Търговският и Имотният регистри могат да спрат до 20 дни заради изчерпване на мястото в информационните система за съхраняване на данни. Това става ясно от обществената поръчка на Агенцията по вписванията – „Надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни DELL EMC Unity 400“, необходими за спешното осигуряване на нуждите на съществуващите информационни системи, пише в. „24 часа“. Нужен е допълнителен ресурс от 120 терабайта, за да се осигурят всички регистри и да се предотвратят възможности за сривове, пише в поръчката.

От агенцията напомнят за срива, който започна на 9 август след последователно дефектиране на 4 диска от базата данни на Търговския регистър. То доведе до срив в операционната му системата, както и до заплаха от срив в базите данни на останалите регистри. Вследствие на аварията от 9 до 27 август този регистър беше затворен.

В момента има приблизително около 30 терабайта свободно дисково пространство в Информационния център и 20 терабайта в Резервния информационен център, съобщават от агенцията в мотивите за поръчката.

При всекидневните дейности това пространство намалява с бързи темпове – с 1,5 терабайта на ден. Това е и заради седмичните архивни и резервни копия и реализацията на проекти, свързани с надграждането на Търговския и на Имотния регистър.

„Това означава, че в рамките на около 20 календарни дни дисковото пространство в информационния център ще свърши, а в резервния това ще се случи в рамките на около 14 календарни дни. Това ще доведе до спиране на базите данни на регистрите и спирането на функционалностите, предоставяни от регистрите, както и спиране на работа на цялата IT инфраструктура на агенцията. За да се избегне спиране на работата на регистрите в рамките на следващите няколко седмици, Агенцията по вписванията се нуждае спешно от осигуряването на минимум 120 терабайта допълнителен дисков ресурс.

Най-ефективно от гледна точка на технология и разходване на бюджетни средства това може да стане чрез надграждане на съществуващите масиви за съхранение за данни Dell EMC Unity 400 в ИЦ и РИЦ“, пише в мотивите на поръчката.

Друга причина за недостиг на място е, че заради проверките от компетентните държавни органи „е указано да не се предприемат каквито и да е действия по заличаване на записи от информационните системи до приключване им, което допълнително води до блокиране на още 80 терабайта от наличния ресурс“, пише също в мотивите.

Агенцията пояснява, че спешната необходимост от допълнително дисково пространство не е заради нейно действие или бездействие и не може да ѝ се вменява вина.

Към датата на първия срив на дисковите масиви никой не е могъл и не е бил длъжен да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно, че то ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство, обосновават се от агенцията.

Това е обосновката поръчката да е с покана на участие в процедурата по договаряне. Тя е изпратена до четири фирми – „Сиенсис“ АД, ССАРМ ЕООД, „Парафлоу Комуникейшънс“ ООД и „Телелинк бизнес сървисис“ ЕАД. Стойността е 190 хил. лв.

Всяко отлагане на доставката е свързано със значими рискове от последващо блокиране на търговския оборот в страната, пишат от агенцията.

 

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 октомври 2018 14:51
Гост

С тази скорост от 1.5 терабайта дневно, исканите 120 ТВ ще стигнат за 4 месеца, и после какво правим?

Аматьори
Аматьори
15 октомври 2018 13:22
Гост

При първият срив преди време не можаха ли колегите да видят, че пространството намалява? Или сега трябва да се харчи шестцифрена сума и отново да няма достъп до сайта.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2018 13:20
Гост

Май трябва да обявят обществена поръчка за поддръжка на системите. А не да се поставят в положение на безизходица.

Ян Облак
Ян Облак
15 октомври 2018 13:11
Гост

Тази спешна поръчка ми прилича на закърпване на положението, защото и новите терабайти ще свършат в един момент и не може през шест месеца да се купуват дискове. Нужно е много по-дълготрайно решение, но проблемът е, че в държавната администрация няма достатъчно кадърни и най-вече модерни ИТ-та, които да го измислят.

След дъжд-качулка
След дъжд-качулка
15 октомври 2018 15:23
Гост

Има достатъчно кадърни колеги. Просто, за да се уредиш някъде трябва да имаш връзки или да си платиш. Тези “ специалисти“ в ТР обаче явно не са достатъчно квалифицирани, или са немърливи. Дисковото пространство им се запълва, а те тепърва ще правят обществена поръчка.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2018 13:11
Гост

Сетиха се, че хард дисковете може да се напълнят. То се мисли от по-рано, за да се избегнат сривове.

Гейтс
Гейтс
15 октомври 2018 13:08
Гост

Идеята данните да се държат в облак никак не е лоша, защото излиза по-евтино, а и обработката и съхранението им са достатъчно надеждни. Обаче проблемът е сигурносттта на този облак. Той не може да е частен и затова въпросът за държавния облак е съвсем резонен.

Ангел
Ангел
15 октомври 2018 13:14
Гост

Абсолютно съм съгласен. Но нали някой трябва да усвои парите за системата, която ще пази данните в държавното хранилище.

Спец
Спец
15 октомври 2018 13:02
Гост

А какво стана с държавното хранилище за данни от всички регистри? Нали трябваше да е готово тия дни?

Някой си
Някой си
15 октомври 2018 13:05
Гост

На мен ми е по-интересно за какво се използва т.нар. държавен облак. Защо не може данните от Търговския регистър да секачат в него – бързо и сигурно би трябвало да стане.