. От 2007 г. до 2011 г. тя беше член на Висшия съдебен съвет. Лектор е в редица обучения, организирани от Националния институт на правосъдието.

Председателят на ВКС Лозан Панов представи съдия Захарова, като посочи, че Пленумът на съда с огромно мнозинство я е подкрепил за поста. Панов поясни, че Пленумът е минал спокойно, усмихнато, позитивно. Само един върховен съдия гласува против нейното назначаване, но не стана ясно кой е той, тъй като вотът беше таен.

Красимир Шекерджиев и Цветинка Пашкунова заявиха, че убедено ще гласуват за съдия Захарова.

Познавам я от много време, тя е един от хората, от които съм се учил, изключителен професионалист, доказано е, че има качества да води и ръководи колектив. Предложението е изключително подходящо“, заяви Шекерджиев.

Цветинка Пашкунова добави, че Галина Захарова е доказано почтен професионалист, със силно развито чувство на справедливост и е изключително подходяща за длъжността.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков също заяви, че ще подкрепи съдия Захарова. Но помоли комисиите за атестирането и по етика да бъдат така експедитивни и по отношение на предстоящата процедура за избор на зам.-председател на ВАС на мястото на Надежда Джелепова, която беше избрана за конституционен съдия. Повод за молбата му е забавянето с около три месеца на внасяне на предложението за назначаване на Мариника Чернева за зам.-шеф на ВАС.

Лозан Панов го подкрепи, като каза, че е трудно една колегия да остане без титуляр.

Олга Керелска, която е председател на етичната комисия, определи изказването на Чолаков за некоректно. „Имаше проблеми с един от заместниците. Етичната комисия извършваше проучване, това е свързано с писането на писма и чакане на отговори, когато има данни за някакъв проблем. Естествено е процедурата да се забави“, поясни Керелска.

С 11 гласа „за“ колегията единодушно назначи Галина Захарова за зам.-шеф на ВКС.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минко
Минко
13 ноември 2018 10:51
Гост

Интересно кой ще бъде новият зам.-председател на ВАС.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2018 10:25
Гост

Поздравления!

Рони
Рони
13 ноември 2018 10:25
Гост

Най-неподходящия избор.

Минувач
Минувач
13 ноември 2018 10:27
Гост

А и като я сравним с предшественичката й. Съдия Панова вдигна доста летвата като зам.-шеф на ВКС.