Адвокатите са изцяло извън вниманието на държавата в кризата с COVID-19 и тя не е направила нищо, за да ги подпомогне.

Това заяви пред Нова телевизия главният секретар на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Ели Христова. По думите ѝ, властите обръщат внимание само на бизнеси, които протестират, а свободните професии като адвокатската са оставени без никаква помощ и няма чуваемост за техните проблеми. Затова тя допусна, че може да се наложи и адвокатите да излязат на улицата, за да бъдат чути.

„Адвокатската професия отдавна не е сигурен източник на доходи за всички, които се занимават с нея. Има много колеги, които срещаха големи затруднения да посрещат задълженията си към държавата, която не направи нищо, за да ни облекчи. Ние също имаме служители, имаме семейства, подложени сме на огромен риск от заразяване, отиваме в съдебни палати, където не се спазват мерки“, каза Христова.

Тя направи този коментар в Деня на европейските адвокати, който тази година е посветен на независимостта на адвокатурата.

По този повод Софийската адвокатска колегия подчерта, че отстояването на професионалната независимост за българския адвокат в тези дни е изключително трудно. „Променените условия за работа в съдебната система като последица от противоепидемичните мерки поставят пред сериозно предизвикателство българските адвокати в мисията им да осигурят ефективен достъп до съд, пред който да защитават своите доверители и подзащитни. Наред с това българският адвокат е изправен пред нестабилно и непредвидимо законодателство, водещо и до противоречива съдебна практика. В някои случаи адвокатът се идентифицира с клиента и дори се оказва подложен на натиск от изпълнителната и законодателната власт, а понякога и от съдилищата“, написаха от САК.

И напомниха, че работейки в подобни условия българският адвокат няма право на регламентирана почивка, не разполага с нормативна възможност адекватно да отстоява професионалните си права пред всички власти, включително и социалните си права, а в условията на световната здравна криза не беше подкрепен от българските институции.

Ели Христова коментира и тезите „за“ и „против“ въведените зелени сертификати с последната заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, срещу която вече има и подадени жалби в Административния съд София-град. Христова каза, че Висшият адвокатски съвет няма единно мнение по темата.

„Но това е разбираемо, защото ние като адвокати трябва да бъдем отворени за аргументите и на най-редките и единични случаи. И двете страни имат много сериозни аргументи. Кое е по-важно? Правото на живот или пък останалите права. Няма съмнение, че правото на живот е основното благо и без него няма нищо друго, но така или иначе животът е много по-многообразен и не бива да го вкарваме в коловози, от които не може да излезе“, обясни Христова.

Според нея е непосилно за неваксинираните да си плащат постоянно тестове, за да отидат на работа и би било добре разходите да бъдат поети от работодателите, ако могат да си ги позволят и мярката да е за някакъв кратък срок. В момента обаче срок за тези ограничения няма заради постоянното повишаване на случаите на коронавирус и все така ниското ниво на ваксинация.

„При това положение само отлагаме решението на този въпрос. Явно стадният имунитет ще бъде решението, след като няма лечение“, заключи Христова.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
27 октомври 2021 10:54
Гост

Въпросът е какво направи ВАдС за редовите адвокати ? Видимо нищо , на практика с политиката си ги поставя в още по неблагоприятно положение.Разбира се, не става дума за адвокатите, които работят с големи корпоративни клиенти. Дори и само инициираните от ВАдС тълкувателни дела да погледнем и става ясно по хонорарите на кои адвокати се удря.

Сънят на Сталин и ... Сорос
Сънят на Сталин и ... Сорос
25 октомври 2021 18:01
Гост

Няма адвокати. Няма проблеми.

Има само НПО. За защита на човекоподобните животински права и свободи.

И на Баце му харесва. И на калинките.

само минавам
само минавам
25 октомври 2021 17:58
Гост

КИФЛА

прост съдия
прост съдия
26 октомври 2021 15:42
Гост

много е сладка

Леля Фръц
Леля Фръц
25 октомври 2021 17:23
Гост

За сметка на това висшата адвокатска номенклатура направи – увеличи самоволно двойно адвокатските вноски и за сметка на тях се преизбра и продължи да се самовъзпроизвежда.

Мики
Мики
25 октомври 2021 12:36
Гост

Училищата трябва да минат изцяло онлайн.

Красимиров
Красимиров
25 октомври 2021 12:38
Гост

При тази статистика би било най-разумно.

Хриси
Хриси
25 октомври 2021 12:33
Гост

А адвокатите какво правят за държавата?

Спиридон
Спиридон
25 октомври 2021 12:34
Гост

Те предпочитат да работят за себе си.

адвокат от САК
адвокат от САК
25 октомври 2021 13:07
Гост

Адвокатите сме самоосигуряващи се лица и като такива, самИ си внасяме 100 процента от размера на осигурителните вноски и данъци. Напр.- ако един работодател поема 60 процента от размера на осигурителната вноска, а 40 процента поема работника, адвокатите поемаме / т.е. плащаме/ 100 процента от размера на ежемесечната ни осигурителна вноска= и това- всекие месец.. Същото важи и за данъците. Ако не можете да го разберете, нека Ви кажа, че 80 процента от приходите в държавния бюджет идват от данъците на ФЛ, а ние с ежемесечните си осигуровки плащаме и пенсиите на пенсионерите. Така, че- хайде по-леко, става ли- да… Покажи целия коментар »

обективен
обективен
25 октомври 2021 16:23
Гост

Например това, че плащат данъци.

Спиридон
Спиридон
25 октомври 2021 12:11
Гост

Наистина е непосилно за неваксинираните да си плащат постоянно тестове.

Anonimen
Anonimen
25 октомври 2021 12:04
Гост

За сетен път се убейдавам, че държавата за едни е майка, а за други-мащеха.

адвокат
адвокат
25 октомври 2021 11:46
Гост

Не прилича на членове на Висшия адвокатски съвет да обсъждат теми, по които нямат нужните знания и квалификация и да всяват смут в обществото. Не разбрах като какъв специалист Ели Христова са изказва за „стадния имунитет“. И всъщност, не разбрах какво каза изобщо. Кой и кога е обсъждал или вземал решения адвокатите да протестират? И срещу какво ще бъдат тези протести? Моля Висшият адвокатски съвет да излезе с ясна позиция по повдигнатия от главния му секретар въпрос, тъй като преди няколко дни зам.председателят на този Висш адвокатски съвет излезе с по-различна позиция.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 11:11
Гост

Уф, омръзна ми от хленчещи адвокати. По-добре да свършат малко работа и най-накрая да кажат какво става с встъпителните вноски. Нали имаше жалба

адвокат от САК
адвокат от САК
25 октомври 2021 11:30
Гост

Aдвокатите не хленчим- никога държавата не е правила каквото и да е за нас, защото съгласно чл.2 ал.1 от ЗАдв.,
Чл. 2. (1) Упражняването на адвокатската професия е дейност, предвидена в Конституцията, за правно съдействие и защита на свободите, правата и законните интереси на физическите и юридическите лица. Тя се осъществява в съответствие с принципите на независимост, изключителност, самоуправление и самоиздръжка.
Но- след като имаме ПРАВА, защо да не ги реализираме- спадаме към групата на самоосигуряващите се лица, които си плащат сами 100 процента от дължимите осигуровки и данъци, ерго- имаме ПРАВО да поискаме помощ от държавата

Кики
Кики
25 октомври 2021 12:09
Гост

Търсят си правата хората. Какво толкова!

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
25 октомври 2021 11:10
Гост

Що не сложите заглавие: Висшият адвокатски съвет зове за стаден имунитет! Така ще е ясно какво мисли адвокат Христова по темата и за ваксини, и за сертификати.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 11:09
Гост

Аз предлагам адвокатите без сертификат, да не бъдат допускани в съдебните зали 🙂

Z.Z
Z.Z
25 октомври 2021 11:18
Гост

А страните по делото?

Стоил
Стоил
25 октомври 2021 12:10
Гост

Хитро.

обективен
обективен
25 октомври 2021 16:26
Гост

Кога да очаквам предложението ти за създаване на концлагери за инакомислещи ?

OMG
OMG
25 октомври 2021 11:08
Гост

Няма съмнение, че животът е основно благо, но за сертификатите има съмнения… Хубаво ще е поне да не си споделяте мненията по темата, защото, както сама казва Христова, не са единни.

Хахахах
Хахахах
25 октомври 2021 11:06
Гост

Хахахах, държавата не обича адвокатите, хеле пък истински независимите …
ВАдС трябва да сменят тотално политиката …
Трябва много агресивно да използват конституционното право да сезират КС, а не да чакат омбудсмана Ковачева – лоша дума не мога да кажа за нея. Юридически грамотна, изразяваща съчувствие, действаща.
Да видим в съсловието към какво ще се промени, защото при Негенцова, всички бяха недоволни …

само отбелязвам
само отбелязвам
26 октомври 2021 18:58
Гост

Ковачева била грамотна?!?!?! БКП-то на родата й е мъдро, нали?

Даже човечна. Направо си е умна като коментара ти!

123
123
25 октомври 2021 11:05
Гост

Съдилищата не са затворени сега, малко след вятъра е това оплакване. Проблемът беше миналата година и тогава наистина държавата се изолира от адвокатите.

суета сует
суета сует
25 октомври 2021 10:55
Гост

Пак празни приказки. Нищо лично срещу Христова. Но искаме да видим от новия съвет действия, нещо смислено. До тук само медийни изяви на новия председател по телевизиите и нищо свършено. Единственото, което установихме е, че е по-суетен от Негенцова.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2021 6:30
Гост

И Определено по-не работещ съвет от Негенцова.

дървените глави
дървените глави
25 октомври 2021 10:50
Гост

Е ми нали батко каза, че адвокатите могат и сами да се оправят и то баш когато бяха затворени и съдилищата. Ако не бяхме отговорни и нормални хора, трябваше да им спретнем след това една стачка насред ковид, че да им дойде акълът

Re:
Re:
25 октомври 2021 17:46
Гост

Трябваше. Трябваше да е в сила нов Закон за адвокатурата, а не PR на новия-стар Висш адвокатски съвет.