Никоя държава от Европейския съюз (ЕС) не може да налага изтриване на резултати от търсене или т.нар. право „да бъдеш забравен“ в целия свят. Това е подчертал в свое решение Съдът на ЕС в Люксембург, след като е бил сезиран от съда във Франция по дело, заведено от „Гугъл“.

Компанията е била глобена със 100 000 евро от Националната комисия по информационни въпроси и свободи, защото отказала да премахне резултати от търсения за всички версии на търсачката си по света, а го направила единствено за страните от ЕС.

След като „Гугъл“ обжалва санкцията, съдът във Франция отправя запитване в Люксембург как да се тълкуват нормите на ЕС за защита на личните данни – дали в случая „Гугъл“ трябва да изтрие резултатите от всички свои търсачки по света, дали да го направи в целия ЕС, или пък само за търсачката във Франция.

В решението си съдът в Люксембург посочва, че в един глобализиран свят целта на европейското законодателство за личните данни може да бъде защитена напълно с глобално премахване на резултатите от търсачките, но в случая то няма как да бъде наложено извън рамките на ЕС.

Съдът напомня, че много страни дори не познават правото „да бъдеш забравен“, а балансът между правото на зачитане на личен живот и свободата на потребителите да бъдат информирани, варира значително по света.

Законодателят на ЕС също не е въвел изискване за премахване на информация извън съюза.

„От тази уредба не личи също така, че той е имал намерение да наложи на оператор като Google задължение за премахване от резултатите при търсене също и в националните версии на неговата търсачка, които не съответстват на държавите членки. Нещо повече, правото на Съюза не предвижда инструменти и механизми за сътрудничество що се отнася до обхвата на премахването от резултатите при търсене извън Съюза“, посочва съдът и стига до извод, че „Гугъл“ не е задължена да премахва информация във всички версии на своята интернет търсачка.

В същото време съдът подчертава, че търсачката трябва да избере такъв начин за премахване на резултатите в рамките на ЕС, че той да е достатъчно ефективен, за да възпира или поне да разколебава потребители, които искат да стигнат до въпросната информация от търсачка извън ЕС.

СЕС не казва как може да стане но това, но в решението си изрично напомня, че макар пълното премахване на резултати от търсения да не може да бъде изискано, то не е и забранено. Затова СЕС пише, че националните съдилища все пак могат евентуално да искат пълно премахване на резултати от интернет търсачка, след като предварително са претеглили правото на личен живот и защита на личните данни и свободата на информация.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Еврогражданин
Еврогражданин
24 септември 2019 16:18
Гост

Това право е само инструмент за злоупотреба от разни политици със секс скандали зад гърба си. По-добре, че не може да бъде наложено.

Кроманьонец с лаптоп
Кроманьонец с лаптоп
24 септември 2019 16:17
Гост

С други думи правото да бъдеш забравен е на един VPN от това да не съществува изобщо. Браво СЕС, добре дошли в 21 век…

Говори Брюксел
Говори Брюксел
24 септември 2019 16:06
Гост

Европарламентът или Правото да бъдеш загубен

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 15:24
Гост

Баланс между правото на зачитане на личен живот и свободата на потребителите да получават информация може да бъде постигнат много трудно.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 15:23
Гост

Ужас. Сега Сульо и Пульо ще могат да претендират данните да не се намират в Гъгъл.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 15:21
Гост

Това решение ми се вижда половинчато. В крайна сметка СЕС прехвърля топката на националните съдилища.

Любо
Любо
24 септември 2019 16:04
Гост

Казва им: Продължавайте да искате, пък те може и да се навият.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 15:20
Гост

Язък! най-яката търсачка.

Petar
Petar
24 септември 2019 14:58
Гост

Съдът на ЕС казва, че законодателството му не струва, затова, ако може, търсачките сами да си налагат адекватните ограничения.