Кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия не е обсъждана с депутати от НФСБ, нито в групата на ДПС. Това стана ясно днес от изказвания на депутатите Валери Симеонов (лидер на НФСБ) и Хамид Хамид (ДПС).

Вчера „Воля“ издигна Симеон Найденов, а депутати от ГЕРБ, „Атака“ и „Обединени патриоти“, част от които е и НФСБ, обявиха, че номинират главния прокурор за шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Срокът за издигане на кандидатури изтича днес.

По този повод днес Валери Симеонов каза: „Вчера не беше правилно представена новината, свързана с брифинга за издигането на неговата кандидатура. Въпросът за избирането на г-н Цацаров не е обсъждан в НФСБ, нито в групата. Повечето медии го бяха представили като съвместна обща кандидатура на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Отделни хора има от „Обединени патриоти“, вие ги видяхте„.

Симеонов уточни, че „Обединени патриоти“ нямат общо решение като група. „Трябва групата да обсъди и да вземе решение. Ние сме поканили г-н Цацаров утре, след това ще може да вземем решение. Мисля, че така е редно„, посочи лидерът на НФСБ.

Хамид Хамид на свой ред заяви, че след като кандидатите за председател на КПКОНПИ внесат концепциите си, депутатите от ДПС ще се съберат и ще ги обсъдят.

Хамид обаче изрази личното си мнение за кандидатурата на главния прокурор: „Няма как да не отбележа и моето мнение, и на моите колеги за безспорната личност на главния прокурор, за безспорния професионализъм и качествата, които той притежава. Богатство за всяка държава е да използва този потенциал пълноценно и мисля, че КПКОНПИ е мястото, където този потенциал може да се развие„.

Иначе 17 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Атака“ са се подписали под номинацията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ (пълния ѝ текст с набора от документи за кандидатурата виж тук).

В мотивите към предложението те изтъкват, че главният прокурор има отлична професионална подготовка, свързана точно с естеството на работата на длъжността, за която е номиниран. И добавят, че именно в мандата му като обвинител №1 са предприети значителни стъпки за противодействието на корупцията. Депутатите посочват какво имат предвид: „За първи път през 2014 г. бе въведен Единен каталог на корупционните престъпления, съобразен с дефинициите в международните актове и задължителен за всички прокуратури. След възприемането му от МВР, каталогът осигури наблюдение, отчетност и контрол с еднакви критерии за всички разследващи органи“.

Те изтъкват още, че по инициатива на Цацаров през 2013 г. е подписано споразумение между прокуратурата, МВР и ДАНС като е създадено Специализирано междуведомствено звено за разследване на престъпления, извършени от магистрати. Година по-късно беше създадено друго спецзвено за подпомагане на разследването по делата за корупция. А през 2015 г. трите институции са сключили друго споразумение – за създаването на още едно спецзвено за разследване на корупцията (известно като Специализирано звено „Антикорупция“).

То инкорпорира съществуващите до този момент две звена и с участието на прокурори и следователи, разследващи полицаи и оперативни работници от МВР, както и агенти от ДАНС постигна значителни успехи в разследването на корупционни престъпления, извършени от магистрати и други лица, заемащи висши държавни длъжности. До измененията в НПК (ДВ бр. 63/2017 г.), с които в подсъдност на Специализирания съд бяха придадени и делата за корупционни престъпления, извършени от такива лица, посочените специализирани звена, създадени със съвместни споразумения, бяха възможната и най-ефективна организационна форма за разкриването и разследването им, Сотир Цацаров и екипът му положиха значителни усилия за кадровото осигуряване и материалното обезпечаване на Специализираната прокуратура – основен орган за разследване на корупция след влизане в сила на посочените изменения в НПК“, посочват народните представители. И добавят, че взаимодействието на прокуратурата с антикорупционната комисия е много добро.

Нататък депутатите напомнят констатациите в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка от октомври 2019 г., в който по показателя за корупцията по високите етажи на властта, Европейската комисия казва, че „извършеният от България напредък по линия на МСП е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС“.

Този извод не означава, че противодействието на корупцията у нас е постигнало резултати, които напълно удовлетворяват българските граждани. Напротив, докладът на ЕК е израз и на сериозни очаквания към бъдещата работи на КПКОНПИ – най-малкото поради необходимостта институциите (включително комисията) „да спечелят общественото доверие и да си изградят репутация на независимост и професионализъм в работата“. Считаме, че настоящият главен прокурор притежава необходимите качества за постигане на тези цели и за ефективно изпълнение на правомощията по чл. 14 ЗПКОНПИ“, изтъкват депутатите и заключават, че главният прокурор винаги е демонстрирал висока степен на познаване на правната материя и висока ерудиция.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Апатичен
Апатичен
20 ноември 2019 17:35
Гост

Всичките са един дол дренки. Няма какво да се изненадваме. На никого не му дреме вече.

Чичо Сам
Чичо Сам
20 ноември 2019 13:52
Гост

Като чета Хамид, окончателно се убеждавам, че не Той, а Кой си го избра, доколкото има разлика, де.

Съгласен съм
Съгласен съм
20 ноември 2019 17:35
Гост

Хамид няма да се кара с колегата Пеевски, нали така.

Смешници
Смешници
20 ноември 2019 13:50
Гост

Представям си вече Гешев и Цацаров на акции с качулатите. Единственото интересно е как ще отиграят йерархията и Цацаров да стои вдясно и леко назад от главния прокурор.

Визионер
Визионер
20 ноември 2019 17:37
Гост

Цацаров как ще тича не знам. Обаче според мен той ще си дава изявления от офиса, както досега. Виж, Гешев ще се раздава като същи Хорейшо от местопрестъплението, докато някой маскиран спецполицай подхвърля нещо в джоба на арестанта преди да дойдат журналята на Недялко

без страх
без страх
20 ноември 2019 13:47
Гост

С това сливане под благовидния мотив за съдействие на прокуратурата със структури от изпълнителната власт – на МВР и ДАНС, на какво ви прилича?
За себе си имам отговор.

Оставям въпросът отворен!

Така е то
Така е то
20 ноември 2019 17:39
Гост

То е ясно, че България е страна от третия свят. Тука няма скрито – покрито. Пък и какво да говорим за сливане на структури, като си имаме сливане на партии – не знаеш къде почва герб, къде свършва бсп, всичките са комсолски секретари!

Конспиратор
Конспиратор
20 ноември 2019 17:40
Гост

На мен ми е най-подозрително защо Воля излезе толкова бързо с номинация за втори кандидат. Явно са знаели предварително. А за да знаят предварително, някой им е казал да го пуснат този, че да не пак състезание с един кандидат.

Фифи
Фифи
20 ноември 2019 13:45
Гост

Хамид Хамид вече почва да си постила с тези хвалебствия.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2019 13:43
Гост

Явно не ни очаква много светло бъдеще. Цацаров изгуби доверието на хората със своето задкулисие и обслужване на политически интереси.

Никола
Никола
20 ноември 2019 13:44
Гост

А сега в тандем с Пеевски и Гешев! Под ръководството на Борисов! Ужас.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2019 13:41
Гост

Какво има да обсъждат? Боко си го е решил. Никой не смее да излезе срещу него.

Vivar
Vivar
20 ноември 2019 13:56
Гост

Не си много в час – това са му оставили, малко като огризка е, след като беше прескочен за избора на главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2019 14:01
Гост

На Бойко и сие не им дреме, имат гласовете, все пак е с обикновено мнозинство. А след изказването на Хамид е ясно всичко

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2019 13:27
Гост

Конпир Цацаров 🙂