Държавата се споразумя със затворник да му плати 9700 евро обезщетение, след като заради противоречива съдебна практика делото му за обезщетение за лошите условия зад решетките у нас е било прекратено. До споразумението се стигна, след като той е подал жалба в Европейския съд по правата на човека.

Случаят е на осъдения на 15 години лишаване от свобода Велизар Попов. Той изтърпява наказанието си в затвора в Пловдив от 2011 г. Мъжът се оплаква от това, че е бил в две изключително пренаселени спални помещения.

Затова той завежда иск, в който търси обезщетение за лошите условия, при които изтърпява наказанието си. Делото му е по новите разпоредби в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) – чл. 284 – 286. С тях след пилотното решение от 2015 г. по делото „Нешков и други срещу България“ през 2017 г. беше създаден механизъм, по който лишените от свобода да търсят обезщетение за вредите, които са им причинени от администрацията на затворите и арестите, включително и за лошите условия там. Така тези дела, които в един момент бяха залели съда в Страсбург, вече не стигат до него, а се разглеждат по този вътрешноправен механизъм за обезщетяване на лишените от свобода в случай на нарушение на забраната за нечовешко и унизително отнасяне и за изтезание.

Скоро след измененията в ЗИНЗС Попов подава иск за лошите условия в затвора пред Административен съд – Пловдив. От комуникацията между държавата и съда в Страсбург става ясно, че АдмС-Пловдив е поставил на затворника въпроса срещу кого е насочен искът му и той е заявил, че е срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) в Министерството на правосъдието. Тогава съдът обявява иска на Велизар Попов за недопустим, тъй като счита, че ГДИН не е надлежен ответник по него и прекратява делото. Определението е потвърдено окончателно от Върховния административен съд на 28 декември 2017 г.

Така Попов подава жалба в съда в Страсбург. В комуникацията си с държавата по казуса му европейските съдии констатират, че след като през 2017 г. България е създала новия механизъм за отговорност на държавата за вреди, причинени от дейността на специализираните органи по изпълнение на наказанията, съдилищата в страната са се разделили на две по въпроса срещу кого трябва да бъдат подавани исковете.

Според административните съдилища в Пловдив и Варна, и Първо и Четвърто отделение на Върховния административен съд, надлежен ответник по тези искове са органите, които отговарят за изпълнението на наказанията: началниците на затвори, шефът на ГДИН, министърът на правосъдието.

Административните съдилища в Бургас, Хасково, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Силистра, Сливен и Стара Загора, както и съдиите от Трето отделение на ВАС твърдят, че ответник по тези искове трябва да е юридическото лице ГДИН.

„Действително в периода май 2017 г. – март 2018 г. практиката на административните съдилища беше разнопосочна“, признава днес правителството и решава да се споразумее с Попов. Но подчертава, че в момента практиката се е унифицирала и за надлежен ответник по исковете на затворниците се приема ГДИН. „Все пак искът на жалбоподателя не е бил разгледан и съответно той не е бил обезщетен, въпреки дългогодишното му пребиваване в условия на пренаселеност“, посочват от правителството и се съгласяват да платят на Велизар Попов компенсация от 9700 евро.

Като подчертават, че сумата е предложена от Европейския съд по правата на човека и включва неимуществени вреди, разходи и разноски.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Изненадка
Изненадка
20 април 2019 17:51
Гост

Това идва да ни напомни, че на реалното правосъдие не му пука за дребнотемие и недоспали съдии, които не могат да изтълкуват един закон еднакво с тези от съседния съд. И ще ни осъждат.

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 15:09
Гост

Това да го прочете Иванчева, че да знае кого как да съди. Всъщност, няма нужда да съди, ще се споразумее с правителството, хахаха…

Футурист
Футурист
17 април 2019 15:11
Гост

Ако е същото правителство, в чийто мандат тя беше развявана като най-голямата корумпарка и обра пешкира, ще е голям майтап. Ако пък е друг кабинет – опозиционен на сегашния, пак ще е интересно.

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 15:08
Гост

Много дисциплиниращо за съдилищата и затворите решение.

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 15:04
Гост

Като вършат престъпления не мислят за последиците. Условията са еднакви за всички. До кога ние ще плащаме глобите, наложени от ЕС.

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 15:08
Гост

Докато не се намерят средства за създаване на нормални условия в затворите, всеки, пребивавал в тях може да съди държавата. Всичко е за сметка на обикновения данъкоплатец, но това е друга тема.