До 14 септември Върховният касационен съд (ВКС) ще събира кандидатури на съдии, които искат да станат членове на Комисията по атестирането и конкурсите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Търсят се още петима съдии, които да влязат в състава на комисията. Окончателното решение за това е на Пленума на ВКС. Миналата седмица той избра само шестима магистрати за членове на КАК, като сред тях няма нито един пеналист, а според променените наскоро правила общият им брой е 11.

В комисията вече влязоха петима граждански съдии – Любка Андонова и Жанин Силдарева от ВКС (съответно – с 59 и 54 гласа), Анелия Маркова и Албена Александрова от Софийския градски съд (съответно с 54 и 53 гласа) и Веселка Узунова от Окръжен съд – Бургас (41 гласа). В КАК беше избран и един търговски съдия – Женя Димитрова от Окръжен съд – Варна. Анелия Маркова и Любка Андонова и сега са членове на Комисията по атестирането и конкурсите.

Днес Председателят на ВКС Лозан Панов е изпратил писма до председателите на апелативните и окръжните съдилища, че започва нова процедура за избор на членове на КАК.

Пленумът на Върховния административен съд пък трябва да избере още двама.

От ВКС съобщиха, че съдиите могат да подават писмени заявления за участие в процедурата по избор на нови членове на КАК до 14 септември включително. Документи ще се приемат и по електронен път на m_ivancheva@vks.bg) или по факс на 02/9883985.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 юли 2018 10:44
Гост

Много е важно кои ще са в журето.

Колега
Колега
26 юли 2018 21:06
Гост

Много добре е, че Любка Андонова остаеа в КАК. Тя е безпристрастен професионалист.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2018 20:08
Гост

Нещо няма голям наплив. Защо ли?

Колега
Колега
26 юли 2018 20:10
Гост

Сигурно, защото самата процедура по атестиране е много неприемлива.

Юруш
Юруш
26 юли 2018 19:00
Гост

Защо се дърпате, бе, колеги, работата е сладка, има власт, има значение какво правите, престих.