Бойко Калфин е подал оставка като европейски делегиран прокурор. Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) днес.

На 13 януари министърът на правосъдието Крум Зарков е получил писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, в което го уведомява за оставката на Калфин. Какви са причините за това не е ясно. В писмото обаче Кьовеши настоява за представяне на нова кандидатура за европейски делегиран прокурор.

Бойко Калфин напуска само две години, след като беше избран за ЕДП. Той кандидатства още в първата процедура, провела се в началото на 2021 г. и беше одобрен първо от Прокурорската колегия, а след това от Колегиума на Европейската прокуратура. Иначе Калфини беше обвинител в окръжната прокуратура в Кюстендил, а през декември 2022 г. беше повишен във Върховната касационна прокуратура.

Писмото за оставката му беше докладвано председателя на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов, който заяви, че ще бъде открита нова процедура за подбор, още повече, че България все още не е запълнила всички места.

В момента българските ЕДП са девет. Беше предвидено да са 10, но последното място така и не беше запълнено.

През юни м.г. обаче европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала броят на делегираните европрокурори в България да бъде увеличен на 15. Главният прокурор Иван Гешев внесе искането ѝ в Прокурорската колегия, която провежда подбора.

Увеличаването на броя на ЕДП е заради сериозното натоварване на настоящите девет делегирани прокурори. България и Италия са изпратили най-много дела на Европейската прокуратура и това е наложило да се направи нов подбор.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев. При втората делегирани европейски прокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

През февруари м.г., когато ПК на ВСС стартира трета процедура за единственото останало вакантно място, нямаше кандидати.

Последва четвърта, при която трябваше да бъдат подбрани шестима ЕДП, но Прокурорската колегия одобри само трима – Василен Бенчев (СРП), Михаела Райдовска и Юлиана Христова (и двете от СГП). Колегиумът на Европейската прокуратура все още не се е произнесъл по тези кандидатури.

Предстои поредната, пета процедура за подбор за ЕДП.

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ШОПА
ШОПА
19 януари 2023 16:56
Гост

Като видяа дебелия и побегнаа! Оно работа се сака, а не баранье, ама они нечат да работят!

Свински трол от Пик
Свински трол от Пик
19 януари 2023 10:06
Гост

Колеги, шефа се притеснява от Кьовеши повече отколкото от Магнитски! Затова всички на амбразурата да оплюем тази лоша европрокуратура! Шиши каза днес двоен надник за всички включили се.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2023 0:17
Гост

Да подава. Да не би да е внесъл някой обвинителен акт до сега.
Поредните хрантутници и с тях и без тях, все тая.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2023 18:48
Гост

Човекът се е осъзнал, че ще се превърне в онези безполезни, нищо не правещи еврочиновници, а и с такъв началник …

Герасим
Герасим
18 януари 2023 15:56
Гост

Интересно какви са мотивите за оставката му.

Някой не разбрал?
Някой не разбрал?
18 януари 2023 15:54
Гост

Явно Кьовеши не му допада, като началник и предпочита Гешев вместо да е независим от него!
Ето толкова „независими“ са и останалите 8 български делегирани евро каскети, кадрувани от баш Каскета!

Име
Име
18 януари 2023 15:44
Гост

Ще да е нещо лично, жалко, това е върхът на кариерата, аз не бих изпуснал такъв „кокал“.

Но – натоварването е непропорционално, особено ако си и със семейство, то става да не можеш да имаш личен живот.

Впрочем – има трудова хигиена, не може да се работи в повече от 8 часа, не знам какво да кажем. А може и да е направена интрига, нищо не се знае.

Съдия
Съдия
18 януари 2023 16:52
Гост

Никакъв кокал не е това. Длъжността не е на магистрат, а на административен служител. А и за две години нямат никакви резултати. Въпрос на време е да викнат и срещу тях.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2023 15:13
Гост

Безполезен орган, безполезни кандидати, безполезни назначения.До сега за 2 лева работа не са свършили, няма и да свършат в това недоносено отроче на ЕС.Почти всички кандидати са хора, несвършили работа за 5 пари в РП и ОП и имащи нищожен опит с материята.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2023 16:37
Гост

Няма друг орган, който може да тикне свинята и тиквата при бай Ставри

Анонимен
Анонимен
19 януари 2023 13:53
Гост

За кръчмата става репликата.Доста неграмотно дори и да не си пеналист.

lex
lex
18 януари 2023 14:54
Гост

На 14.12.2022г. е назначен във ВКП, така че е нормално да подаде оставка.

До lex
До lex
18 януари 2023 18:06
Гост

То да подаде оставка, като е назначен във ВКП е “ нормално“, но не е нормално ВСС да го предложи на Кьовеши след избор измежду други, при положение, че към датата му на кандидатстване за ЕДП вече е бил участник в друг конкурс (за ВКП). Това показва лобита и интереси, а не добросъвестност при избора.

Добър търговец!
Добър търговец!
18 януари 2023 19:52
Гост

Явно след две години нищоправене е снесъл където трябва златно информационно яйце и после съвсем неочаквано и случайно е повишен във ВКП!

Anonimen
Anonimen
18 януари 2023 14:43
Гост

Тя настоява пред Гешев, но да не забравя, че Гешев ръководи пркуратура, която две години не сметна за нужно да преведе доклад от Испания от 100 страници за това дали родни политици са прибирали рушвети и дали има драма с къща в Барселона.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2023 15:40
Гост

Това защо не пробвате да го докажете вие, докажете предикатното престъпление + прането на пари и направете връзките с твърденията на НПО–тата и медиите, които са близки до една пол. партия. Така се доказват престъплениея както вие си мислите, съда не е жълтите павета или Жоро Боеца и глупостите му! Разследване и съд не вземат решения на базата на предположения, догадки, субективни оценки и т.н.

Лозан
Лозан
18 януари 2023 15:59
Гост

Толкова работа върши родната ни прикриватура.

Ненков
Ненков
18 януари 2023 14:42
Гост

Кьовеши какво очаква? В най-корумпираната държава, с най-престъпните управници, за което обаче никога не се намират доказателства.

Спиров
Спиров
18 януари 2023 14:42
Гост

Тъкмо запълнихме квотите и пак драми.

Kamenov
Kamenov
18 януари 2023 14:42
Гост

Сега ще почнат едни драми с избирането на нов такъв.

Шарков
Шарков
18 януари 2023 14:40
Гост

Може човека да има лични причини, да не му скачаме веднага, че цялата държава е виновна, за един битов случай, да кажем.

Каменова
Каменова
18 януари 2023 14:40
Гост

Леле хора, сериозно ви казвам, че все повече ме е срам, че съм българка. За неудовлетворение на псевдо патрЕотите в страната, които явно намират за по-лесно да излезем от всякакви съюзи, защото видимо не се справяме в тях. Проблема не се решава, като излезем, а като станем нормални европейци в мисленето си. За какво ли не се заяждаме с тази Европа. Като слабия ученик в училище който все се чуди как да изклинчи от домашни и присъстиве в час. И няма оправия. Искаме отлагане за въглищни централи, непрекъснато проблеми с тия делегирани прокурори, калпава граница с Турция, мрънкане срещу еврото.… Покажи целия коментар »

Kamenov
Kamenov
18 януари 2023 14:41
Гост

Този коментар ще разлае кучетата. Реално проблема е, както писа тези дни Венци Мицоф, че оправия няма и няма, защото сме прости. Това е. Чалга поколение, мутренско такова. Как да стане?

Параграф 22
Параграф 22
18 януари 2023 16:13
Гост

Извинявайте, няма ли модератор на мненията тук ? Едно и също ДеБилно тролче с никове Каменова,Калинова,Къпинова и т.н. само пише и само си отговаря. Трябва ли точно този сайт да осмърдява и да си заработва сребърниците ? Тролче Дебилно, ти и подобните ти плужеци нямате нищо общо с нормалните европейци в мисленето си. Айде чупката да те няма и другаде да си разпространяваш опорките!

Анонимен
Анонимен
18 януари 2023 14:38
Гост

Ма добре де, има ли друга такава държава в Европа с толкова много проблеми за намиране на прокурори и запълване на квотите?Споделете. Напишете от Лекс информация, ако имате.

Берова
Берова
18 януари 2023 14:37
Гост

Надявам се да се избере нов по-бързо

Димо
Димо
18 януари 2023 16:01
Гост

Съмнявам се.

Лидия
Лидия
18 януари 2023 14:37
Гост

Избирането на делегиран прокурор от България е точно, като родното БДЖ. Има го, прави нещо, но изобщо не е надеждно и редовно има проблеми с него.

Джани
Джани
18 януари 2023 14:36
Гост

Хайде пак драми по това направление