Докладването на точките в дневния ред на заседанието на Съдийската колегия не може да продължава повече от 10 минути. А всеки член на СК на ВСС ще има само 5 минути, за да изложи становището си по един въпрос.

Ограничението може да важи дори при обсъждане на дисциплинарните производства, въпреки изричното настояване на членове на съвета тези въпроси да бъдат изключени поради важността им за самите магистрати.

Това записаха кадровиците в Правилата на работа на Съдийската колегия. Предложението за въвеждане на регламент в дебатите е на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Думата ще се иска с вдигане на ръка, като председателстващият заседанието определя реда на изказванията като се съобразява с поредността на исканията за това.

Цветинка Пашкунова предложи продължителността на изказването да бъде до 10 минути, но с 6 на 5 това беше отхвърлено.

Вероника Имова попита дали един член на съвета може да прави две-три изказвания от по минута, две или има право на едно изказване до 5 минути. Беше ѝ отговорено, че един кадровик има право на едно изказване по един въпрос.

На всяко изказване може да се правят реплики, като членовете на СК отхвърлиха първоначалната идея те да бъдат само три. Това ограничение отпадна по предложение на Цветинка Пашкунова.

На репликите може да се правят дуплики с продължителност до 3 минути. Всеки член на съвета може да прави лично обяснение.

Атанаска Дишева започна изказването си с призива да се приемат работещи правила, а не те да станат репресивна мярка, такава за ограничаване на говоренето. Самата тя изрази опасения, че може да се цели ограничаване на публичността и прозрачността на работата на съвета.

После предложи изказванията на членовете на съвета при обсъждане на въпросите, свързани с дисциплинарните производства, да не бъдат ограничавани във времето, защото много често дискусиите са по фактически въпроси.

Даниела Марчева обаче се обяви против тази идея като я нарече нелогична. И други комисии внасят важни точки, които трябва да се обсъдят, беше нейната теза.

Дисциплинарните производства касаят специфичен въпрос, свързан с кариерното развитие на съдиите, а не защото аз съм председател на дисциплинарната комисия. Искам да напомня, че с промените в Закона за съдебната власт дисциплинарните производства останаха единствените, които се гледат на две съдебни инстанции, те са по-специални. Затова предлагам да добавим, че ограничението във времето не се отнася до дисциплинарните производства“, поясни Дишева. И призова да не се ограничава правото на всеки член на СК на ВСС да се изказва, защото това може да рефлектира и на процесуалните права на всеки един дисциплинарно привлечен магистрат.

Въпреки това с 6 на 5 гласа предложението ѝ беше отхвърлено.

По предложение на Дишева обаче беше регламентирано, че до 10 минути има всеки, който докладва точка от дневния ред.

Дискусия предизвика идеята в правилата да бъде записано, че „Когато се пречи на работата на Съдийската колегия, председателстващият може да прекъсне заседанието за определено време“.

Кадровиците попитаха какво се има предвид под думата „пречи“. Георги Чолаков поясни, че е заимствал думата от правилници на други колективни органи и се има предвид не само кадровиците взаимно да си пречат, а и своеобразна намеса от външни фактори.

Севдалин Мавров предложи думата „пречи“ да се замени с „възпрепятства“.

Шефът на ВАС добави, че този вариант е по-добър, защото думата възпрепятства обхваща всякакви „подвиквания, реплики, дюдюкания“.

В крайна сметка този текст от правилата придоби следния вариант: „Когато се възпрепятства работата на Съдийската колегия, председателстващият отправя предупреждение и когато то продължи, може да прекъсне заседанието за определено време“.

Според Севдалин Мавров и Драгомир Кояджиков обаче текстът трябва да се допълни със следното, второ изречение, а именно, че когато възникнат непреодолими различия в становищата на членовете на СК на ВСС, председателстващият може да прекъсне заседанието или да предложи свикването на оперативно такова.

Кояджиков обясни, че това може да се наложи, когато по дадено предложение не се събере необходимото мнозинство или гласовете са наравно. Тогава заседанието може да бъде прекъснато и след възобновяването му вече да има мнозинство за решаване на въпроса.

В залата се чуха брожения. Един след друг членове на колегията възразиха срещу идеята, защото това е в пряко противоречие със Закона за съдебната власт.

Олка Керелска попита какво е това оперативно заседание. Шефът на ВАС Георги Чолаков каза, че всеки гласува по съвест и закон и не може да се правят закрити заседания за вземане на решения. Вероника Имова цитира разпоредбата от ЗСВ, според която липсата на формирано мнозинство означава, че дадено предложение се приема за отхвърлено. И заключи, че така ще се наруши публичността на заседанията. Цветинка Пашкунова добави, че така се влиза в противоречие със ЗСВ.

В крайна сметка предложението беше оттеглено, но от думите на Чолаков стана ясно, че опцията за провеждане на оперативни заседания може да бъде обсъдена на по-късен етап.

А ефектът от приетите правила беше обобщен от Олга Керелска по следния начин – „има сериозен риск дебатът в Съдийската колегия да бъде само по процедура – спазено ли е времето, надхвърлено ли е, колко време говори един или друг“.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Одобрявам
Одобрявам
03 юни 2019 14:32
Гост

Правилен е стремежът на Чолаков да въведе някакъв ред в тези заседания. ВСС се превърна в политическа говорилня и спря да решава по същество важните административни проблеми на съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 12:44
Гост

Струва ми се, че малко са попрекалили с тези изисквания.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 12:46
Гост

Глупости. С какво са прекалили. Отдавна трябваше да им свият времето за изказване, а не да си чешат езиците по цял ден.

Анонимен
Анонимен
28 май 2019 12:20
Гост

Не виждам какво значение има по колко въпроса ще се произнесеш, при положение, че си спазваш петте минути.