С  358 гласа „за“, 277 „против“ и 56 „въздържал се“, евродепутатите гласуваха резолюция за върховенството на закона в България и продължаващите три месеца антиправителствени протести.

Европейският парламент отхвърли почти всички от общо 49 поправки в проекта на документа. Окончателният текст на резолюцията обаче все още не е публикуван, като се очаква това да стане късно днес или утре.

Тя беше изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар и няма обвързващ характер.

Преди гласуването групите на социалистите и Зелените изразиха подкрепа за резолюцията, а Европейската народна партия се обяви против.

Според БНР с нея евродепутатите изразяват „недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“. Те осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите.

В резолюцията се отбелязва „значително влошаване по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите; изразява своята солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“, съобщи БНР. И допълва, че е засегнат и въпросът с липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.
Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и насилието над журналисти. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността на медиите, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии. Те подчертават необходимостта от по-строг контрол върху начина, по който се изразходват европейските средства и от незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на близки до управляващата партия лица.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тинко
Тинко
09 октомври 2020 21:15
Гост

Дано спрат и парите от ЕС за нас. И без това те се крадат от тиквата и тия около него и нищо не влиза реално в икономиката. Тогава герберастите на момента ще се изметат.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 11:43
Гост

Перфектно! Това сме го виждали преди 10 години! Сега гледай Руменовците- Румен Радев, Румен Овчаров, Румен Петков… Честито спиране на еврофондовете!

Име
Име
15 октомври 2020 20:12
Гост

Да да, всичките герберастки опорки. Че при Овчаров и Петков поне имаше мъждукаща средна класа, сега останаха две класи- ояли се герберасти и бедни хорица. Теб какво те бърка спирането на еврофондовете? От тях намазват само герберасти и техните фирми. Явно или си от тях, или те ти плащат.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 12:38
Гост

Наглостта, безочието и дебелокожието на ГЕРБ, Доган сарай и обслужващите ги кафяви медии явно са безгранични. Най-висшият представителен орган на 500-милионния ЕС им изрежда в прав текст всички магарии, за които именно те са отговорни, а те интерпретират това не като критика, а като признаване на успехи, че дори и партиен заговор срещу тях в ЕП съзряха! Ти ги плюеш, те викат дъжд вали. Позор! Оставка! Затвор!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 17:16
Гост

Ама да се свършва най накрая! Да идват Корнелия, Доган, Славчо и Бойкикиев, здравеопазването да е само безплатно и държавно, образованието също, бензина да е евтин от държ. Бензиностанции, да купим още не 8 самолета ф-16, а поне още 18, може и руски, но в краен случай шведски, Бойкикиев да е главен прокурор , но без правомощия, Румен Гечев да е министър на икономиката, защото Жан Виденовото време му липсва, , Славчо да е министър на културата, че нещо чалгата не върви., ДПС-то си взима земеделието, горите, водите и природата, защото поне 500 години са си техни….и така може да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 17:46
Гост

За Христо Иванов е добре за главен прокурор, защото като министър беше нула, като адвокат две нули. Е, сега трети път „майка и баща“, както казват в махалата! /в софийска махала, не в московска/

адвокат
адвокат
09 октомври 2020 10:31
Гост

Резолюцията на ЕП е незаконодателен акт, но това не променя тенденциозността, отразена в съдържанието й. Къде остана защитата на нарушените човешки права и свободи на всички онези непротесиращи граждани в течение на 60 денонощия заради НЕЗАКОННИТЕ блокади на стратегически за София кръстовища- Орлов мост, Ректората, МС. От кога в чл.6 от КРБ се твърди, че протестиращите бг. граждани притежават по-голям обем права от непротестиращите граждани и защо в тази резолюция с претенции това не е отбелязано?

адвокат
адвокат
09 октомври 2020 10:28
Гост

Ако ЕП продължава да РУШИ ДЪРЖАВНОСТТА на своите държави- членки, чрез подтикването им към умишлено нарушаване на националните им законодателства в частта им, която НЕ СЕ обхваща от ЕС правото и да се опитва да си променят висшите закони- конституциите- в името на политическите му щения и политическата му конюнктура, България НЯМА МЯСТО в ЕС. Трансферирали сме толкова държавен суверенитет към ЕС, колкото е нужно за правилното му функциониране и за реализирането на 4те му основни стълба- свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги, и повече трансфер на държавен български суверенитет към ЕС НЕ Е необходим. Налице е РКС,… Покажи целия коментар »

Аборигена
Аборигена
08 октомври 2020 21:52
Гост

Така и не разбрах – нещо съществено ще се предприеме ли с тази резолюция или просто Европа пак ни размахва пръст. Изглежда да е по-скоро последното…

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 19:04
Гост

Дааа, интересна групичка се заформи – комунисти, социалисти, анархисти, зелени, либерали… Ако това дойде и в България ще умирам от смях като как ще реагират тези хорица от протестите? Корнелия, Доган и малкия Маджо. Доста голям исторически компромис ще му трябва на Христо Иванов този път! А, да не забравяме и Славчо Трифонов !

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 19:05
Гост

С тояги ще ги гонят този път!

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 18:55
Гост

Хайде сега евала на всички джендъри, македонци, роми и други поплювковци!

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 18:45
Гост

Няма ли да измислят някаква санкция и за отсвирването на Истанбулската конвенция

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
08 октомври 2020 18:42
Гост

Сетих се за един зам.-външен министър, който онзи ден каза, че истаината също трябвало да се представя БАЛАНСИРАНО!.

европа
европа
08 октомври 2020 18:39
Гост

Това все е пак е Европа. Въпреки настиска, въпреки лобизма, истината възтържествува!

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 18:39
Гост

Бойко ще разбере колко се е ос**Л само ако спрат европарите

Отврат
Отврат
08 октомври 2020 18:36
Гост

Ако не друго, този казус поне показа, че ЕНП е едно безпринципно обединение на мижитурки.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 18:35
Гост

Оставка и на Европарламента! Хахаха…

Чичо Сам
Чичо Сам
08 октомври 2020 18:35
Гост

Снимките от спалнята и сарая останали ли са?

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 18:34
Гост

Утре от ГЕРБ ще кажат, че резолюцията е муцка, няма никакви критики и всичко е 6.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 18:41
Гост

Томислав Дончев вече го каза – резолюцията няма да има последствия, целта била да се провокира скандал

Chocho
Chocho
08 октомври 2020 18:33
Гост

Не виждам с какво Европарламента е по-добър от нашия, същите тунеядци.

Kiro
Kiro
08 октомври 2020 18:32
Гост

Бойко не може да разчита, че всички евродепутати си умират за него и тази резолюция е шамар.

123
123
08 октомври 2020 18:31
Гост

Не очаквам аз от брюкселски чиновници да изрекат официално нещо, което да е „Право куме в очи“.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2020 18:34
Гост

И ако го бяха пък казали, какво? Очакваш да ти изберат читаво правителство ли?

Еврото
Еврото
08 октомври 2020 18:30
Гост

Браво, не мина номера на ЕНП!

222
222
08 октомври 2020 18:38
Гост

Дали?