ДПС подготвя свой проект за промени в Конституцията. Това обяви днес зам.-председателят на партията Йордан Цонев, докато представяше законодателната програма на движението. Той не съобщи никакви подробности, но показа, че ДПС ще участва активно в конституционната реформа. Това е един от основните приоритетите и на управляващата коалиция, но коментираните от тях промени са свързани основно с прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Цонев не каза дали и в проекта на ДПС ще залегнат такива текстове.

„Те са на фаза работа с експерти по заданието и на този етап мога да кажа, че ще включват изискванията и препоръките на нашите европейски партньори. Когато сме готови с нашия проект, ще го дадем на другите парламентарни групи и който иска, да го подпише“, добави единствено Цонев.

Втората група законодателни инициативи на ДПС ще включват антикорупционно законодателство. Управляващите вече обявиха, че първата им задача ще е да приемат промени, свързани с антикорупционната комисия, с които тя да бъде разделена на две, да бъде сменен председателят ѝ Сотир Цацаров и да ѝ бъдат дадени разследващи функции. От думите на Йордан Цонев стана ясно, че засега акцентът на ДПС ще е по други закони.

„Казахме още при приемането на кабинета, че ще подкрепяме всички инициативи и особено тези, които касаят обявената нулева толерантност към корупцията. Позицията на ДПС от много години е, че най-важната битка с корупцията е отстраняването на условията за осъществяването ѝ, а това трябва да започне със законодателството“, каза зам.-шефът на движението и припомни, че са внесли вече проект за премахване на инвестиционното гражданство. Цонев добави, че депутатите от ДПС работят и по проект за промени в Закона за обществените поръчки, за да бъдат премахнати „ин хаус“ процедурите.

„Виждаме, че правителството е заето с други работи и ние искаме да му помагаме. ДПС никога не е участвало в такива процедури и тази врата трябва да бъде затворена“, каза Цонев.

Други техни законодателни инициативи са свързани със Закона за публичните финанси. По думите на Цонев, разходите на изпълнителната власт трябва да бъдат абсолютно публични, прозрачни и да минават през санкция на парламента.

„Ако трябва да го кажа на разговорен език: Да затворим опцията за разходи през джипката“, обясни депутатът.

Останалите законодателни промени, които движението ще предложи ще са в Закона за насърчаване на инвестициите, в Закона за горите и в социалната сфера, като Цонев обясни, че предложенията ще са антикризисни и в подкрепа на бизнеса.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Панайот
Панайот
12 януари 2022 16:56
Гост

Хммм, все едно вълкът да иска да обучава кучетата – пазачи

Дежурен Шиши трол
Дежурен Шиши трол
12 януари 2022 14:21
Гост

Колеги, стига сте писали само в другите статии! Елате малко тук да им обясим на простите юристи как ДПС е истинска европейска партия, в която членуват само почтени хора и никакви ментаджии и как без нея България е загубена. Както и че Прокопиев е истински олигарх, а шефа напълно случайно, по донос от кръга “Капитал“ и поради недоглеждане от тайните служби на САЩ е попаднал в списъка „Магнитски“, но всъщност е еталон за почтен бизнесмен, на който думите корупция и задкулисие не фигурират в речника му.

Забавни сте
Забавни сте
12 януари 2022 13:57
Гост

ДПС да говори за корупция е оксиморон. Все едно осъден на смърт да прави анализ на пазара на електрически столове.

Младия адвокат
Младия адвокат
12 януари 2022 12:53
Гост

Абревиатурата ДПС има една буква в повече и това е буквата П. Там са събрани най-големите стратези на бившата ДС, които са свързани с толкова много престъпления през годините от средата на соца досега, че могат да се изпишат томове по темата. Атентатът на гара Буново си го спомняме. Спомняме си хубави хора, изричащи думите „властта е в моите ръце“. Спомняме си казусът #КОЙ и много, много други любопитни истории. Това, че КС отказа да обяви същата партия за противоконституционна ще оставя без коментар. „Интереса клати феса“, драги колеги. А когато фесът дърпа конците, дори частично, в една суверенна държава,… Покажи целия коментар »

Биби Трол
Биби Трол
12 януари 2022 12:42
Гост

Ердоган да не пипа нашата Конституция!

Доганов
Доганов
12 януари 2022 12:38
Гост

Е, точно те ли ще ми говорят за нулева толерантност към корупцията.

Красен
Красен
12 януари 2022 12:33
Гост

Надявам се да бъдат спазени изискванията и препоръките на европейските им партньори.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 януари 2022 12:05
Гост

Добро начало. Вярвам на човека от снимката! Истината ще излезе наяве.
П.С. Ама как умно гледа, тц тц тц
😀

Temelko
Temelko
12 януари 2022 12:00
Гост

Позорно е ДПС с Пеевски да говори за тези неща.

Ananieva
Ananieva
12 януари 2022 12:00
Гост

Някой вярва ли им? Защото аз не. Точно те да ми говорят за антикорупция.

Лозан
Лозан
12 януари 2022 12:34
Гост

Абсурдно! Само голи приказки.

Серафим
Серафим
12 януари 2022 12:00
Гост

Всичко е пунта мара.

Харизанов
Харизанов
12 януари 2022 11:59
Гост

Определено глупости от страна на ДПС. Никой не иска да правят нищо. Какъв суверен представляват те? Хора, живеещи в Турция, които вероятно все пак имат роднини в България, но хора, които не могат да четат и говорят гладско на български, отиват и гласуват за ДПС по команда.

Лалов
Лалов
12 януари 2022 11:58
Гост

Истината е, че много хора с криворазбран патриотизъм се гнусят от ДПС. Аз не съм гласувал през живота си за ДПС, но истината е, че ако им прочетете програмите ще забележите, че точно техните са най-адекватни. Не казвам, че са читави за да ни управляват, но просто съпоставка между всички партии и техните програми.

Anonimen
Anonimen
12 януари 2022 12:35
Гост

Лошото е, че работят заедно с ГЕРБ. А видяхме до къде ни докара това.

Каменов
Каменов
12 януари 2022 11:57
Гост

Радвам се, че народа се осъзна и спря да повтаря мантрата на Борисов, че видиш ли ДПС и БСП били винаги заедно. Защото на местно ниво, при кметове, можеше да се види как ДПС носи информация точно на ГЕРБ около изборите и как добре работят двете партии. Та се осъзнахме и пратихме точно ГЕРБ и ДПС в миманса.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2022 11:56
Гост

Има няколко келяви партии – едната е Възраждане, защото там са агресивно настроени към висчко, а другото е ДПС, което е символ на корупция, задкулисие и какво ли още не.

Петров
Петров
12 януари 2022 12:36
Гост

Доган сарай…Въобще им нямам доверие.

Филип
Филип
12 януари 2022 11:56
Гост

Определено много голяма излагация. ДПС дори не трябва да е в Парламента на страната.

Drob4ev
Drob4ev
12 януари 2022 11:55
Гост

Намери се кой да прави тия предложения. Хората с Пеевски в редиците си

Ники
Ники
12 януари 2022 12:37
Гост

Пълен абсурд. Дано да не им приемат проекта.

Десислава
Десислава
12 януари 2022 11:55
Гост

ДПС е една от най-корумпираните партии.