Завръщане на върховенството на правото, възстановяване на принципа на справедлив съдебен процес, преустановяване на извънредното положение, освобождаване на всички политически затворници, възстановяване на работа на всички неоснователно уволнени съдии и прокурори. Тези теми трябва да са във фокуса на разговорите между Турция и Европа на срещата на върха, която ще се проведе на 26 март във Варна. Това се казва в позиция на Платформата за независима съдебна система в Турция, в която влизат четири организации – Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ), Европейската асоциация на съдиите, Съдии за съдии и Европейски магистрати за демокрация и свободи (MEDEL).

Преди три дни Съюзът на съдиите в България, който е член на две от организациите в платформата, отправи призив към премиера Бойко Борисов да се застъпи пред президента на Турция Реджеп Ердоган за спазването на правата на хилядите арестувани в страната, сред които 3000 съдии и прокурори, след опита за преврат през 2016 г.

Четирите европейски организации припомнят, че следят ситуацията в Турция вече две години и наблюдават сериозен регрес на независимостта на съдебната система там, все по-нарастващо влияние на правителството и президента, и натиск върху съдиите и прокурорите.

Репресиите, случили се във връзка с извънредното положение след „преврата“ през 2016 г., оставиха страната лишена от независима съдебна власт и управлявана в разрез с принципа за върховенство на правото, се казва в становището на организациите.

И още: „Факт е, че текущите наказателни производства (които са наблюдавани от нас) нагледно демонстрират колко ниско са паднали стандартите. Високите стандарти са съществен елемент на правовата държава. Червената нишка, която текущите производства следват е да прилагат поръченията на изпълнителната власт, независимо от наличието или липсата на доказателства. Неспазването на тези поръчения застрашава живота на всеки съдия или прокурор, който се е осмелил да следва професионалната си съвест. Накратко, в Турция няма независима съдебна система“.

Становище на Платформата за независима съдебна система в Турция

Този факт, според Платформата, не само има последици за хилядите неправомерно задържани, но и ще засегне всички аспекти на всекидневния живот в Турция и отношенията между Турция и останалите държави.

Организациите изтъкват, че политическият натиск е принудил турското правителство да освободи някои от арестуваните, но много съдии, прокурори, адвокати и журналисти все още са „задържани като заложници“.

Турция продължава да се държи все едно нищо необичайно не се случва и отново се опитва да възстанови контакта си с Европа, като едновременно с това отказва да прекрати лова на вещици насочен към опонентите на режима, които са задържани и преследвани без основание.

Платформата за независима съдебна система в Турция напомня на всички заинтересовани страни от Европейския съюз и държавите-членки да не затварят очите си за ставащото в нашата съседка, където не функционират фундаментални европейски принципи и ценности, докато паралелно с това същата (Турция) продължава да бъде кандидат за членство в Европейския съюз“, се сочи в становището.

Според организациите потулването на ситуацията ще предизвика единствено недоверието на европейското население и ще има огромно влияние върху по-нататъшното сътрудничество между Европейския съюз и Турция, в която вече не съществува независима съдебна система.

Платформата за независима съдебна система в Турция призовава европейските институции да се опитат да убедят южната ни съседка да предприеме следното:

  • да възстанови принципа на върховенството на правото;
  • да прекрати производствата, в които няма доказателства за извършване на престъпление;
  • да освободи всички политически затворници;
  • да възстанови на работа всички неоснователно или несправедливо освободени от длъжност съдии и прокурори и да върне конфискуваното им имущество;
  • да прекрати извънредното положение и да възстанови принципа на справедлив съдебен процес, както е закрепен в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи;
  • да се съобрази със скорошните решения от 20 март 2018 г. на ЕСПЧ, с които Турция беше осъдена за нарушения на правото на свобода и сигурност, и на правото на свобода на изразяване на мнение.

Коментирайте

avatar