До 5 май 2020 г. председателите на съдилища трябва да представят данни за всеки един съдия по колко дела е работил от началото на извънредното положение. Това е решила комисията по натовареност към Съдийската колегия на свое заседание в петък.

Информацията ще се изиска от всички ръководители на районни, окръжни, военни, апелативни и административни съдилища. По справка образец те трябва да посочат за периода от 16 март до 24 април за всеки съдия поотделно броя на висящите дела към 13 март (включително), броя на образуваните дела, на написаните съдебни актове, на обявените за решаване и на нерешените дела.

Заради обявяването на извънредното положение и пандемията от коронавирус, Съдийската колегия с няколко свои решения определи кои дела ще се гледат през този период и какви мерки да се предприемат срещу разпространението на Covid-19. Част от мерките се отнасяха до това да се преустанови провеждането на открити съдебни заседания по наказателни, граждански, търговски и административни дела, с изключение на изрично посочените в закона за извънредното положение. Нови дела може да се образуват, но се спират сроковете за страните. Препоръча се дистанционна форма на работа за съдиите, които да си изпишат делата. А неотдавна колегията реши, че може и да се обявяват вече изготвените актове.

Наред с това Съдийската колегия задължи председателите на съдилища да изготвят справки за извършената от съдиите работа. Според комисията за натовареност „събирането на конкретно индивидуализирана информация, с оглед проследяване степента на натовареност по време на криза, ще способства за по-ефективно администриране на съдебните органи“.

 

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 април 2020 0:57
Гост

Няколко пъти се променя датата, до която трябва да бъдат обявени делата. Не е ясно защо справката е за периода до 24.04., а не напр. към 05.05 или до края на извънредното положение. Дори към днешна дата има постановени актове, които не са обявени. Отварят безсмислена работа на администрацията. След края на извънредното положение пак ще трябва да се правят справки.

Адвокат
Адвокат
28 април 2020 21:25
Гост

Сега ще излезе, че съдиите по вписвания са се спукали от работа, защото видиш ли, са давали дежурства. Пет до осем работни дни в месеца, цяла заплата. Ох бабанко! Само за пример: в областен град със стотина преписки дневно, има 8 (осем?!?!?) съдии. А в момента документооборота е към 30 бройки на ден. Ще раздухат яко, как са правили имотни партиди, как са систематизирали азбучници, как са си ревизирали отказите и т.н. Имотни партиди WTF? Те половината не могат да ползват компютър. Спирам до тук.

Анонимен
Анонимен
27 април 2020 23:19
Гост

Ами решили сме това, което са на разпределили. Що за цинизъм?! Не позволиха да се образуват и да гледаме дела, а сега ще искат справка какво сме свършили. Не ви ли е неудобно, а?! А тези, които сме си написали делата в срок, ще излезе, че нищо не сме направили по времето на принудителния и безмозъчен престой. Що за дебили си избрахме за пореден път?! Не ща да ми отговаряте, риторично питам.

питащ
питащ
27 април 2020 18:32
Гост

И ако не е свършил нищо ще му намалят заплатата ли ?

Провокатор
Провокатор
27 април 2020 16:51
Гост

И аз мисля , че „запитването“ на ВСС за промени в административно-териториалното деление е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГЛУПАВО , направо смешно . Факт е , че общините в България са твърде много , а много от тях са се „самозакрили“ – там почти няма хора . Като са останали само пенсионери и цигани , по-добре да мислят как да се подобри социалния патронаж , медицинското обслужване, да има и полицаи , за да си чувстват спокойни възрастните хора . Дела няма , а няма и да има . ВСС няма защо да „тупка топката“ с абсурдни запитвания , при положение , че… Покажи целия коментар »

Nedkova
Nedkova
27 април 2020 18:27
Гост

ВСС може и да не се съобарзява, но дотук равносметката е, че всички съдебни райони са изградени от общини. Включително седалищата на съдебните райони. Всяка промяна в административно-териториалното деление ще наложи прекрояване на съдебната карта, искаме или не.

Анонимен
Анонимен
27 април 2020 20:55
Гост

Те всички съдебни райони са изградени и от села и градове, а са част и от области. Не си спомням ежегодното закриване на села да е довело до прекрояване на съдебната карта. А да не би до това да е довела двукратната противоположна промяна на броя на областите от 28 на 9 и обратно в периода 1987 – 1999 г. Пък доколкото се сещам, след 1990 г. се създадоха и десетки нови общини, но това не доведе до промяна на съдебната карта. За това днес броя на общините е 265, а на съдебните райони на РС е 113…

Провокатор
Провокатор
27 април 2020 22:08
Гост

Нищо , ама абсолютно нищо общо няма между административно-териториална реформа и съдебна карта . Седалищата на окръжните съдилища е ясно , че няма да се пипат – те са разпределени равномерно , а и тези градове ще продължат да съществуват , като естествено част от тях ще станат доста по-малки и допълнително ще западнат . А къде ще има общини няма нищо общо , защото районните съдилища са не по общинското , а по ОКОЛИЙСКОТО ДЕЛЕНИЕ. Питането на ВСС е пълно малоумие и вие го знаете . Иначе нямаше да ме нацвъкате с толкова минуси . ИСТИНАТА БОЛИ. А тя… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 април 2020 16:28
Гост

Др. Марчева отново търси оправдание за 3-годишното си нищоправене и за последващото 2-годишна такова по въпроса за съдебната карта. Тя такава си беше и като съдия – почти нулев КПД. За какъв чеп й е информацията дали МС имал намерение да прави териториарни промени, след като сама пише, че според чл. 62 ЗСВ съдебните райони не съвпадат с административно-териториалното деление на страната. Още повече, че отговорът на МС е ясен – нито има намерение да прави промени /все пак общините са хранилни за верни партийни другари/, нито пък има правомощия еднолично да прави такива – неговото решение е само един… Покажи целия коментар »

Варвара
Варвара
27 април 2020 18:26
Гост

Личните нападки са неприемливи в този форум, а и въобще, колега.
Ако сте обективен, дайте си сметка, че вашият „съюзник“ Калин Калпакчиев се отчете за 5 години само с една неработеща система за измерване на натовареността и лозунги.
Конкретно за питането мисля, че беше крайно време да се направи. Това е болен въпрос, който очевидно никой дотук не е имал куража да зададе. Адмирирам.

Петко 2
Петко 2
27 април 2020 19:44
Гост

Уважаема Варвара!Ще рискувам да го приемете за лича нападка, но начинът Ви на мислене е дълбоко циничен. Това че Калпакчиев нищо те е свършил в миналия ВСС (факт) с какво дава право на днешните членове на Съвета да нищоправят!?Бойко Борисов разсъждава като Вас, например ползвайки правителствения самолет, за да ходи на партийни мероприятия, тъй като и други политици в миналото са го правили. Така се оправда веднъж в Народното събрание. С това мислене можем до отворим Треблинка, защото Хитлер го е правил. С уважение: Петко 2

Варвара
Варвара
27 април 2020 19:54
Гост

Уважаеми Петко, примерът с Калин беше да илюстрирам именно личните Ви нападки и начинът на мислене, който току-що порицахте. Разбира се, че нищоправенето на тази СК е срамно, но критиката трябва да е с оглед работата, а не с оглед личността. Иначе се превръщаме в поредните озлобени хорица, които в безсилието си да променят себе си вършат същите безобразия.

Анонимен
Анонимен
27 април 2020 21:05
Гост

Само за сведение – по времето на Калпакчиев, Итова и Цацаров бяха единодушно закрити две военни съдилища – в Плевен и Варна. Значи не било съвсем без хич, за разлика от настоящия ВСС. Айде и този да се отчете от кумува срама със същото, но при него страха и мързела вървят ръка за ръка.

Провокатор
Провокатор
27 април 2020 22:20
Гост

Факт е , че настоящият ВСС ЧУПИ ГЛУПОМЕРА , а освен това е рекордьор по празнословие и отложени решения . Дали ще е Калпакчиев , Марчева , Итова , Дишева – за мен е все едно .НИКАКВА РАБОТА не е свършена и резултати няма . И знаете ли кое ги обединява ? Всичките стоят до края на мандата , ползват благинките и само обещават , но много добре си решават личните въпроси . ССБ се вихри по конкурсите . Анти-ССБ лапат от обществени поръчки и проекти . Всички ще получат и кариерни бонуси . Дреме им за раята !

Анонимен
Анонимен
27 април 2020 21:01
Гост

Кураж щеше да е ако беше предприела реални стъпки към съкращаване на съдилища без да пита тоя, оня, МС, Светия синод или арменския поп. От 10 години само питаме и нищо не правим. Въобще питането е известния до болка и твърде изтъркан номер на бюрократа – на протакане, отлагане и слагане на трупчета до края на мандата на тоя ВСС, който с бързи крачки наближава. Важното обаче заплатата да тече, а след това да се усвои кариерния бонус, гордо заслужен с избора на Божия инструмент…

Скептик
Скептик
27 април 2020 15:54
Гост

Интересно каква ли ще бъде статистиката за военните съдилища?

Лили
Лили
27 април 2020 15:26
Гост

Докато направят промяна на броя на съдилищата и прокуратурите, пандемията ще отмине.

Кики
Кики
27 април 2020 15:25
Гост

Време е кухите дела да излязат наяве.

Георги
Георги
27 април 2020 15:24
Гост

И за какво им е тая справка точно? Те не им търсят отчет преди извънредното положение, сега се присетили?

ха сега
ха сега
27 април 2020 15:22
Гост

Хайде сега да видим кой се чеса по … няма да пиша какво, защото съм възпитан човек, а и всеки се чеше по различни места 😉 по време на извънредното!

Милечков
Милечков
27 април 2020 15:04
Гост

важно да се отбележи, че за представителите на местните общности първоинстанционните съдилища са „преди всичко знак да присъствието на държавата в техните региони,““
Лошото е, че това е лошо! Остана и това да им вземете

Тодор Р
Тодор Р
27 април 2020 15:05
Гост

Е то точно това като се случи и тотално държавтаа ще е абдикирала от малките населени места и ще принуди намеквайки на хората там, че е редно да отиват с големите градове, а тая територия ще я глътнат я горите я чужденците

Милечков
Милечков
27 април 2020 15:03
Гост

Абдикацията на държавата, в лицето и на управляващите е факт.

Ники
Ники
27 април 2020 15:23
Гост

Абдикират, ама не фалират като малките фирми например.

Радев
Радев
27 април 2020 15:02
Гост

Държавата абдикира за много неща. А това, че са изоставили малките градчета, като Тополовград, Мездра, Харманли… какво да коментираме?

Ядрон
Ядрон
27 април 2020 15:02
Гост

От години малките населени места са зарязани и да, държавата е абдикирала!

Василева
Василева
27 април 2020 15:01
Гост

„Деградацията на социалната инфраструктура (закрити училища, болници и т.н.) и отрицателните демографски процеси през последните 20-30 години са довели до състояние, разпознавано от местните общности като абдикация на държавата от задълженията ѝ за осигуряване на правата на гражданите в тези райони. На практика проведените реформи в държавни структури по места се изразяват предимно в закриване на техни поделения в по-малки населени райони, …..
Еми вие нали се сещате, че реално в тия така наречени малки населени места- селца и прочие, трябва да идеш с пушка. Недай Боже да ти спре колата или нещо такова. Леш бе.

RisteV
RisteV
27 април 2020 15:00
Гост

Комисия на ВСС пита правителството ще променя ли териториалното деление на страната

Абее нищо не могат да правят сега в това положение.

Esteban G
Esteban G
27 април 2020 15:00
Гост

Какво ще питат правителството? То нали трябва тия тикви в парламента да изгласуват нещо. А те дали се събират изобщо

Esteban G
Esteban G
27 април 2020 14:59
Гост

Комисия на ВСС пита правителството ще променя ли териториалното деление на страната

Ми време е да се случи! И да намалят и областните градове

Симеон
Симеон
27 април 2020 15:22
Гост

Териториалното деление на страната е последен проблем точно сега.

Тодор Р
Тодор Р
27 април 2020 14:58
Гост

Ох с такива отчетчета и в офиса ни карат да правим. Голяма тъпня. Работим, не се ли вижда. Е, за съдийте не знам де. Хахаха