С пълно единодушие Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши, че европроектът за съдебната карта и изграждането на единна информационна система за съдилищата трябва да продължи. Такова предложение ще бъде отправено и до Пленума на ВСС още този четвъртък.

Проектът „Cъздaвaнe нa мoдeл зa oптимизaция нa cъдeбнaтa ĸapтa нa бългapcĸитe cъдилищa и пpoĸypaтypи и paзpaбoтвaнe нa Eдиннa инфopмaциoннa cиcтeмa нa cъдилищaтa” е с бюджет от 6 008 000 лева, финансиран по Oпepaтивнa пpoгpaмa „Дoбpo yпpaвлeниe“ (OΠДУ). Договорът за неговото изпълнение бе сключен през януари 2016 г. от тогавашния ръководител Елка Атанасова.

В първите дни на своя мандат настоящият състав на ВСС смени ръководителя и за такъв определи Гергана Мутафова, а за координатори бяха посочени Красимир Шекерджиев и Вероника Имова.

Месец по-късно обаче бе прекратена откритата процедура за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Cъздaвaнe нa cпeциaлизиpaнa инфopмaциoннa cиcтeмa, вĸлючвaщa инcтpyмeнти зa aнaлиз и мoнитopинг нa фaĸтopитe, cвъpзaни cъc coциaлнo-иĸoнoмичecĸoтo paзвитиe нa cъдeбнитe paйoни и нaтoвapeнocттa нa cъдилищaтa“.

Заради това решение Атанасова поиска спешно да бъде изслушана от ВСС, което бе сторено на 16 ноември. Тя обясни, че проектът е на кота нула, има и риск работата да се върне в начален стадий отпреди година и половина. Разказа и хронологията на работата по проекта.

Тогава ВСС не взе конкретно решение, но темата отново бе поставена на заседанието на Пленума миналата седмица, когато бе поставен въпросът дали не трябва преуреждане, преформулиране и преосмисляне на заданието за разработване на единна информационна система за съдилищата. До това не се стигна, а се взе решение въпросът за бъдещето на проекта да бъде обсъден от Съдийската колегия на ВСС.

И това бе направено днес като най-напред бе изслушан IT специалистът на ВСС Валери Михайлов. Той обясни предимствата на новата единната информационна система, тя щяла да обедини в себе си съществуващите деловодни системи, за случайно разпределение на дела и за натовареността, което максимално ще улесни съдиите, които няма да бъркат в различни, за да си вършат работата. Каза още, че е по-добре да е централизирано, за да може да се подсигури защита на данните и поддръжка, вместо да има над 180 центъра в различни краища на страната.

Думите се оказаха от особена важност за членовете на СК на ВСС, които останаха много доволни от даденото разбираемо обяснение. И един след друг членовете на съдийската колегия заявиха, че проектът трябва да продължи и такова предложение ще бъде внесено на заседанието на Пленума на съвета в четвъртък.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Aka
Aka
05 декември 2023 1:21
Гост

Thank you so much. Kahve Dunyasi Turkish Coffee

mockistrumb
mockistrumb
20 март 2023 7:47
Гост

Hi, very interesting and informative blog. thanks for sharing Golden Corral Menu With Prices

zahritsharqia
zahritsharqia
29 декември 2022 14:01
Гост

تجنب وضع الأثاث بطريقة تحول دون توزيع الإضاءة في الغرفة بشكل جيد. التنويع في ترتيب الأثاث ما بين القطع الكبيرة والصغيرة، وتجنّب وضع القطع ذات المساحة الواحدة في جهة واحدة من الغرفة. تجنب ترتيب الأثاث بطريقة تعكس صغر مساحة الغرفة مثل وضع الأثاث أمام النوافذ. تجنّب وضع السرير تحت مروحة السقف بطريقة مباشرة، أو على مقربة من الحافة السفلية للسقف المائل. يجبُ ترك عدة سنتيمترات بين الحائط والأثاث عند ترتيبه، حيثُ يزيد ذلك من مساحة الغرفة على عكس المعتقدات السائدة، وفي حال كانت الغرفة كبيرة الحجم يُمكن وضع الأثاث في منتصف الغرفة وترك عدّة أمتار بينه وبين الحائط شركة تخزين… Покажи целия коментар »