Европейските институции да преустановят всякакво сътрудничество със съдебната власт на Турция, докато там не бъде възстановено върховенството на правото. За това призовават четири европейски магистратски организации в специална декларация по повод осъждането на 10 години затвор на съдия Мурат Арслан, който е президент на турската асоциация на съдиите и прокурорите YARSAV и носител на Наградата за човешки права „Вацлав Хавел“.

Писмото е подписано от президентите на Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ) Едит Зелер, на Европейската асоциация на съдиите (EAJ) Хосе Игрежа Матос, на „Съдии за съдии“ Тамара Тротман и на Европейските магистрати за демокрация и свободи (MEDEL) Филипе Цезар Маркес.

В него те настояват още европейските институции да използват всички средства да убедят Турция да сложи край на „лова на вещици“ срещу съдии и прокурори и изразяват своята солидарност с колегата си Мурат Арслан и семейството му, който „никога няма да бъде оставен сам или без нашата солидарност и подкрепа“.

Четирите организации отбелязват и че са загрижени „за грубото нарушаване на основни правила, продължили през цялото време на този процес, вече отбелязани от международните наблюдатели, подкопали това осъждане, което трябва да бъде характеризирано като определено незаконно и несправедливо“.

На 18 януари Мурат Арслан беше признат за виновен в принадлежност към въоръжена терористична организация, а именно, че е член на ФЕТО, и осъден на 10 години затвор.

Той е зад решетките от октомври 2016 г. От тогава Платформата за независима съдебна власт в Турция, в която са обединени четирите европейски организации следи процеса срещу него и многократно е изтъквала, че по време на делото се извършват множество нарушения на турския Наказателно-процесуален кодекс.

В свое становище МЕДЕЛ описва за какво става дума.

Мурат Арслан е в пренаселена килия – с 16 други затворници, от които 8 спят на пода, 8 са с легло, няма достатъчно тоалетни.

Месечните преразглеждания на задържането под стража са били само на хартия, като арестът е бил автоматично удължаван без съдебно заседание, както е предвидено по силата на извънредното законодателство. Документите по делото са били засекретени и адвокатите са нямали достъп до тях преди делото. Администрацията на затвора е наказал Мурат Арслан, като го е лишила от  свиждания за един месец, след като той изпратил писмо до жена си, в което критикува ситуацията.

По време на процеса председателят на съдебния състав е бил сменян четири пъти, като с изключение на първия път, другите смени са ставали без излагане на мотиви. Исканията на защитата да бъдат разпитани повторно свидетелите, за да може един и същи съдия да ги чуе, са били отхвърлени от съда.

По време на съдебните заседания свидетел е бил разпитан от различен съд, без знанието и присъствието на защитата на Мурат Арслан. Самоличността на свидетеля не е била разкрита на защитата, не било допуснато и искане за повторен негов разпит.

Много свидетели са дали показания в полза на Мурат Арслан. Някои от тях, които на по-ранен етап са го обвинявали, не потвърдили това пред съда. Казали, че не са могли да прочетат съставените протоколи за техни показания, когато са били разпитвани в затвора или че са били под стрес.

Други свидетели, които са отправяли обвинения към Мурат Арслан по време на съдебните заседания, не успели да дадат подробности за това, за което са говорили.

След всяко заседание защитата е отправяла искания той да бъде освободен, но съдът всеки път отхвърлял тези искания, въпреки че нищо конкретно не било доказано и много от свидетелите не потвърдили това, което са казвали преди.

По време на едно от съдебните заседания срещу Мурат Арслан са били повдигнати нови обвинения, основани на факти, които не са били споменати по-рано. Било е повдигнато и ново обвинение срещу него, заради написаното от него писмо до жена му.

А в него той казал следното:

„Всяка нощ заспивам с надеждата за по-добри дни и вътрешен мир, всяка сутрин се будя с усмивка. Усмивката никога не слиза от лицето ми. В тази връзка една мисъл се зароди в съзнанието ми: историята никога не е запомнила някой диктатор, които е отишъл в гроба с усмивка на лицето си и никога няма да запомни такъв.“

Несъответстващите на основните европейски стандарти доказателства, представени от страна на държавното обвинение, не могат да бъдат счетени за достатъчни, те не представляваха нищо друго, освен изброяване на недоказани твърдения. Това незачитанве на основни принципи на справедливия съдебен процес – което беше отбелязано непосредствено от европейските наблюдатели на съдебното производство – показва ясно, че това беше изцяло политически мотивирано съдебно решение, което отново показва липсата на върховенство на правото в Турция“, се казва още в декларацията.

Отбелязва се и че Мурат Арслан е издържал на нарастващ натиск, както по отношение на съдебната власт в Турция, така и спрямо него. „Във всичките си действия, като президент на YARSAV той никога не се спря, въпреки, че неговата лична юридическа кариера беше прекършена (той вече не е докладчик в турския Конституционен съд). Наред с това, той открито призоваше за международна подкрепа по време на влошаващото се положение на съдебната независимост след корупционния скандал, засягащ политическата власт, развил се през декември 2013 г.“, сочат четирите организации.

През октомври 2017 г. Мурат Арслан получи Наградата за човешки права „Вацлав Хавел“ на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Арестът му не го накара да мълчи. Представител на МЕДЕЛ успя да предаде посланието му, което бе прочетено при връчване на наградите:

Обръщам се към вас от затвора в една страна, в която принципът за върховенство на правото е суспендиран, която се отдалечава от демократичните ценности, където дисидентите са заглушавани, защитниците на човешки права, журналистите, хората, искащи мир, хората, които искат да не загиват деца, са назовавани терористи и са задържани. (…) Цената, която сме принудени да заплатим само и единствено укрепва вярата ни, че в идните дни върховенството на правото и демокрацията ще бъдат възстановени.“

Същата вечер турското правителство разкритикува „честта, оказана на този терорист“. Месец по-късно Турция реши да намали членския си внос към Съвета на Европа.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 януари 2019 12:10
Гост

На фона на този ад, Иванчева си беше като в петзвезден хотел.

Кисинджър
Кисинджър
21 януари 2019 12:08
Гост

На Турция може да се въздейства само икономически. Например – ако Ердоган плаши да пусне бежанците в ЕС, то ЕС може да го заплаши да му върне всички емигранти от Германия и Европа да си ги чука в главата.

Възмутен
Възмутен
21 януари 2019 12:06
Гост

Докога Ердоган ще изнудва ЕС с бежанците, за да си прави каквото иска? Проблемът е в твърде меката позиция на ЕС, ето и сега – декларации, глупости, които не вършат никаква работа.

Петя
Петя
21 януари 2019 12:05
Гост

Всички говорят и уж се борят с радикалния ислям в арабския свят, а той е на прага на Европа – в Турция. Такова мракобесие и беззаконие е много, много опасно.

Петя
Петя
21 януари 2019 12:03
Гост

Много страшно взе да става в Турция, проблемът за нас е, че са ни съседи и се налага да им се подмазваме за какво ли не, за да се пазим.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2019 12:17
Гост

Така е. Въпреки горчивият ни петвековен опит с „турското присъствие“.