Върховният административен съд (ВАС) да спре предварителното изпълнение на решението, с което Алексей Трифонов беше избран за председател на Софийския градски съд (СГС). Това поиска конкурентът му за поста в процедурата Евгени Георгиев.

ВАС вече веднъж отказа да спре изпълнението на решението и затова Трифонов встъпи в длъжност и пое ръководството на съда.

Според Георгиев обаче има нови обстоятелства, които налагат ВАС да се произнесе отново. Те са свързани с един въпрос, който стана тема на делото за избор на председател на СГС след разследване на журналистката Валя Ахчиева, което постави под съмнение дали Трифонов е български гражданин, а това е задължително условие за всеки съдия (повече по темата виж тук).

В молбата си до съда адвокатът на Евгени Георгиев посочва, че е представил по делото официални писмени документи от Министерството на правосъдието и столичния район „Илинден“, от които се установява, че родителите на Алексей Трифонов не са подавали съвместна молба за избор на българско гражданство в едногодишен срок от раждането му. „С оглед обстоятелството, че съдия Трифонов е бил роден в гр. Курск през 1972 г. и към този момент майка му е била съветска гражданка, той е станал съветски гражданин в момента на раждането си, на основание чл. 2, ал. 1 от Конвенцията между НРБ и СССР за предотвратяване възникването на двойно гражданство, действала към този момент. Следователно г-н Трифонов не е придобил българско гражданство“, заявява Кашъмов.

Той пише още, че Трифонов не е придобивал българско гражданство и по натурализация. „Преди представянето на тези документи и поставянето на въпроса относно гражданството на съдия Трифонов в настоящото производство, това съществено обстоятелство не бе известно по делото“, обосновава адвокатът възможността за ново произнасяне на ВАС по предварителното изпълнение на решението за избор на председател на градския съд.

Според защитника на Евгени Георгиев има риск да се причинят труднопоправими вреди на клиента му, а и на цялата съдебна система.

Кашъмов припомня, че Трифонов предложи на Съдийската колегия да избере негови заместници и заявява, че това „би причинило вреди на жалбоподателя в настоящото производство, тъй като той би бил лишен от възможността да предложи управленски екип, споделящ неговите виждания и концепция за ръководене на съда, при уважаване на жалбата“.

„От друга страна, продължаване на предварителното изпълнение на оспореното решение на СК на ВСС би довело до значителни и труднопоправими вреди за авторитета на съдебната система. Посоченият избор на заместници на председателя на СГС би бил опорочен при посочените обстоятелства, тъй като процедурата ще е била инициирана от председател, избран на основание на нищожно решение на СК на ВСС. Опорочени са и правните действия на съдия Трифонов, извършени в качеството му на председател на СГС до настоящия момент, както и всички негови последващи действия като председател“, се твърди в искането за спиране на допуснатото предварително изпълнение.

В него се подчертава, че доверието в съдебната система е ценност от първостепенно значение в демократичното общество. „Авторитетът на системата, а оттук – и доверието на гражданите в нея, биха били сериозно накърнени от продължаващи правни действия със съмнителна валидност. Вредите са значителни и труднопоправими, тъй като доверието лесно се губи и трудно се печели“, заключава адвокат Кашъмов. И изтъква, че интересите на клиента му и на правосъдието съвпадат.

 

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мазало
Мазало
24 юли 2019 16:11
Гост

Зарежете председателството на СГС. Ако Трифонов е станал съдия без да е бил български гражданин, това означава, че постановените от него съдебни актове, през цялата му кариера на съдия, са нищожни, защото имат толкова правна сила, колкото ако бяха постановени от жената в тото пункта до нас. Този човек, ако действително не е бг граджанин, трябва час по-скоро да бъде отстранен от съдебната система и щетите, които е нанесъл на хиляди граждани да бъдат отстранени.

Николай
Николай
25 юли 2019 8:52
Гост

Не знам обаче как ще отстрани щетите… Сигурно е постановил стотици актове за толкова години…

Joe
Joe
23 юли 2019 18:25
Гост

Според мен ВСС правилно не са избрали Евгени Георгиев за председател на СГС . Човекът действително изглежда доста освирепял , а да не дава Господ такъв началник . Пък и не виждам какво печели от цялата „борба“ – дори Трифонов да изхвърчи от съдебната система , от това не следва , че ще го изберат /вече два пъти му отказаха/ ….Най-вероятният сценарии е Евгени Георгиев да поеме към поредната специализация в чужбина , а в СГС – да си трошат главите ….

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 16:49
Гост

Евгени нямаше вид на толкова свиреп човек?! Какви ли интереси са засегнати?!

Николай
Николай
23 юли 2019 17:11
Гост

Откога следването на предварително оповестени правила се определя като свирепост?

мария
мария
23 юли 2019 19:15
Гост

Откакто самоцелното им прилагане само заради скандала е единственият мотив.

Николай
Николай
24 юли 2019 9:45
Гост

Самоцелно прилагане на правила!?!? За избор на съдия, ръководител на съд….

Предполагам, че мотото ви е „Правилата трябва да се нарушават“. Освен когато ви изчисляват данъците – тогава едва ли сте против самоцелното прилагане на правилата на математиката 😀

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 16:31
Гост

Не виждам как председателят на СГС ще срине доверието в съдебната система само заради гражданството си.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 16:33
Гост

Това е в разрез с правилата
А и ако е вярно, че няма българско гражданство, самият той е в нарушение.

Николай
Николай
23 юли 2019 17:15
Гост

И ако е вярно, че няма българско гражданство, че ще окаже, че съдийства в продължение на години без да има право. И ще трябва голяма мацаница да се замазва.

Още по-притеснително е, че никой от коментаторите под статията не вижда проблем в това и не виждам словосъчетанието „незаконен състав“…

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 16:27
Гост

Този човек няма ли да се успокои. Не разбра ли, че по-добрият спечели.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 21:09
Гост

Да се успокои означава да се примири с напълно безмотивен и нелогичен избор в разрез с този на Общото събрание