Още двама прокурори бяха номинирани за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес – последният ден, в който могат да бъдат правени предложения. Те са Станислав Стойков, който в момента е европейски делегиран прокурор, а иначе е обвинител от Софийската градска прокуратура (СГП) и зам.-шефката на окръжната прокуратура в Ямбол Димитринка Шкодрова-Георгиева. Така до момента осем обвинители са номинирани за четири места от прокурорската квота във ВСС.

Станислав Стойков е предложен за кадровик от 66 негови колеги от Върховната административна прокуратура, АП-София, СГП, окръжните прокуратури в Хасково и Благоевград, СРП и от почти всички делегирани европрокурори.

Той има 17 години стаж като прокурор. „Прокурорският стаж на колегата, съчетан с неговия богат международен опит, включително работа в европейски органи и институции, е формирал у него ценни качества, които считаме, че биха били изключително полезни в работата на ВСС. По наше мнение, Станислав Стойков се е доказал като професионалист в работата си. Неговите професионални интереси надхвърлят чисто прокурорската работа и достигат области като законодателство (на ниво актове на ЕС) и междуинституционални отношения“, пишат колегите му.

По думите им богатият опит на Стойков ще допринесе за изграждане на една нова визия за дейността на съдебната власт, а приносът му като член на ВСС ще е от полза не само за подобряване качеството на работа на магистратите, но и за изграждане на един изцяло нов и модерен имидж на съдебната система.

Сигурни сме, че той ще отстоява независимостта на прокурорите и ще работи за подобряване на всички аспекти в нашата работа. Не е тайна, че обществените нагласи не ни отреждат полагащото ни се място в системата на обществено доверие. Поради тази причина, смятаме, че във ВСС следва да работят колеги прокурори, които имат богат житейски, професионален и международен опит, който ще позволи да бъдат предложени и реализирани нови идеи, които да върнат общественото доверие в прокуратурата на нивата, които всички желаем“, отбелязват колегите му.

Те допълват, че Станислав Стойков се ползва с тяхното доверие и уважение. А с кандидатурата му искат да предложат на вниманието на всички прокурори не само един доказал се професионалист, но и колега, на когото да разчитат.

От години говорим за промени, но сме свидетели, че същите се случват бавно и по труден начин. Ако с участието си като член на ВСС, Станислав Стойков успее да внесе опита, който притежава, сме сигурни, че ще бъдат постигнати положителни резултати, каквито всички ние желаем. Излишно е да споменаваме повече. Сигурни сме, че в следващите седмици, до дните на избор, той ще намери начин да ни запознае със своите визия и идеи. Съзнаваме обаче, че една концепция не е достатъчна. Ако Станислав Стойков бъде избран за член на ВСС от квотата на прокурорите, ние ще настояваме за неговото активно поведение. За нас обаче остава без съмнение, че той ще направи всичко, зависещо от него, за да оправдае доверието ни“, изтъкват обвинителите.

Димитринка Шкодрова-Георгиева пък е номинирана от прокурори от районната и окръжната прокуратура в Ямбол.

Целият ѝ професионален стаж е минал в съдебната система. Работила е като младши прокурор, заместник-районен прокурор и районен прокурор на РП-Ямбол, след което е повишена в окръжната прокуратура в града, а в момента е зам.-шеф на ОП-Ямбол.

Прокурор Георгиева е компетентен и подготвен магистрат, квалифицирана, с много добри познания в областта на нормативната уредба на Република България и правото на Европейския съюз, с отлична обща и правна култура. В изпълнение на служебните си задължения, прокурор Георгиева се ръководи единствено от вътрешното си убеждение и закона, като не се поддава на натиск, заплахи, преки или косвени влияния от представители на която и да е друга власт – публична или частна. Чрез действията и актовете си изразява уважението, което дължи на колегите си, гражданите, страните и останалите участници в процеса. Открита за изслушване и възприемане на нови или различни аргументи и гледни точки“, пишат колегите ѝ.

Те добавят, че прокурор Шкодрова е отговорна при изпълнение на служебните си задължения и при вземане на решения, способна е да работи в екип и мотивирана да усъвършенства професионалните си качества.

Ползва се с доверие и авторитет не само сред колегите си, но и сред юридическата общност в града. С професионализма и безупречната си репутация, прокурор Георгиева допринася за запазването и повишаване на доверието в прокуратурата“, казват още обвинителите.

До момента номинираните за членове на ВСС от квотата на прокуратурата са зам.-главният прокурор Красимира Филипова, Николай Любенов от ВКП, шефовете на апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров, на ОП-Плевен Владимир Николов, на РП-Сливница Пламен Петков, както и Добринка Калчева от АП-Пловдив (виж повече тук и тук).

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 май 2022 14:02
Гост

Грозна постъпка на Стойков, която няма да спечели уважението му от гилдията. Драпа, драпа да стане делегиран. И сега какво, много му се вижда работата там ли, много е тежка ли. По-добре чиновническа ли. Ако толкова му се услаждат чиновнически постове да не беше се натискал да заеме място за делегиран.
Нека да стои делегиран, за да докаже, че не го взеха само заради Олаф и английския.
Каква е причината да иска толкова бързо да се махне, наистина ли само амбициите го гонят, а принципите не са важни?!

съвестен
съвестен
04 май 2022 12:05
Гост

Няма начин ,прокурор да е бил подкрепен от апелативна прокуратура и ВАП и да не е бил одобрен от самия Гешев.
В Прокуратурата всички са като овце и не правят нищо без най-отгоре да са им разрешили .
Скоро и Тарчев ще се измъкне от Европрокуратурата,защото има доста работа…..
Вероятно ще отиде в Евроджъст,на мястото на Которова,чийто мандат изтича тази година.

Анонимен
Анонимен
04 май 2022 12:42
Гост

Има ли подпис на Гешев? Ако няма – то всичко друго са спекулации. Има достатъчно водени на обучения, които да издигат кандидатури и да служат на другите си господари.
A Тарчев ще искат да го направят Главен. Там работата е ясна – перфектната комбинация от болни амбиции.

Анонимен
Анонимен
04 май 2022 10:23
Гост

Кандидатите трябва да представят справка за обученията, в които са участвали, както и за чия сметка са били пътуванията им и респективно с кой са контактували на тези обучения. Крайно време е да се заговори открито за лобизма и чудовщините му измерения. Държавата ни вече е чужда, а изискванията за заемането на висши държавни длъжности се свеждат до това да си говориш свободно на езика на истинските ни управляващи с тях и да изпълняваш това, което те искат. Другото е опаковка на марионетки.

Анонимен
Анонимен
04 май 2022 10:09
Гост

Предложеният С. е от еничарчетата, ходили по всички обучения на Америка за България. Ставащото в съда започва да се мултиплицира в прокуратурата. Трябва да се подчертае обаче, че тези хора не са виновни – в тяхното съзнание те заслужаващ случващата им се блестяща кариера. За съжаление единственото, което се случва е продължение на разказа „Пази, Боже, сляпо да прогледа“. Еничарчетата са жертви, но като всяка една жертва след определен момент стават насилиници, грабители и опустошители. Милата ни държава.

Преводач
Преводач
04 май 2022 10:08
Гост

Това , че знае език не го прави добър в професията.

Анонимен
Анонимен
04 май 2022 8:08
Гост

Какъв е този страхотен специалист, който се е задържал по не повече от 3 години на една длъжност, че даже от последните е бил на чиновническа, а не магистратска длъжност!? А, от коя квота ще го избират, защото нито е чиновник, а прокурор е бил отдавна, т.е. не е прокурор, макар и формално да е делегиран европрокурори, т е. само наименованието на длъжността включва думата прокурор, без от както е избран да е свършил нещо, впрочем навсякъде, където е бил все така я е карал, просто човекът знае и говори много добър английски и нищо повече. Жалко, жалкоооооо за надеждите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 21:26
Гост

Срам ме е от вас

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 21:18
Гост

Защо се приема безусловно, че тези, които Кьовиши е одобрила са качествени. Самата тя е със спорна репутация, а част от избраните от нея европрокурори от България се видя какви изцепки са, даже на крака в МС ходят. Направо пример за почтеност, само че с обратен знак – за непочтеност. Сега пък, нова звезда от евроненбосклона огря бъдещото ВСС. Вече стана плачевно, до скоро беше смешно

Не, благодаря!
Не, благодаря!
03 май 2022 21:16
Гост

При тези кандидати какъвто и да е персонален избор е абсолютно безсмислен!

истински
истински
03 май 2022 16:15
Гост

Самочувствие на какво отгоре?
Красива външност или компетентност,не го познавам,помагайте!
А,забравих,може би,достойнство или смелост-възможно е…..

RRrrr
RRrrr
03 май 2022 15:44
Гост

Трагичен кандидат! Морално неустойчив и с множество изцепки в миналото. Професионално е и без съществен принос в СРП и в СГП. Последната бързаше да напуска при първия повод, че да му преразпределят делата, което и реално се случи. Два пъти. В ОЛАФ самата длъжност е канцеларска, оперативна и дори секретарка с английски може да я върши. Да, влизаш в по-висок Брюкселско-бюрократоичен ешалон, но какво от това? Какъв е приносът ти за системата? Способен ли си да заемаш принципни позиции и да ги отстояваш? Според мен, не и Стойков. Човек с раздуто самочувствие, довело до тежко замайване от бързата смяна на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 15:22
Гост

Отличен кандидат!

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 14:45
Гост

Човек, който бяга от длъжност на длъжност, задържа се по 1-2 години някъде, само, за да се спаси към следващия хоризонт, няма намерение да работи за хората, а за себе си. Това e важното! Другото е бла-бла!

Накипрени биографии
Накипрени биографии
03 май 2022 14:09
Гост

Как го каза Хампарцумян за кандидатите за гуврньори на БНБ- напудрени биографии , но са далече от това, което се иска

magistrate
magistrate
03 май 2022 13:46
Гост

Изводът е ясен-Стойков бяга от европейската прокуратура,където той е един от малкото прокурори,които работят.
Помним,как бяха назначени другите .
А как беше назначен и той самият там,също е отделна тема.

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 13:34
Гост

Въпросът е допустима ли е кандидатурата от професионалната квота му след като фактически не е в момента прокурор от прокуратурата на ПРБ.
Отделен е въпроса, че не си намери място – ОЛАФ, махна се от там за делигиран прокурор, а сега член на ПК на ВСС шска да бъде.
Определено обаче е по добре от Чавдаров, Николов и Петков.

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 13:33
Гост

Станислав Стойков е много добра кандидатура.

Чунков
Чунков
03 май 2022 12:41
Гост

Време е за промяна в съдебната ни система

Кики
Кики
03 май 2022 13:34
Гост

Да! И то сериозна. Ето, вече спецовете ще ги махат.

Султанов
Султанов
03 май 2022 12:40
Гост

Да видим какво ще изберат обаче.

Калитарски
Калитарски
03 май 2022 12:40
Гост

Определено е време за нови лица във ВСС

Демиров
Демиров
03 май 2022 12:38
Гост

Мечти и надежди за честна съдебна система? Не знам

Чамкоров
Чамкоров
03 май 2022 12:38
Гост

Човека има опит

Бисер
Бисер
03 май 2022 13:35
Гост

Изключително важно е. И то не какъв.

Павлов
Павлов
03 май 2022 12:37
Гост

Може и да не го изберат

Лазар
Лазар
03 май 2022 13:35
Гост

А ще е добре да изберат точно него.

Демирси
Демирси
03 май 2022 12:37
Гост

Надявам се, че това, че е делегиран прокурор и е одобрен от Кьовеши ще означава, че той е качествен и неподкупен.

Симо
Симо
03 май 2022 13:37
Гост

Ето такива хора трябват във ВСС.

Напротив не ни трябват
Напротив не ни трябват
03 май 2022 14:07
Гост

Чиновници ли ??????????????? които не са в работата и проблемите ??????????????????

стига с наивизма ви киолеги не сте дестски учителк
стига с наивизма ви киолеги не сте дестски учителк
03 май 2022 14:06
Гост

УФФФФ, доста наивно изказване ха ха ха ……. един вид е с индулгенции нещо като канонизиран от Папата ли. Никой не знае какво ще стане, а стоенето в ОЛАФ е негатив , а не позитив. Там човек се уврежда, атрофира , както и в ЕВроджъст

Белоглавски
Белоглавски
03 май 2022 12:36
Гост

Абе друго си е делегиран прокурор да ти е част от ВСС.

Akne
Akne
03 май 2022 12:35
Гост

Егати доброто