Държавата се споразумя да плати обезщетение от 2500 евро на мъж, който е бил осъден за нанасяне на лека телесна повреда без да разбере, тъй като е живял и работил в Гърция, докато е текъл процесът срещу него, а след това, въпреки настояването му, делото не е било възобновено.

Георги Вучев е завел дело в Европейския съд по правата на човека, по което държавата признава нарушенията на правата му и се съгласява да плати.

От резюмето на фактите по случая, което прави съдът в Страсбург, става ясно, че през 2010 г. мъж е подал тъжба срещу Вучев, в която твърди, че двамата са се скарали и Вучев го е ударил. Когато в село Аканджиево, където живее Георги Вучев, дошла призовка за делото, кметът я върнал на съда с отбелязване, че подсъдимият отказва да я получи. Самият Вучев твърди, че му е било казано устно, че за него има писмо в кметството, но без повече подробности. Той обаче не отишъл да го потърси, защото се готвел да заминава за чужбина и на 22 май 2010 г. отишъл да работи в Гърция.

Така районният съд в Пазарджик след неуспешните си опити да го намери решава да разгледа делото в негово отсъствие. На Вучев е назначен служебен адвокат, който да го представлява при задочното производство срещу него. На 22 ноември 2010 г. той е признат за виновен, но е освободен от наказателна отговорност и глобен с 500 лв. Освен това е осъден да плати 2000 лв. обезщетение на пострадалия и още 512 лв. за разноски. Решението не е обжалвано от служебния му адвокат и влиза в сила.

Няколко месеца по-късно Вучев разбира, че е осъден и иска от Върховния касационен съд (ВКС) да възобнови делото, защото е осъден задочно. Съдът обявява искането за недопустимо, като посочва, че той не може да се обръща директно към него с искане за възобновяване.

Тогава Вучев сезира главния прокурор, тогава Борис Велчев. От държавното обвинение обаче препращат искането до ВКС, тъй като считат, че осъденият може директно да направи такова искане до съда. ВКС отново го връща и на финала Върховната касационна прокуратура решава, че не са налице основания за искане на възобновяване.

Така делото стига до съда в Страсбург.

„Настоящият случай е изолиран и не изисква предприемане на общи законодателни или други мерки. Жалбоподателят не е понесъл имуществени вреди, тъй като не е заплатил наложената му глоба, както и сумата по уважения срещу него граждански иск и присъдените на тъжителя разноски по делото“, заявиха днес от правителството и се споразумяха с Георги Вучев да му платят 2500 евро.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Айляк
Айляк
01 август 2019 14:03
Гост

Бачкаш си в Гърция, съдят те, не знаеш, а накрая ти дават 2500 евро ей така. Супер си е. Само дето свидетелството за съдимост ти е кофти.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 15:13
Гост

Цацаратурата за пореден път се е оак*ла и за това плаща българският данъкоплатец? Никога не е било това, за първи път го чувам!

Стефка
Стефка
03 август 2019 8:03
Гост

Не прочети ли, че е по времето на Борис Велчев, бе трол !

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 14:30
Гост

Така е със служебните адвокати.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 14:24
Гост

Поредното цакане от джоба на данъкоплатеца заради груби грешки. Аман вече.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2019 14:22
Гост

Има някакво разминаване в информацията за призовката. Ако наистина Георги Вучев е отказал да я получи, то вината е в него.