До 30 ноември ще се събират кандидатури за европейски прокурор. Документи ще се подават в деловодството на Министерството на правосъдието, става ясно от обявата, публикувана на сайта на прокуратурата.

Желаещите да участват в процедурата трябва да подадат:

  • молба-свободен текст, за участие в подбора, адресирана до Комисията по подбора на кандидати за длъжността европейски прокурор от Република България;
  • автобиография във формат на ЕС;
  • актуална кадрова справка;
  • документ, удостоверяващ съответното владеене на английски език (владеенето на френски и/или немски като втори работен език ще се смята за преимущество и също следва да бъде удостоверено).
  • Документите ще бъдат прегледани от седемчленна комисия, в която ще влязат заместник-министър на правосъдието, по двама членове на Съдийската и Прокурорската колегия, директорът на Националния институт на правосъдието и преподавател от Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. До 31 декември комисията трябва да подбере тримата български кандидати за европейски прокурор, а предложението за тяхното одобрение трябва да бъде внесено в Министерския съвет до 15 януари 2019 г. от правосъдния министър.

Според Регламента за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейската прокуратура всяка държава представя трима кандидати за позицията на европейски прокурор като те трябва да отговарят на следните условия:

  • да са действащи членове на прокуратурата или съдебната система в съответната държава членка;
  • тяхната независимост да е извън съмнение;
  • да притежават необходимата квалификация за заемане на висши длъжности в прокуратурата или съдебната система на съответните си държи членки и които имат съответен практически опит в националните правни системи, финансовите разследвания и в международното съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси.
  • Одобрените от България три кандидатури ще бъдат обсъдени от специален комитет по подбора, който ще се състои от 12 членове, избрани измежду бивши членове на Съда на ЕС и Сметната палата, бивши национални членове на Евроюст, членове на националните върховни съдилища, прокурори с висок ранг и юристи с общопризната компетентност.

След като получи мотивирано становище от комитета, Съветът на ЕС ще трябва да избере и назначи един от кандидатите за европейски прокурор.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лаик
Лаик
16 ноември 2018 12:52
Гост

Интересно ми е дали сред прокурорите ще се намерят кандидати, които да отговарят на изискванията. Особено с владеенето на юридически английски, френски или немски.

Минко
Минко
16 ноември 2018 12:26
Гост

Това, че тяхната независимост е извън съмнение, не значи, че са независими наистина.

Anonimen
Anonimen
16 ноември 2018 12:20
Гост

Seriozna komisiq

Магистрат
Магистрат
16 ноември 2018 12:28
Гост

И постът е сериозен. Все пак тези хора провеждат разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи бюджета на ЕС.